Νέος ΚΟΚ: Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο για μουσική στο αυτοκίνητο – Ποιους αφορά

ΚΟΚ: Μια συνήθεια που έγινε λατρεία για πολλούς – ιδιαίτερα νέας ηλικίας – οδηγούς είναι να ακούν μουσική χρησιμοποιώντας τα ακουστικά του κινητού τους ή άλλης συσκευής ήχου ωστόσο, αυτό μπορεί να σταθεί μοιραία με άσχημη κατάληξη. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ υπάρχει ρητή απαγόρευση της χρήσης ακουστικών για λόγους ασφαλείας και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους […]

Νέος ΚΟΚ: Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο  για μουσική στο αυτοκίνητο - Ποιους αφορά

ΚΟΚ: Μια συνήθεια που έγινε λατρεία για πολλούς – ιδιαίτερα νέας ηλικίας – οδηγούς είναι να ακούν μουσική χρησιμοποιώντας τα ακουστικά του κινητού τους ή άλλης συσκευής ήχου ωστόσο, αυτό μπορεί να σταθεί μοιραία με άσχημη κατάληξη.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ υπάρχει ρητή απαγόρευση της χρήσης ακουστικών για λόγους ασφαλείας και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ , αφαίρεση διπλώματος και στοιχείων κυκλοφορίας για δύο μήνες.

Μολονότι η μουσική είναι συνυφασμένη με την οδήγηση, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμο για εκείνους που θα το παρακάνουν χρησιμοποιώντας ακουστικά ακόμα και στην περίπτωση που αυτά είναι ασύρματα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν επιτρέπεται η μουσική στο αυτοκίνητο; Πιθανότατα όχι, θεωρώντας ότι αυτή η αθώα συνήθεια δεν θα μπορούσε για κανέναν απολύτως λόγο να θεωρηθεί επικίνδυνη και συνεπώς επιλήψιμη.

ΚΟΚ: Για ποιο λόγο απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους ακουστικών κατά την οδήγηση

Αυτό ισχύει αν ακολουθήσουμε την πεπατημένη, στην περίπτωση δηλαδή που δεν χρησιμοποιήσουμε συσκευές που θα θέσουν εμάς και τους γύρω μας σε κίνδυνο.

Οι συσκευές αυτές είναι τα γνωστά σε όλους μας ακουστικά, η χρήση των οποίων απαγορεύεται για την ακρόαση μουσικής ακόμα και στην περίπτωση που αυτά είναι ασύρματα.

τα ασύρματα ακουστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συνομιλία του οδηγού με κάποιο άλλο άτομο και όχι για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως είναι το άκουσμα μουσικής, ενός podcast ή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Αυτό διότι με αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι απομονώνεται πλήρως από το περιβάλλον του και αδυνατεί να λάβει τα ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Επί παραδείγματατι ο οδηγός ίσως δεν μπορέσει να ακούσει μία κόρνα, τη διέλευση ενός ασθενοφόρου, ή ακόμα και τον θόρυβο που παράγει μια μοτοσικλέτα η οποία προσεγγίζει μια διασταύρωση.

Ενδεικτική της απαγόρευσης είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί») όπου αναγράφεται το εξής: «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση».

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και των στοιχείων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εν κινήσει χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για τριάντα 60 ημέρες.

Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο πρόστιμο μιας και δεν απαιτούν την κατοχή διπλώματος οδήγησης.

Οι παραβάσεις που στέλνουν τους οδηγούς φυλακή

Ιδιαίτερα «σκληρές» είναι οι ποινές που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τους παρανομούντες οδηγούς που προκαλούν τροχαία ατυχήματα λόγω επικίνδυνης οδήγησης μετά και την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Μάλιστα μετά την αυστηροποίηση που έχει ως στόχο να γίνει το οδικό δίκτυο ασφαλέστερο, οι ποινές είναι εξουθενωτικές και επισύρουν ακόμα και φυλάκιση εκτός από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και για την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με υπερβολική ταχύτητα και στη Λ.Ε.Α.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα οι ποινές για τους παραβάτες θα ξεκινούν με φυλάκιση έως 3 έτη και θα φτάνουν έως και την ισόβια κάθειρξη εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Οι ποινές που αυστηροποιήθηκαν

Οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό)

Οδήγηση εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ. και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό).

Οδήγηση στη ΛΕΑ, εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης (όπως ατύχημα).

Τότε, προβλέπεται:

Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα
Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάωη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου
Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο οδηγός που παρανομεί δεν χρειάζεται να έχει εμπλακεί κάποιο τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, τότε επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

Εάν κάποιος διαπιστωθεί πως οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση και η συγκέντρωση του οινοπνεύματος είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου τότε επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Τέσσερις συλλήψεις στην Κεφαλονιά και 194 παραβάσεις ΚΟΚ στα Ιόνια Νησιά

Εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων πραγματοποιούνται σε τακτική βάση για την πρόληψη παραβατικών ενεργειών, στα νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν, από 07:00 ώρα έως την 13:00 ώρα της 09.08.2023, διαδοχικοί αστυνομικοί έλεγχοι για: την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την αντιμετώπιση επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, την αντιμετώπιση παραβάσεων που σχετίζονται με την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόληψη διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και τη νομοθεσία περί αλλοδαπών.

Ελέγχθηκαν -482- οχήματα και -616- άτομα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά -15- ατόμων, (-10- στη Ζάκυνθο, -4- στην Κεφαλονιά και -1- στη Λευκάδα).

Οι συλλήψεις αφορούσαν: -2- για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, -4- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης -3- για στέρηση πιστοποιητικού υγείας και -6- για παράβαση της νομοθεσίας περί αιγιαλού στη Ζάκυνθο.

Οι συλλήψεις αφορούσαν: -2- για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, -4- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης -3- για στέρηση πιστοποιητικού υγείας και -6- για παράβαση της νομοθεσίας περί αιγιαλού στη Ζάκυνθο. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων πρόληψης επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώθηκαν συνολικά -194- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μεταξύ των οποίων: -25- για ταχύτητα, -10- για ζώνη ασφαλείας, -32- για προστατευτικό κράνος, -3- για χρήση κινητού τηλεφώνου, -6- για στέρηση αδείας ικανότητας οδήγησης, -1- για στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου -3- για έλλειψη ΚΤΕΟ και -114- λοιπές παραβάσεις.