ΚΟΚ: Οι ανοικτές πόρτες των αυτοκινήτων από αφηρημένους ή βιαστικούς οδηγούς έχουν επιφέρει αρκετά τροχαία δυστυχήματα.
Φρένο στο φαινόμενο αυτό, έρχεται να βάλει ο νέος ΚΟΚ ο οποίος τιμωρεί όσους βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων με επιβολή προστίμου ύψους 40 ευρώ.
Σύμφωνα με τα άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ανοίγματος των θυρών και τιμωρεί με πρόστιμο στους αφελείς και βιαστικούς.
Πολλές φορές συναντάμε οδηγούς που έχουν σταθμεύσει σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας να ανοίγουν την πόρτα τους βιαστικά, χωρίς πρώτα να ελέγξουν εάν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Η συγκεκριμένη πράξη του οδηγού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δυστύχημα.
ΚΟΚ: Πρόστιμο 40 ευρώ
Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να τοποθετούν πλέον στα μοντέλα τους συστήματα ειδοποίησης επερχόμενου οχήματος και στις τέσσερις πόρτες.
Από την άλλη, μπορεί να συναντήσουμε οδηγούς που άφησαν τις πόρτες ανοιχτές για να φορτώσουν ή να βγάλουν ένα μακρύ αντικείμενο ή ακόμα για να εξυπηρετήσουν παιδιά και ηλικιωμένους. Εννοείται ότι καλό είναι να κάνουμε λίγο υπομονή σε μία τέτοια συνθήκη, αλλά μπορεί ορισμένοι οδηγοί που περιμένουν στην ουρά να μην έχουν και να αρχίσουν να κορνάρουν, στην καλύτερη.
Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 30 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοιχτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι από την πράξη τους δεν προκαλείται κίνδυνος στους υπόλοιπους χρήστες δρόμου. Το πρόστιμο που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. είναι της τάξης των 40 ευρώ.
ΚΟΚ: Το άγνωστο πρόστιμο που «απειλεί» τα παλιά αυτοκίνητα
Οι αυτοματισμοί των νέων αυτοκινήτων έχουν γλιτώσει τους οδηγούς από πολλές παραβάσεις, κάτι που δεν ισχύει για τα παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα.
Ακόμη και οι βασικές εκδόσεις των σύγχρονων αυτοκινήτων φέρουν μια σειρά από συστήματα, τα οποία λειτουργούν αυτόματα και βελτιώνουν άμεσα τα επίπεδα ασφάλειας χωρίς ο οδηγός τους να χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.
Ένα από αυτά τα συστήματα που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ασφάλειας και πλέον περνά σχεδόν… απαρατήρητο είναι το σύστημα για την αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος.
Με μέσο όρο τα 17 έτη, η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2021 σε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης καθώς έχει τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Γηραιά Ήπειρο. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του στόλου αφορά οχήματα άνω των 20 ετών, με την πλειοψηφία τους να μην φέρει στον εξοπλισμό της το παραπάνω σύστημα.
Έτσι οι οδηγοί των παραπάνω οχημάτων πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι για την σωστή χρήση και έγκαιρη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των φώτων ώστε να κινούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν παράλληλα τα σχετικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιβάλλει στους οδηγούς ειδικές υποχρεώσεις κατά την κίνησή τους τη νύκτα, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ορατότητα είναι ανεπαρκής, λόγω ειδικών συνθηκών: για παράδειγμα στην περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή βροχής.
Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για την κίνηση μέσα σε σήραγγες και επιβάλλουν στους οδηγούς να έχουν τα φώτα τους αναμμένα, με τους κατόχους παλιότερων οχημάτων να είναι και εκείνοι που ξεχνούν περισσότερο να ανάψουν τα φώτα τους όταν εισέρχονται σε σήραγγα.
ΚΟΚ: Σύμφωνα με το άρθρο 29…
του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το οποίο αναφέρεται στην κίνηση των οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες, ακόμα και αν η σήραγγα είναι φωτισμένη ο οδηγός του οχήματος υποχρεώνεται από το νόμο να ανάψει εκτός από τα θέσης και τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα) ή τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα). Τα τελευταία μόνο εφόσον δεν ενοχλούν τους υπόλοιπους οδηγούς.
Η οδική ασφάλεια είναι φυσικά ο λόγος που ο Κ.Ο.Κ. υποχρεώνει τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα φώτα τους όταν κινούνται μέσα σε μια σήραγγα και την ημέρα, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα οχήματα που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα αλλά να γίνονται εύκολα και αυτοί γρήγορα αντιληπτοί από τους υπόλοιπους οδηγούς.
Στην περίπτωση που ο οδηγός ενός οχήματος δεν προβεί στην έγκαιρη ενεργοποίηση των φώτων καθώς εισέρχεται στη σήραγγα, το πρόστιμο σε ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο είναι διοικητικό και φτάνει στα 200 ευρώ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου επιβάλλεται η ενεργοποίηση των φώτων και ο οδηγός κινείται χωρίς να τα έχει ενεργοποιήσει, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.
27.981 παραβάσεις μέσα σε μία εβδομάδα
117.615 τροχονομικοί έλεγχοι και 27.981 παραβάσεις το διάστημα από 7 έως 13 Μαΐου 2023 σε όλη την χώρα – Που γίνονται οι περισσότερες παραβάσεις
Συγκεκριμένα το διάστημα από έως 7 έως 13 Μαΐου 2023, διενεργήθηκαν 117.615 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 27.981 παραβάσεις. Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
6.485 στην Αττική,
4.261 στη Θεσσαλονίκη,
2.398 στη Δυτική Ελλάδα,
2.347 στην Κρήτη,
2.122 στη Θεσσαλία,
2.020 στην Κεντρική Μακεδονία,
1.530 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
1.471 στην Ήπειρο,
1.459 στη Στερεά Ελλάδα,
1.327 στην Πελοπόννησο,
878 στο Νότιο Αιγαίο,
693 στα Ιόνια Νησιά,
594 στο Βόρειο Αιγαίο και
396 στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
8.664 για παράνομη στάθμευση,
5.411 για υπερβολική ταχύτητα,
1.878 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
1.114 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
1.054 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
717 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
714 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
417 για παραβίαση σηματοδότη,
399 για ανασφάλιστα οχήματα,
352 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
214 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
191 για αντικανονικούς ελιγμούς,
134 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
131 για φθαρμένα ελαστικά,
110 για αντικανονικό προσπέρασμα,
109 για θορύβους,
89 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,
62 για καυσαέρια,
44 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,
42 για παραβίαση προτεραιότητας
36 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
36 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
34 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
33 για αντικανονική χρήση φώτων,
23 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,
11 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,
4 για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση
3 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα και
5.955 λοιπές παραβάσεις
Μπαράζ παραβάσεων σε Κορδελιό και Εύοσμο μέσα σε λίγες ώρες
Τροχονομικούς ελέγχους πραγματοποίησε χθες το βράδυ, Σάββατο, και σήμερα τα ξημερώματα η τροχαία σε περιοχές των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου Μελά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 110 οχήματα και σε 195 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 63 παραβάσεις, ως εξής:
16 παραβάσεις για θόρυβο εξατμίσεων,
5 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
7 παραβάσεις σε οδηγούς που δεν έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα,
1 παράβαση για οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή,
9 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης,
18 παραβάσεις σε οδηγούς που δεν έφεραν προστατευτικό κράνος,
1 παράβαση για πινακίδες κυκλοφορίας και
1 παράβαση για επίδειξη ικανότητας.
Στους παραβάτες οδηγούς επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές, ενώ παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καταλήγει η ανακοίνωση της τροχαίας.