Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΟΑΕΔ: Αυξάνονται από 1/1/2022 τα επιδόματα! Πόσο πάει το επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Αυξάνονται από 1/1/2022 τα επιδόματα! Πόσο πάει το επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Μεγάλες αλλαγές έρχονται από την νέα χρονιά, αφού θα αυξηθεί μια σειρά από επιδόματα. Δείτε πόσα χρήματα παραπάνω θα παίρνετε.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές αυξήσεις στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, όμως από το καινούργιο έτος θα υπάρξει και άνοδος ορισμένων επιδομάτων.

Μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι σίγουρα καλοδεχούμενη.

Συγκεκριμένα, η αύξηση ύψους 2% του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα φέρνει αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας από την 1η Ιανουαρίου 2022.

ΟΑΕΔ: Ποια επιδόματα αυξάνονται και πόσο

Με την ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2022 αυξάνονται και μία σειρά επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Όλες οι αυξήσεις στα επιδόματα από 1η Ιανουαρίου:

Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας:

– Από 207,61 ευρώ σήμερα θα πάει στα 211,77 ευρώ.

Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας:

– Από 239,5 ευρώ θα πάει στα 244,35 ευρώ.

Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας:

– Από 239,5 ευρώ θα πάει στα 244,35 ευρώ.

Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας:

– Από 319,4 ευρώ θα πάει στα 325,8 ευρώ.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα – το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη:

– Από 752 ευρώ θα πάει 767,1 ευρώ.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη:

– Από 508 ευρώ θα πάει 518,35 ευρώ.

Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας:

– Από 399,25 ευρώ θα πάει 407,25 ευρώ.

Από το επίδομα επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται πως με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Έρχεται και άλλη αύξηση στο επίδομα ανεργίας – Τόσο θα πάει

Για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το επίδομα ανεργίας να είναι κοντά στον μισθό του απολυμένου, το οποίο, όμως, θα μειώνεται κάθε μήνα μέχρι να φτάσει τα 400 ευρώ.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται είναι να χορηγείται αυξημένο ποσό επιδόματος (να προσεγγίζει τον μισθό του ανέργου) το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση. Το ποσό στη συνέχεια θα μειώνεται όσο περνούν οι μήνες χωρίς ωστόσο να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι, έχει πέσει η αύξησή του ακόμη και στα 700 ευρώ.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι επίσημη δημόσια αρχή και η κεντρική δομή διαχείρισης για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και δράσεων προς όφελος του πολίτη. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα και τον εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί κεντρικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους και επιχειρησιακό βραχίονα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι κυριότερες δράσεις του ΟΑΕΔ επικεντρώνονται στην στήριξη και ενίσχυση του εργατικού δυναμικού μέσα από την προώθηση της απασχόλησης, την ασφάλιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και σε άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής που στοχεύουν στη βελτίωση της διαβίωσης του εργατικού δυναμικού.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Οργανισμός κατάφερε με ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, υλοποιώντας με ταχύτητα έκτακτα μέτρα, ενεργοποιώντας νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, αξιοποιώντας την τεχνολογία και εφαρμόζοντας καινοτόμα εργαλεία, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να γίνουν πιο προσβάσιμες, πιο γρήγορες και πιο ποιοτικές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ