Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμο 200 ευρώ για όλους αν λείπει αυτή η κάρτα στο ΙΧ
ΚΟΚ: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όλοι οι οδηγοί στα επίσημα έγγραφα που αφορούν το όχημά τους καθώς μόνο για την κάρτα καυσαερίων θα πληρώσουν βαρύτιμο πρόστιμο ύψους έως και 200 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ΚΕΚ που εκδίδεται είτε σε δημόσια ΚΤΕΟ είτε σε ιδιωτικά είτε στα συνεργεία αυτοκινήτων έχει διάρκεια 1 έτους και κόστος […]

ΚΟΚ: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όλοι οι οδηγοί στα επίσημα έγγραφα που αφορούν το όχημά τους καθώς μόνο για την κάρτα καυσαερίων θα πληρώσουν βαρύτιμο πρόστιμο ύψους έως και 200 ευρώ.
Σημειωτέον ότι η ΚΕΚ που εκδίδεται είτε σε δημόσια ΚΤΕΟ είτε σε ιδιωτικά είτε στα συνεργεία αυτοκινήτων έχει διάρκεια 1 έτους και κόστος 10 ευρώ.
Η σωστή λειτουργία ενός αυτοκινήτου πιστοποιείται μέσω τεχνικού ελέγχου και η απουσία των αποδεικτικών στοιχείων προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο από τις Αρχές.
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ο οδηγός ενός οχήματος υποχρεούται να φέρει τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και φυσικά την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.).
ΚΟΚ: Ο όγκος των ρύπων αυξάνει το πρόστιμο
Η Κ.Ε.Κ. απεικονίζει τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανθράκων (HC) που απελευθερώνει ένας θερμικός κινητήρας κατά τη λειτουργία του. Η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται στο συνεργείο ή το Κ.Τ.Ε.Ο., έπειτα από καυσανάλυση σε διάφορα στάδια λειτουργίας του κινητήρα.
Πλέον, οι έντυπες Κ.Ε.Κ. αντικαθίστανται από μηχανογραφημένες βεβαιώσεις, τις οποίες θα εκδίδουν αυτομάτως τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία οχημάτων.
Για καινούργια οχήματα (Ι.Χ. και Φ.Ι.Χ. έως 3,5 τόνους) αγορασμένα στην Ελλάδα εκδίδεται τον 1ο χρόνο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους. Στην συνέχεια ανανεώνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο μέχρι τον 4ο, όπου υποχρεούνται να περάσουν Αρχικό Τεχνικό Έλεγχο, με την Κ.Ε.Κ. να ενσωματώνεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και να έχει ισχύ 1 χρόνο.
Το κόστος της είναι 10 ευρώ και απαιτείται μόνο η επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Η διάρκεια του ελέγχου και η έκδοση της κάρτας, διαρκούν το πολύ 10 λεπτά.
Όσον αφορά το πρόστιμο, εάν σας σταματήσει η Τροχαία και δεν έχετε μαζί σας την Κ.Ε.Κ., τότε θα πληρώσετε διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ για την έλλειψή της.
Σε περίπτωση όμως που σας σταματήσουν σε μπλόκο που έχει κινητό κλιμάκιο μέτρησης ρύπων, το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύουσα Κ.Ε.Κ. κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσουν οι μετρήσεις.
Νέα τσουχτερά πρόστιμα
Νέα τσουχτερά πρόστιμα θα έχουμε από εδώ και πέρα καθώς θα υπάρξουν ποινές ακόμα και για τους πεζούς.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν και οι πολίτες στο δρόμο. Όχι μόνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και να μην δεχθούν κάποιο… ξαφνικό πρόστιμο
Όπως προκύπτει, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει για όλους τους χρήστες του δρόμου και οι πεζοί περιλαμβάνονται φυσικά σε αυτούς, όπως άλλωστε φαίνεται από όλα τα σχετικά άρθρα που υπάρχουν γι’ αυτούς.
Σύμφωνα και με το άρθρο 38 του ΚΟΚ «Οι πεζοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γι’ αυτούς ερείσματα.»
ΚΟΚ: Νέα πρόστιμα ακόμα και σε πεζούς
Δείτε ακόμη Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Κυριακή (30/7/2023 ) στην Αττική
Στην περίπτωση που το παραπάνω για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατό ή προκαλεί δυσχέρεια στους υπόλοιπους χρήστες του πεζοδρομίου (αν για παράδειγμα μεταφέρουν κάποιο ογκώδες αντικείμενο ή κινούνται σε πομπή, ή χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο), οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν και το οδόστρωμα, λαμβάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Γι’ αυτό το σκοπό μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις λωρίδες που προορίζονται για ποδήλατα ή μοτοποδήλατα.
Οι πεζοί δεν επιτρέπεται να υπερπηδήσουν εμπόδια π.χ. δοκούς, αλυσίδες, νησίδες, στηθαία, κιγκλιδώματα, που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για ειδικούς λόγους, καθώς αυτά τα εμπόδια συνήθως σημαίνουν απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού.
Νέα πρόστιμα ακόμα και σε πεζούς
Δείτε ακόμη Πρεσβυτέρα μπούκαρε στο γραφείο του παπά και πιάστηκε στα χέρια με 29χρονη
Επίσης, οι πεζοί που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το οδόστρωμα είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να βαδίζουν αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και φυσικά όσο πιο κοντά γίνεται στο άκρο του οδοστρώματος.
Κατ’ εξαίρεση, πρόσωπα που ωθούν ή σύρουν χειράμαξες, ωθούν ποδήλατο ή μοτοσικλέτα, «Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), που κινούνται σε αναπηρικά καθίσματα ως και ομάδες πεζών, όταν σχηματίζουν πομπή ή οδηγούνται από ειδικά επιφορτισμένο πρόσωπο, είναι υποχρεωμένοι να βαδίζουν κοντά στο δεξί άκρο του οδοστρώματος.
Για τη διάσχιση ενός δρόμου, οι πεζοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών, εφόσον αυτές υπάρχουν και αν υπάρχουν και φωτεινοί σηματοδότες τότε πρέπει να συμμορφώνονται με τα εκάστοτε σήματα τους, ενώ θα πρέπει να υπακούν και στις υποδείξεις των τροχονόμων.
Η διάσχιση του δρόμου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, θα πρέπει να γίνεται κάθετα, χωρίς βραδυπορεία και χωρίς αδικαιολόγητες στάσεις.
Σε ποια σημεία θα μπει όριο 30 χλμ/ώρα και πού 20 χλμ/ώρα
Ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές, ανάμεσά τους και τα όρια ταχύτητας εντός των πόλεων.
Καθυστέρηση παρουσιάζεται στην παρουσίαση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς απομένουν το τελικό «ΟΚ» από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες.
Όπως έχει αποκαλύψει εδώ και αρκετούς μήνες το gMotion by gazzetta, στο νέο ΚΟΚ περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές, όπως η τιμωρία του παραβάτη οδηγού και όχι του οχήματος, αλλά και τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις.
Όσον αφορά το δεύτερο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα δίνει στους Δήμους την αρμοδιότητα να ορίζουν ζώνες στις οποίες το όριο ταχύτητας θα μειωθεί από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα.
Οι ζώνες αυτές θα μπορούν να βρίσκονται έξω από χώρους άθλησης και αναψυχής, σε δρόμους με εμπορικά καταστήματα και άλλα σημεία με συνάθροιση κόσμου. Ειδικά έξω από τα σχολεία, ο Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να «ρίχνουν» το όριο στα 20 χλμ/ώρα.
«Γνωρίζουμε όλοι, πόσο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων γίνεται στις πόλεις και πιστεύω ότι με τη νέα ρύθμιση θα μπορέσουμε, να συμβάλλουμε στην ελάττωση της ταχύτητας», δήλωσε στο Gazzetta ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Την περιμένουμε πώς και πώς αυτή τη διάταξη και θα την εφαρμόσουμε οπωσδήποτε. Και εμείς το έχουμε ανάγκη», ανέφερε μιλώντας στο Gazzetta ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Πιο δίκαιες ποινές-τιμωρία οδηγού και όχι οχήματος
Ο κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις αλλαγές στον ΚΟΚ, σημείωσε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια για την περίοδο 2021 – 2030, προβλέπεται ένα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης».
«Στόχος μας δεν είναι οι ποινές να έχουν απλώς έναν τυφλό τιμωρητικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, αποβλέπουμε στη συμμόρφωση των οδηγών. Γι’ αυτό και οι ποινές θα είναι δίκαιες και θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα κι επικινδυνότητα της κάθε παράβασης», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:
«Στο πλαίσιο αυτό μία σημαντική αλλαγή είναι ότι οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό κι όχι το όχημα. Δηλαδή, θα προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής και λοιπά, και όχι αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας. Θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο».
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι οι ποινές θα είναι αυστηρότερες για παραβάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα όπως πχ η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η αντικανονική προσπέραση, ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.
Εξήγησε ότι στο παρελθόν υπήρχε εξισωτισμός προς τα κάτω, δηλαδή αυτές οι σοβαρές παραβάσεις τιμωρούνταν λίγο πολύ το ίδιο με λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε το φαινόμενο μερικές ποινές να είναι εξοντωτικές, με αποτέλεσμα τα όργανα της τάξης να έχουν δεύτερες σκέψεις να τις επιβάλλουν.
«Εδώ χρειάζεται να βρούμε αυτό που σε αυτή τη χώρα το ανακαλύψαμε αλλά δεν το εφαρμόζουμε: Το μέτρο», σχολίασε ο κ. Καραμανλής.
Ανέφερε επίσης ότι: «Συστήνουμε ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας. Το Ταμείο αυτό θα συλλέγει τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ και με τη σειρά του θα τα κατανέμει στους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση δράσεων Οδικής Ασφάλειας. Και αν οι δήμοι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν δε θα παίρνουν τα χρήματα αυτά».
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις