Οδήγηση: Λίγοι οδηγοί μπορεί να το έχουν προσέξει, αλλά προχωρά το έργο αντικατάστασης των παλιών φωτιστικών στους δρόμους της Αθήνας με LED λαμπτήρες.
Με αμείωτη ένταση προχωρά το μεγάλο έργο αντικατάστασης των παλιών φωτιστικών στους δρόμους της Αθήνας με LED λαμπτήρες που αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης.
Σημαντική πρόοδο έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα το μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συνολικά 45.000 ηλεκτροφωτιστικών του Δήμου Αθηναίων, με τοποθέτηση LED λαμπτήρων που βελτιώνουν την ορατότητα στο οδικό δίκτυο και καθιστούν την πόλη ασφαλέστερη.
Σε βίντεο που δημοσίευσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, βλέπουμε ότι οι μεγάλοι δρόμοι της πόλης, όπως η Ιερά Οδός, η Πειραιώς, η Καλλιρόης, η Αχαρνών, η 28ης Οκτωβρίου, η Αλεξάνδρας, η 28ης Οκτωβρίου, η Αμβροσίου Φραντζή, η Αριστοτέλους, η Βασιλέως Γεωργίου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Δεληγιάννη, η Ηρακλειδών, η Λένορμαν και η Μιχαλακοπούλου, είναι έτοιμοι, για να πάρει σειρά το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης.
Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 2.121 νέα φωτιστικά πάνω από 25 μεγάλους δρόμους της πόλης.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Μπακογιάννης, μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα υπάρξει τριπλό όφελος για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Οδήγηση: Μείωση κατανάλωσης, αλλά και καλύτερος φωτισμός
Θα επέλθει μείωση στους λογαριασμούς των δημοτικών τελών τα οποία είναι ανταποδοτικά, θα υπάρξει καλύτερος φωτισμός – λόγω της καλύτερης ποιότητας του φωτός – (άρα θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών) και θα υπάρξει η ευχέρεια αυτοματισμών, καθώς «θα βλέπουμε αμέσως ποιο φωτιστικό έχει πρόβλημα και θα γίνεται άμεσα η όποια επιδιόρθωση απαιτείται, χωρίς να περιμένουμε να μας καλέσει κάποιος πολίτης για να αναφέρει το πρόβλημα».
Επίσης, τοποθετούνται αισθητήρες παρουσίας και κίνησης σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους, με τον φωτισμό να ρυθμίζεται αναλόγως της παρουσίας ή κίνησης των περαστικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο Αθηναίων συνιστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, και το δεύτερο έργο στην Αθήνα μετά το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Οδήγηση: Τι είναι αυτά τα μαύρα καλώδια που έχουν γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας;
Μπορεί να μοιάζουν με εμπόδια στον δρόμο, αλλά η παρουσία τους είναι καθοριστική για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.
Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που στη θέα των εικονιζόμενων μαύρων καλωδίων στο δρόμο τρομάζουν, μιας και αγνοούν τον σημαντικό ρόλο που αυτά επιτελούν. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλές κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, με στόχο να εξομαλυνθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην πρωτεύουσα.
Πρόκειται για δύο εγκάρσια τοποθετημένα καλώδια που αποτελούν τμήμα μιας συσκευής μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου, έτερο κομμάτι της οποίας είναι ένα μπλε κουτί, στην άκρη του δρόμου.
Τα καλώδια είναι τοποθετημένα – σε παράλληλη διάταξη – ώστε να περνούν από πάνω τους τα αυτοκίνητα και να τα πατάνε. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση των οχημάτων ο αέρας μέσα στο καλώδια συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή, ένα κουτί που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.
Το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφει όλα τα περάσματα των οχημάτων, συλλέγοντας πλήθος στοιχείων όπως είναι τα εξής: Ο βαθμός καταπόνησης του δρόμου από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, η ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί και ο αριθμός των διερχόμενων οχημάτων σε ημερήσια (ή εβδομαδιαία) βάση.
Επιπροσθέτως, τα μαύρα καλώδια επιτρέπουν τον προσδιορισμό του είδους των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στον δρόμο, μιας και ένα φορτηγό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα καλώδια συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο πόλης.
Οδήγηση: Στη συνέχεια:
τα συλλεγόμενα στοιχεία αποστέλλονται στους αρμόδεις φορείς, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να προσδιοριστεί – μεταξύ άλλων – σε πόσο καιρό θα φθαρεί το οδικό δίκτυο ή αν απαιτείται η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών (π.χ. τοποθέτηση φαναριών κ.ο.κ.).
Για την τοποθέτηση αυτών των μετρητών κυκλοφοριακού φόρτου είναι οι δήμοι, πολλοί από τους οποίες χρησιμοποιούν τα μαύρα καλώδια στο πλαίσιο των Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) τα στρατηγικά σχέδια, δηλαδή, που καταρτίζονται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και τα περίχωρά τους και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στις περιοχές αυτές.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι παρόμοιο ρόλο διαδραματίζουν και οι επαγωγικοί βρόχοι, δηλαδή τα «μαύρα» κοψίματα που τοποθετούνται επίσης στους δρόμους και τα συναντάμε σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Οδήγηση: Τι είναι αυτά τα τετράγωνα «κοψίματα» που βλέπουμε στους δρόμους;
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά «εργαλεία» που συλλέγουν στοιχεία σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, και χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν.
Κατά τις καθημερινές μας μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, και ειδικά σε αυτό της Αθήνας, σίγουρα έχουμε αντικρίσει κάποια «κοψίματα» πάνω στην άσφαλτο τα οποία έχουν μαύρο χρώμα και έχουν τη μορφή ενός τετραγώνου. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η χρήση αυτών των κοψιμάτων, αλλά ελάχιστοι έχουν μπει… στον κόπο να διερευνήσουν τη χρησιμότητά τους.
Η ονομασία τους είναι «επαγωγικοί βρόχοι» (ή αλλιώς μαγνητικοί ή ηλεκτρομαγνητικοί βρόχοι) και τοποθετούνται στο οδόστρωμα από τα συνεργεία του δήμου προκειμένου να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τις κυκλοφοριακές συνθήκες.
Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επαγωγικοί βρόχοι εγκαθίστανται στο οδόστρωμα αφού πρώτα χαραχθούν με ειδικό μηχάνημα (αρμακόπτη ή ασφαλτοκόπτη) αυλάκια βάθους 8 εκ. και πλάτους από 1 εκ. μέχρι 3 εκ. στο οδόστρωμα.
Μέσα στα αυλάκια εισέρχονται καλώδια που τροφοδοτούνται με ρεύμα από ελεγκτή, δημιουργώντας τον επαγωγικό βρόχο.
Μετά την εγκατάσταση τα αυλάκια καλύπτονται από στεγανωτικό υλικό, συνθέτοντας αυτό τα μαύρα κοψίματα που φαίνονται στις εικόνες.
Οδήγηση: Ουσιατικά πρόκειται για ένα πηνίο το οποίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.
Η παρουσία σιδηρομαγνητικών μεταλλικών αντικειμένων ή και άλλων πηγών διαταραχής του ηλεκτρικού μαγνητικού πεδίου γύρω από το πηνίο μεταβάλει τη συμπεριφορά του. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται δυνατή η ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων, όπως είναι τα οχήματα.
Όπως προαναφέραμε, οι επαγωγικοί βρόχοι επιτρέπουν στους δήμους να συλλέξουν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους, προσδιορίζοντας – μεταξύ άλλων – τη συχνότητα διέλευσης οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, την ταχύτητά τους, το είδος των οχημάτων (φορτηγά, ΙΧ, μοτοσικλέτες) κ.ο.κ.
Στη συνέχεια, αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας, το οποίο αποκτά μια σφαιρική και αρκετά ασφαλή εικόνα σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού.
Τέλος, το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει τους οδηγούς σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο διάνυσης συγκεκριμένων αποστάσεων (π.χ. Κατεχάκη – Χίλτον), μέσω μηνυμάτων που προβάλλονται στις ηλεκτρονικές πινακίδες matrix στους δρόμους.
Στα δύο βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τη διαδικασία εγκατάστασης των επαγωγικών βρόχων.