αυτοκίνητο: Βαρύ πρόστιμο έως 200 ευρώ επιβάλλεται από την τροχαία για όσους οδηγούς ξεχνούν να εκδώσουν την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr η εν λόγω κάρτα εκδίδεται εύκολα με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας από τα ΚΤΕΟ με το κόστος της να ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Η ενδεδειγμένη λειτουργία ενός οχήματος για να κινείται με ασφάλεια πιστοποιείται μέσω τεχνικού ελέγχου και η απουσία των αποδεικτικών στοιχείων προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο από τις Αρχές.
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ο οδηγός ενός οχήματος υποχρεούται να φέρει τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και φυσικά την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.).
αυτοκίνητο: Πρόστιμο
Η Κ.Ε.Κ. απεικονίζει τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανθράκων (HC) που απελευθερώνει ένας θερμικός κινητήρας κατά τη λειτουργία του. Η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται στο συνεργείο ή το Κ.Τ.Ε.Ο., έπειτα από καυσανάλυση σε διάφορα στάδια λειτουργίας του κινητήρα.
Πλέον, οι έντυπες Κ.Ε.Κ. αντικαθίστανται από μηχανογραφημένες βεβαιώσεις, τις οποίες θα εκδίδουν αυτομάτως τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία οχημάτων.
Για καινούργια οχήματα (Ι.Χ. και Φ.Ι.Χ. έως 3,5 τόνους) αγορασμένα στην Ελλάδα εκδίδεται τον 1ο χρόνο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους. Στην συνέχεια ανανεώνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο μέχρι τον 4ο, όπου υποχρεούνται να περάσουν Αρχικό Τεχνικό Έλεγχο, με την Κ.Ε.Κ. να ενσωματώνεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και να έχει ισχύ 1 χρόνο.
Το κόστος της είναι 10 ευρώ και απαιτείται μόνο η επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Η διάρκεια του ελέγχου και η έκδοση της κάρτας, διαρκούν το πολύ 10 λεπτά.
Όσον αφορά το πρόστιμο, εάν σας σταματήσει η Τροχαία και δεν έχετε μαζί σας την Κ.Ε.Κ., τότε θα πληρώσετε διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ για την έλλειψή της.
Σε περίπτωση όμως που σας σταματήσουν σε μπλόκο που έχει κινητό κλιμάκιο μέτρησης ρύπων, το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύουσα Κ.Ε.Κ. κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσουν οι μετρήσεις.
αυτοκίνητο: Τι πρόστιμο πληρώνεις εάν πίνεις νερό ενώ οδηγείς
Πολλοί οδηγοί ειδικά το καλοκαίρι έχουν ένα μπουκαλάκι νερό μέσα στο αυτοκίνητο και πίνουν από αυτό ενώ βρίσκονται σε κίνηση. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο ακόμα και 100 ευρώ.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υπενθυμίζει ότι είναι σκόπιμο να αποφεύγονται διάφορα ποτά την ώρα της οδήγησης. Εννοείται λοιπόν ότι τα αλκοολούχα ποτά απαγορεύονται δια ροπάλου. Τι γίνεται όμως με την κατανάλωση νερού; Συνεπάγεται και τιμωρία;
Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για κατανάλωση νερού κατά την οδήγηση, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Συγκεκριμένα το άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ώστε να έχει πλήρη ελευθερία αναφορικά με τις κινήσεις των άκρων του για να μπορεί να εκτελεί ελεύθερα του όποιους χειρισμούς είναι αναγκαίοι ώστε να κινείται με ασφάλεια σε δημόσιο δρόμο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για χρήση νερού από τον οδηγό στη χώρα μας, αλλά εάν ένας αξιωματικός της τροχαίας εκτιμήσει ότι η χειρονομία του ανοίγματος ενός μπουκαλιού νερού ή η απουσία ενός χεριού από το τιμόνι μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, τότε θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο.
Σε αυτή την περίπτωση, το πρόστιμο εάν 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 30 ημέρες.
αυτοκίνητο: Ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος για την προτεραιότητα των οχημάτων στους κυκλικούς κόμβους
Η παρουσία κυκλικών κόμβων είναι έντονη στους δρόμος της χώρας. Ωστόσο, συχνή είναι και η διαφωνία για την προτεραιότητα των οδηγών στους κόμβους, γεγονός που προκαλεί τροχαίες συγκρούσεις.
Πολλοί πιστεύουν ότι εφόσον βρίσκονται εντός του κόμβου έχουν προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει και, μάλιστα, για την συγκεκριμένη παράβαση προβλέπεται και τσουχτερό πρόστιμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προτεραιότητα, εφόσον δεν υπάρχει σηματοδότηση έχουν όσοι έρχονται από δεξιά, δηλαδή όσοι είναι έτοιμοι να εισέλθουν στην πλατεία. Ο οδηγός που παραβαίνει τη διάταξη αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικότερα το άρθρο 26 «Ισόπεδοι οδικοί κόμβοι και υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας» ξεκαθαρίζει τί ισχύει σχετικά με την κίνηση των οχημάτων σε κυκλικούς κόμβους.
Όσα προβλέπει ο ΚΟΚ
«Ο οδηγός που πλησιάζει σε ισόπεδο οδικό κόμβο υποχρεούται να καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκαλέσει επί του κόμβου κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας, ρυθμίζοντας την ταχύτητα του οχήματός του, ώστε να μπορεί να διακόψει την πορεία αυτού, για να διέλθουν τα οχήματα που έχουν προτεραιότητα.
Ο οδηγός απαγορεύεται να εισέρχεται στον κόμβο, έστω και αν οι τυχόν υπάρχοντες φωτεινοί σηματοδότες, το επιτρέπουν, όταν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε να υποχρεωθεί ενδεχομένως να παραμείνει στη διασταύρωση.
Ο οδηγός που έχει εισέλθει στον κόμβο όπου η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες, μπορεί να εξέλθει αυτού και πριν δοθεί το σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει, αν δεν θα παρεμποδιστεί εκ τούτου η διέλευση των λοιπών οχημάτων που χρησιμοποιούν την οδό και κινούνται προς την ανοικτή κατεύθυνση.
Στους κόμβους η προτεραιότητα ορίζεται με κατάλληλη σήμανση.
Στους κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση η προτεραιότητα ανήκει σε αυτόν που έρχεται από τα δεξιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δύο άνθρωποι, οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών, έχασαν τη ζωή τους σε δημοφιλή νησιά
Από το 2021 ο ΚΟΚ έχει ειδικές προβλέψεις για τους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών, αλλά ελάχιστοι τις γνωρίζουν και πολλοί λιγότεροι τις εφαρμόζουν.
Πόσες φορές σε δρόμους, λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, για παράδειγμα στην Λεωφόρο Συγγρού, δεν έχουμε δει οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών να κυκλοφορούν και να αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια.
Στην Μύκονο και στην Πάρο ένας 26χρονος και ένας 42χρόνος, οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα.
Η ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ), όπως ονομάζονται επισήμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τροποποίησε το Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θεσπίζοντας κανόνες για τους χρήστες και αυτών των οχημάτων.
Τα ΕΠΗΟ, όπως και όλα τα υπόλοιπα οχήματα και μοτοσυκλέτες, διέπονται από ειδικούς κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και τις κυρώσεις.
Πατίνια (e-scooters),
Τροχοπέδιλα (e- rollers) και τροχοσανίδες (e- skateboards),
Αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα δηλαδή μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς, που βασίζονται σε εγγενή ασταθή ισορροπία και χρειάζονται βοηθητικό σύστημα ελέγχου για να διατηρούν την ισορροπία τους. (hoverboards, segways).