επίδομα: Επίδομα κατάρτισης ύψους 400 ευρώ προσφέρει η ΔΥΠΑ σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των πράσινων και ψηφιακών τους δεξιοτήτων.
Πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr έως τις 31 Ιουλίου 2023 για τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα που εστιάζει στους κλάδους της οικονομίας.
Επίδομα ύψους 400 ευρώ παρέχεται σε δικαιούχους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το επίδομα αυτό παρέχεται από την ΔΥΠΑ. Τα 400 ευρώ επίδομα δίνονται μέσω προγράμματος κατάρτισης.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 παρατείνεται η ημερομηνία λήξης των «προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» της ΔΥΠΑ.
επίδομα: Νέα ενίσχυση
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της Υπηρεσίας «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και «”πράσινες” δεξιότητες» το οποίο απευθύνεται σε 150.000 εργαζόμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα,
τίθεται ως καταληκτική προθεσμία έναρξης υλοποίησης των τμημάτων κατάρτισης η 31η Μαΐου 2023.
παρατείνεται η ημερομηνία λήξης των «προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
επίδομα: Δικαιούχοι
Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.
Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU.
Στόχος της δράσης είναι οι καταρτιζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
επίδομα: Τελευταία ευκαιρία
Τελευταία ευκαιρία σήμερα, για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, να καταθέσουν τα παραστατικά των λογαριασμών φυσικού αερίου.
Οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τις 16 Μαΐου, στην πλατφόρμα myΘερμάνση. Σημειώνεται πως εφόσον όλα τα έγγραφα πιστοποιηθούν, η πληρωμή του επιδόματος αναμένεται να πληρωθεί στις 15 Ιουνίου.
Τα σχετικά παραστατικά υποβάλλονται στην πλατφόρμα myΘέρμανση, μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ». Εκεί καταχωρούνται τα έγγραφα για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης.
Πώς θα διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης
Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.
Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:
ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
το ποσό/αξία της συναλλαγής
ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:
ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.
Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.
Νέες αλλαγές
Στην υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας και καταβολής του επίδομα ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης αναμένεται να προχωρήσει η ΔΥΠΑ σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2024.
Στόχος είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.
Σύμφωνα με το Dnews, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.
Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, εξετάζεται να δίδεται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα κάποιος που απολύθηκε με μισθό 800 ευρώ εξετάζεται να του δοθεί επίδομα ανεργίας τον πρώτο μήνα 700 ευρώ, τον δεύτερο μήνα 600 ευρώ, τον τρίτο μήνα 500 ευρώ και τον τέταρτο μήνα 479 ευρώ το οποίο θα δίνεται και για τους επόμενους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της επιδότησης ανεργίας.
Όπως εκτιμάται η νέα διαδικασία θα δημιουργήσει ένα ασφαλή δρόμο που θα δίνει πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα μπορούν να μπορούν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από όσους χάνουν την δουλειά τους, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας.
Λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση.
Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Να σημειωθεί ότι πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, της οποίας σημαντικό μέρος υιοθετεί και η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερα τα μέλη της Επιτροπής, με την προϋπόθεση ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν και επομένως όσοι χάνουν τη δουλειά τους θα υποστηρίζονται άμεσα στην αναζήτηση εργασίας, προτείνεται να μεταβληθεί ο τρόπος προσδιορισμού του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.
Η πρόταση Πισσαρίδη προβλέπει:
επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.
Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.