«Νέο» δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους – Οι δικαιούχοι

Δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους αναμένεται να μοιραστεί το επόμενο διάστημα. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Λίγη υπομονή πρέπει να κάνουν χιλιάδες συνταξιούχοι στη χώρα μας προκειμένου να δουν χρήματα στο λογαριασμό τους. Πρόκειται για μια πληρωμή που θα γίνεται μέχρι τα Χριστούγεννα και έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Ποιοι όμως βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία και […]

«Νέο» δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι

Δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους αναμένεται να μοιραστεί το επόμενο διάστημα. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Λίγη υπομονή πρέπει να κάνουν χιλιάδες συνταξιούχοι στη χώρα μας προκειμένου να δουν χρήματα στο λογαριασμό τους.

Πρόκειται για μια πληρωμή που θα γίνεται μέχρι τα Χριστούγεννα και έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

Ποιοι όμως βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία και πόσα χρήματα αναμένεται να κάνουν δικά τους; Δείτε παρακάτω αναλυτικά…

Ζεστά χρήματα σε 750.000 συνταξιούχους

Όπως προκύπτει, κοντά στις 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα δοθεί, έτσι, σαν ένα άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων», που όμως θα είναι μικρότερο από ότι άλλες χρονιές. Πρόκειται για όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο.

Το εν λόγω έκτακτο επίδομα έχει αλλάξει πολλές ημερομηνίες καταβολής. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να δοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά πήγε για αρχές του 2024, όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα χορηγηθεί σαν «Δώρο» το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024, περιλαμβάνοντας όλα τα μέτρα στήριξης και τις παροχές. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «επίδομα προσωπικής διαφοράς», που αφορά τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ, ενώ την περασμένη φορά ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε μέχρι τα 300 ευρώ. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Το δημοσιονομικό κόστος της οικονομικής ενίσχυσης εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ

Ποιοι άλλοι παίρνουν… δώρο Χριστουγέννων

Χιλιάδες νέοι, 150.000 δικαιούχοι, αναμένεται να πληρωθούν… «Δώρο Χριστουγέννων». Το Δεκέμβριο η καταβολή του Youth Pass!

«Δώρο Χριστουγέννων» 150 ευρώ θα λάβουν 200.000 νέοι και νέες 18 και 19 ετών. Το Youth Pass, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί στους νέους τον Δεκέμβριο και όχι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που προέβλεπε ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ανοίγει το vouchers.gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

Η αίτηση θα υποβάλλεται μέσω gov.gr και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό σε ψηφιακή κάρτα και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές δράσεις, όπως θέατρο, σινεμά, συναυλίες.

Το μέτρο είναι μόνιμο. Οι νέοι θα λαμβάνουν το Youth Pass των 150 ευρώ για δυο συνεχόμενα έτη με την ενίσχυση να φθάνει συνολικά τα 300 ευρώ.

Η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει ότι «παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος».

Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι που θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα παίρνουν 150 ευρώ και την επόμενη χρονιά που θα έχουν γίνει 19 ετών θα λαμβάνουν άλλα 150 ευρώ.

Φέτος, το Youth Pass θα λάβουν οι νέοι που είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το 18o έτος της ηλικίας τους (όσοι γεννήθηκαν το 2004) και το 19ο έτος (όσοι γεννήθηκαν το 2003). Το 2024 θα λάβουν για δεύτερη χρονιά τα 150 ευρώ του επιδόματος οι περυσινοί 18αρηδες που έγιναν φέτος 19 ετών και όσοι συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια.

Οι νέοι που γεννήθηκαν το 2005, φέτος δε θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ ακόμα και αν σήμερα έχουν συμπληρώσει ήδη το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θα το λάβουν όμως το 2024, επειδή συμπλήρωσαν τα 18 τους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023. Θα το λάβουν όμως και το 2025, επειδή θα έχουν γίνει 19 ετών πριν τον Δεκέμβριο του 2024.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα των δικαιούχων θα παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της.

Μόνιμο μέτρο το voucher των 150 ευρώ για τους νέους – Πού θα χρησιμοποιείται

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το μέτρο του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 ή 19 ετών και θα δοθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023. Ουσιαστικά αποτελεί τη μονιμοποίηση του «Freedom Pass», το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ενίσχυση θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000 ετησίως και το ποσό των 150 ευρώ θα διατίθεται σε voucher και όχι μετρητά. Απαραίτητη η απόκτηση κωδικών Taxisnet και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000 νέους ετησίως και θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Youth Pass σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής, θέατρα, σινεμά και συναυλίες.

Δικαιούχοι είναι όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο χρόνια μετά την έκδοσή της.

Το Youth Pass θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ για το 2023 και οι ωφελούμενοι: περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών.