«Ντου» της ΑΑΔΕ: Αυτόματη κατάσχεση στο ΙΒΑΝ – Ποιους αφορά

ΑΑΔΕ: Eispraxis είναι το νέο σύστημα εφαρμογής ελέγχου με 1.100 υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που στοχεύει την αυτόματη είσπραξη μέσω iBAN ή την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Κάθε φορολογούμενος ουσιαστικά, θα φακελώνεται δηλαδή, θα παρακολουθείται το προφίλ του, μέσω πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ , θα του αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα πριν το κοκκίνισμα […]

«Ντου» της ΑΑΔΕ: Αυτόματη κατάσχεση στο ΙΒΑΝ - Ποιους αφορά

ΑΑΔΕ: Eispraxis είναι το νέο σύστημα εφαρμογής ελέγχου με 1.100 υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που στοχεύει την αυτόματη είσπραξη μέσω iBAN ή την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Κάθε φορολογούμενος ουσιαστικά, θα φακελώνεται δηλαδή, θα παρακολουθείται το προφίλ του, μέσω πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ , θα του αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα πριν το κοκκίνισμα της οφειλής του , ώστε να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη και προβούν στην άμεση κατάσχεση του ποσού αυτού.

Σε εφαρμογή τίθεται μέσα στον Οκτώβριο ένα νέο όπλο που έχει στα χέρια της η ΑΑΔΕ προκειμένου να αυξήσεις τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τα 112 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο του Eispraxis της ΑΑΔΕ θα μπουν όλοι εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το πράττουν χρησιμοποιώντας διάφορες τρύπες τους συστήματος.

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας με αρμοδιότητες τη βεβαίωση και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την έκδοση εγκυκλίων και προτάσεων για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος.

Συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2017, αντικαθιστώντας τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΑΑΔΕ: Πως θα λειτουργεί

Το νέο ηλεκτρονικό «όπλο», το Eispraxis το οποίο θα «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Το νέο σύστημα ήδη λειτουργεί πιλοτικά στα Εισπρακτικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των περίπου 1.100 υπαλλήλων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Μέσω του Eispraxis, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το «προφίλ» κάθε οφειλέτη, θα «βλέπει» την περιουσιακή του κατάσταση και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Οι αποστολές θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου.

Εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

ΑΑΔΕ: Τα βασικά χαρακτηριστικά

Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).

Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών.

Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.

Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.

Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των ρυθμίσεων τους.

Πώς θα εντοπίζονται οι οφειλέτες

Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, μπαίνουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1.100 ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος «Eispraxis» το οποίο στοχεύει στην αυτόματη είσπραξη χρεών και την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, μπαίνουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1.100 ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος «Eispraxis» το οποίο στοχεύει στην αυτόματη είσπραξη χρεών και την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από τα Εισπρακτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, εγκαθιστώντας νέες αποτελεσματικότερες πρακτικές στο κρίσιμο μέτωπο της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το σύστημα «Eispraxis»- το οποίο δοκιμάσθηκε πιλοτικά τον προηγούμενο μήνα- επιτρέπει την παρακολούθηση του «προφίλ» κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από διάφορα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Σε μια σελίδα, ανά ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Στον ψηφιακό «φάκελο» του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου.

Το σύστημα μαζικά και αυτοματοποιημένα, θα παράγει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που ένα χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο, προκειμένου να υπάρξει τακτοποίησή του.

Εάν η προθεσμία παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα

Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.

Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, είναι ήδη διαθέσιμες στην ΑΑΔΕ οι διαδικτυακές υπηρεσίες, που επιτρέπουν τον εντοπισμό αναγκαίων στοιχείων οικογενειακής κατάστασης και εργασιακής κατάστασης, δεδομένων για το προφίλ επιχειρήσεων και των διοικητικών τους συμβουλίων.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Πιστοποιητικά Δημοτολογικής Αστικής Κατάστασης», «Λήψη Ληξιαρχικών Πράξεων» του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών», «Στοιχεία για κατάσταση απασχόλησης» και «Τρέχουσα εργασιακή κατάσταση» από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, και «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. Ακόμη: «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης» και «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.».