Οδήγηση: Τέλος το… προσπέρασμα, τι αλλάζει
Οδήγηση: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των μοτοσικλετιστών και της συμπεριφοράς τους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων οι οποίοι δε διστάζουν να κάνουν «σφήνες» ανάμεσα στα ΙΧ δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς αυτών. Σύμφωνα με το newsmoto , ήδη το Υπουργείο Μεταφορών έχει προωθήσει το ζήτημα σε ειδική επιτροπή ώστε να δοθεί ένα τέλος στα […]

Οδήγηση: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των μοτοσικλετιστών και της συμπεριφοράς τους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων οι οποίοι δε διστάζουν να κάνουν «σφήνες» ανάμεσα στα ΙΧ δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς αυτών.
Σύμφωνα με το newsmoto , ήδη το Υπουργείο Μεταφορών έχει προωθήσει το ζήτημα σε ειδική επιτροπή ώστε να δοθεί ένα τέλος στα παράνομα και επικίνδυνα προσπεράσματα των οδηγών δικύκλων.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε τρομερή έκρηξη της κίνησης δικύκλων στους ελληνικούς δρόμους καθώς αποτελεί μια πρακτική και προσιτή λύση στα οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα που μας ταλανίζουν.
Η αύξηση των μοτοσικλετών και scooter που κινούνται στις μεγάλες (και μικρές) πόλεις είναι πλέον ορατή στην καθημερινότητα όλων, παράλληλα όμως έχει ενεργοποιηθεί και ο προβληματισμός πολλών για τα θέματα που απασχολούν τους δικυκλιστές.
Οδήγηση: Η αλλαγή
Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι οδηγοί στις πόλεις είναι η διήθηση (σφήνες) των δικύκλων ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας.
Πόσες φορές οδηγώντας αυτοκίνητο δεν έχετε αισθανθεί άβολα όταν σαν περνάει από δεξιά ή αριστερά με τριπλάσια ταχύτητα μια μοτοσικλέτα, ή από την άλλη πόσο φόβο αισθανθήκατε ως μοτοσικλετιστές όταν προσπαθήσατε να κάνετε μια διήθηση και κάποιο αυτοκίνητο άλλαξε λωρίδα κυκλοφορίας απροειδοποίητα;
Το ότι όλοι όμως κάνουν τα στραβά μάτια δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημα.
Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί – κυρίως πολίτες – έχουν προχωρήσει σε διαβήματα στο Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου η πολιτεία να κοιτάξει πιο προσεκτικά το ζήτημα. Ήδη σε πολλές χώρες ή Νομούς (Καλιφόρνια, Νότια Αφρική, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) η διήθηση δικύκλων επιτρέπεται, έστω και με περιορισμούς. Καιρός είναι λοιπόν και στην Ελλάδα να προχωρήσουμε και σε αυτό το ζήτημα.
Οδήγηση: Το ζήτημα της διήθησης είναι ξεκάθαρο…
στο χώρα μας από νομικής άποψης. Απαγορεύεται!Ο ΚΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 1, σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δυο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση με κατά μήκος διαγραμμίσεις, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να οδηγούν αυτά μέσα στα όρια μιας λωρίδας και κατά το δυνατόν στο μέσο αυτής».
Πρόσφατα όμως είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsmoto, τα αιτήματα για το θέμα της διήθησης δικύκλων έχουν φτάσει στο Υπουργείο Μεταφορών και ήδη το επιτελείο του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή,
αξιολογεί την κατάσταση για να βρεθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δοθεί μερική ή ολική λύση στο πρόβλημα. Το ζήτημα έχει πάρει έγκριση για να αξιολογηθεί άμεσα από την επιτροπή που ασχολείται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Όπως είναι απόλυτα λογικό η ανεξέλεγκτη διήθηση των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Μπορούν όμως να υπάρξουν σοβαρές λύσεις όπως κάνουν άλλες χώρες.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία η διήθηση των μοτοσικλετών μπορεί να γίνει όταν τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
Οδήγηση: Στη Νότια Αφρική η νομοθεσία επιτρέπει…
στα δίκυκλα να κάνουν διήθηση ανάμεσα στα αυτοκίνητα, αλλά με μέγιστη διαφορά ταχύτητας από το αυτοκίνητο τα 20 χλμ./ώρα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε περιοχές με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 50 χλμ./ώρα, δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό και όχι στις λεωφόρους και τους αυτοκινητοδρόμους.
Αυτή η διαφορά ταχύτητας ίσως είναι η ιδανική καθώς επιστημονικά έχει αποδεχτεί ότι ο αναβάτης χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να αντιληφθεί τον κίνδυνο. Αυτό μεταφράζεται σε 10 μέτρα απόστασης όταν κινείσαι με 30 χλμ./ώρα! Με 20 χλμ/ώρα διαφοράς λοιπόν ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει (φρενάρει ή αλλάξει πορεία) σε περίπτωση κινδύνου.
Όπως και να έχει, λύσεις μπορούν να υπάρξουν ώστε επιτέλους να έχουμε μια νομοθεσία η οποία συμβαδίζει με την πραγματικότητα.
Σε τελική ανάλυση, από τη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση, είναι προτιμότερο να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την ομαλή συνύπαρξη οδηγών και αναβατών. Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε και να μοιραζόμαστε πολιτισμένα τον κοινό κομμάτι δρόμου που χρησιμοποιούμε.
Τα «700άρια» του ΚΟΚ!
Ξέρεις τι απαγορεύεται. Αλλά ξέρεις τι πρόστιμο έχει η κάθε παρανομία; Μήπως αν μάθαινες ότι το πρόστιμο είναι όσο ένα μηνιάτικο να το… ξανασκεφτόσουν;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι οδηγοί γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν στους δρόμους. Αυτό όμως που είμαστε σίγουροι πως δεν γνωρίζουν όλοι είναι το ύψος του προστίμου για τις παραβάσεις.
Για αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε τις 9 παραβάσεις που φέρνουν πρόστιμο 700 ευρώ ή και παραπάνω.
1) Παραβίαση σήματος STOP & υποχρεωτικής προτεραιότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΟΚ, η παραβίαση των σημάτων P1 & P2 (ανάποδο τρίγωνο που δείχνει υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας και σήμα STOP), θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 20 μέρες.
2) Πέρασες κόκκινο; Πλήρωνε!
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚΟΚ απαγορεύεται η παραβίαση οποιουδήποτε ερυθρού σηματοδότη (από το απλό κόκκινο, μέχρι διπλό παλλόμενο κόκκινο σε διαβάσεις τρένων, κινητές γέφυρες ή αποβάθρες οχηματαγωγών), τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για 60 μέρες.
Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και για τους οδηγούς που σταματούν μετά το φανάρι, πατώντας την διάβαση πεζών.
3) Παράνομη προσπέραση!
Όλοι ξέρουμε που, πότε και υπό ποιες συνθήκες μπορούμε να προσπεράσουμε. Σε περίπτωση που κάποιος το κάνει με τον λάθος τρόπο, φλερτάρει με καμπάνα έως 700 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ΚΟΚ, πρόστιμο 700 ευρώ μπορεί να δεχτεί οδηγός που: α) ξεκινά προσπέραση ενώ κάποιος άλλος οδηγός δείχνει την πρόθεσή του να προσπεράσει, είτε προπορεύεται είτε ακολουθεί (το γνωστό διπλοπροσπέρασμα),
β) προσπερνά αμέσως πριν ή πάνω σε σιδηροδρομική διάβαση χωρίς σηματοδότες, γ) προσπερνά πριν ή πάνω σε διάβαση πεζών, δ) προσπερνά μέσα σε σήραγγα με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ε) προσπερνά σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης πριν από στροφή χωρίς ορατότητα ή σε κυρτή αλλαγή κλίσης οδοστρώματος.
4) Φορτηγά με πειραγμένο ταχογράφο
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ΚΟΚ, όποιος θέτει σε κυκλοφορία και όποιος οδηγεί όχημα που ενώ κανονικά είναι υποχρεωμένο να εφοδιάζεται με ταχογράφο και κόφτη ταχύτητας, χωρίς αυτά (ή με «πειραγμένο» ταχογράφο ή κόφτη), τότε τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.
5) Επικίνδυνοι ελιγμοί
Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΟΚ, για να εκτελέσει κάποιον ελιγμό, ο οδηγός οφείλει να ελέγξει ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσει το φλας, καθ`όλη την διάρκεια του. Εάν δεν το κάνει σωστά, τότε τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ.
Σε περίπτωση όμως που οι ελιγμοί του είναι συνεχείς ή διακεκομμένοι, εγκυμονώντας κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες του δρόμου, τότε το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και χάνει επιτόπου το δίπλωμά του για 30 μέρες!
6) Προσοχή στις γραμμές των τρένων
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του ΚΟΚ, οι οδηγοί πρέπει να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή όταν πλησιάζουν ή διασχίζουν σιδηροδρομικές διαβάσεις.
Σε περίπτωση μάλιστα που περάσει από διάβαση τρένου με α) STOP, β) κόκκινο φανάρι, γ)μπάρες με ειδικό σήμα, χωρίς να σταματήσει και να ελέγξει, ή ακόμα χειρότερα μπει στη διάβαση με κατεβασμένες τις μπάρες, τότε τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 60 μέρες.
7) Αναστροφή ή όπισθεν σε αυτοκινητόδρομο
Σύμφωνα με το άρθρο το 29 του ΚΟΚ, οδηγός που κάνει αναστροφή, όπισθεν ή πατάει διπλή διαχωριστική γραμμή, σε αυτοκινητόδρομο, οδό ταχείας κυκλοφορίας ή σήραγγα, τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο.
8) Τυφλώνεις τους άλλους οδηγούς; Καμπάνα!
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΟΚ, ο οδηγός που συνεχίζει να κάνει χρήση των φώτων πορείας όταν έρχεται άλλο αμάξι απέναντι, ή όταν πλησιάζει πίσω από προπορευόμενο όχημα, χωρίς να αλλάζει σε μεσαία σκάλα, θαμπώνοντας τους άλλους οδηγούς, μπορεί να τιμωρείται με χρηματική ποινή 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.
9) Μεθυσμένος; Από 200 έως 2.000 ευρώ & φυλακή!
Κλείνοντας, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ, «Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών», ο οδηγός που θα βρεθεί να οδηγεί υπό την επήρεια μέθης, και ανάλογα το επίπεδο αλκοόλ που θα μετρηθεί στο αίμα του, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 200 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το αλκοόλ στο αίμα είναι στο πάνω από το ανώτερο όριο (1,1 g/l) έως 1.200 ευρώ,
αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες, φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και ακινητοποίηση του οχήματος. Αν ο οδηγός ξαναβρεθεί εντός 2 ετών να οδηγεί με πάνω από 1,1g/l, τότε το πρόστιμο φτάνει τις 2.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και αφαίρεση του διπλώματος για 5 χρόνια!
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις