δίπλωμα οδήγησης: Με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων η Κομισιόν αλλάζει τα πάντα στον τομέα του διπλώματος οδήγησης σε όλους τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr εντός του 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων όλων των οδηγών είτε μέσω του ψηφιακού διπλώματος είτε μέσω σκαναρίσματος του φυσικού, ενώ για να πάρει κάποιος δίπλωμα θα υπάρχει πρόσθετη εξέταση έναν χρόνο μετά την ημερομηνία έκδοσής του.
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα διπλώματα οδήγησης αλλά και στη διαδικασία έκδοσής τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο και την καταπολέμηση των τροχαίων παραβάσεων.
Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των διπλωμάτων οδήγησης στις χώρες της Ε.Ε. στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αξιολόγησης αλλά και ποινών-κυρώσεων που θα ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της. Η εφαρμογή των αλλαγών αναμένεται να ξεκινήσει από τη φετινή χρονιά χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μέχρι τώρα ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα.
δίπλωμα οδήγησης: Πότε θα το πάρουμε
Η Ε.Ε. επιθυμεί ενιαία πολιτική στην εφαρμογή ποινών και κυρώσεων που έχουν να κάνουν με τον ΚΟΚ, με κοινή αναγνώρισή τους από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγές και «ομογενοποίηση», μεταξύ άλλων, στα όρια κατανάλωσης αλκοόλ και στους βαθμούς ποινής που μπορεί να δεχτεί ένας οδηγός, αλλά και ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής δεδομένων για όλους τους οδηγούς της Ε.Ε.
Εκεί θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται τα δεδομένα για το δίπλωμα κάθε οδηγού ξεχωριστά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές κάθε χώρας. Αυτό θα διευκολύνει τους ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές και θα κάνει πιο εύκολη την άμεση επιβολή κυρώσεων αφού άμεση θα είναι και η διασταύρωση των στοιχείων του οδηγού.
Για να επιτευχθεί το παραπάνω, στη νέα και τέταρτη κατά σειρά οδηγία της Ε.Ε. έχει προβλεφθεί και η ψηφιοποίηση της άδειας οδήγησης με κοινή εφαρμογή για smartphone που θα χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη μέλη.
Η ψηφιοποίηση του διπλώματος οδήγησης προβλέπει αλλαγές και στο ίδιο το φυσικό δίπλωμα ώστε οι αρχές να μπορούν να διασταυρώσουν εύκολα και γρήγορα τα στοιχεία του οδηγού στην περίπτωση που δεν υπάρχει smartphone ή αυτό δεν λειτουργεί.
δίπλωμα οδήγησης: Για να γίνει το παραπάνω εφικτό…
η Κομισιόν εξετάζει την εφαρμογή κώδικα ταχείας απόκρισης (QR Code) σε μια από τις δύο επιφάνειες του πλαστικού διπλώματος για το γρήγορο σκανάρισμά του. Αν τελικά εγκριθεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε οι οδηγοί σε όλη την Ε.Ε. θα υποχρεωθούν να ανανεώσουν το φυσικό τους δίπλωμα στο μέλλον και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Σημαντική αλλαγή που αφορά και την πλειοψηφία των οδηγών της Ε.E. είναι αυτές που θα γίνουν για το δίπλωμα αυτοκινήτου (κατηγορία B), το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί και να δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να οδηγούν οχήματα με βάρος έως και 4,25 τόνους από 3,5 τόνους που βρίσκεται σήμερα.
Ο λόγος για την παραπάνω αλλαγή έχει να κάνει με τη διευκόλυνση όσων θέλουν να οδηγούν αυτοκινούμενο τροχόσπιτο αφού τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα αυτού του τύπου υπερβαίνουν πλέον το βάρος των 3,5 τόνων και έτσι γίνονται απαγορευτικά για τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού.
δίπλωμα οδήγησης: Επόμενη μεγάλη αλλαγή…
είναι η δυνατότητα οδήγησης δικύκλου έως και 125 κ.εκ. με το δίπλωμα του αυτοκινήτου σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Έτσι θα μπορεί πλέον ένας αναβάτης μοτοσικλέτας 125 κ.εκ. να περνά και σε μια γειτονική χώρα χωρίς να έχει προβλήματα με το νόμο.
Αλλαγές έρχονται και για τις επαγγελματικές κατηγορίες διπλώματος με την Κομισιόν να εξετάζει το ενδεχόμενο να χαμηλώσει το ηλικιακό όριο για τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών (κατηγορίες C και D) στα 18 έτη.
Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. το όριο βρίσκεται ήδη εκεί, ενώ σε άλλες είναι τα 21 έτη και ακόμη ψηλότερα για τους οδηγούς λεωφορείων. Με αυτό τον τρόπο η Κομισιόν θέλει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα έλλειψης επαγγελματιών οδηγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις μεταφορές.
Με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση στις μετακινήσεις των κατοίκων της Ε.Έ. οι Βρυξέλλες επιθυμούν να προωθήσουν και τη δυνατότητα για τους υποψήφιους οδηγούς να ολοκληρώνουν το θεωρητικό και το πρακτικό σκέλος των εξετάσεών τους σε διαφορετικά κράτη μέλη.
Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης και η πρόταση για υποχρεωτική ολοκλήρωση της θεωρίας πριν ο υποψήφιος ξεκινήσει το πρακτικό σκέλος, αλλά και τη δυνατότητα να διεξάγεται μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης σε προσομοιωτή (simulator).
Επίσης η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσθέσει μία ακόμη υποχρεωτική εξέταση για τους νέους οδηγούς που θα πραγματοποιείται δώδεκα μήνες αφού έχουν πάρει το δίπλωμά τους.
Προσοχή: Πρόστιμο και 1.000 ευρώ σε οδηγούς και συνοδηγούς
Ποιοι πρέπει να τοποθετήσου άμεσα στο πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου, το διακριτικό σήμα που αποτελείται από το Κεφαλαίο γράμμα «Σ»; Μεγάλα πρόστιμα.
Πλέον και στην Ελλάδα είναι σε πλήρη ισχύ η οδήγηση από τα 17 έτη, με την προϋπόθεση να υπάρχει συνοδός, ενώ το πρόστιμο φτάνει και τα 1.000 ευρώ…
Θυμίζουμε οτι πλέον οι νέοι από 17 ετών μπορούν να μπορούν να δώσουν εξετάσεις οδήγησης, αλλά και να οδηγήσουν, υπό αυστηρούς όρους. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο συνοδός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον 5 χρόνια.
Οι 17άρηδες επιτρέπεται να οδηγήσουν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα θα φέρει το ειδικό σήμα «Σ» που θα ορίζει ότι οδηγεί νέος οδηγός με συνοδό.
Εφόσον ο 17χρονος οδηγός κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακεί σε ατύχημα, όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης. Διαφορετικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.
Ειδικότερα στην Απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε επισημαίνεται ότι: «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων οδήγησης με συνοδό, των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται, των όρων και προϋποθέσεων ασφαλιστικής κάλυψης, και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή των παρ. 6 έως 9 του άρθρου 4 του ν. 4850/2021.
Αναλυτικά τα άρθρα…
Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό για τους οδηγούς που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαεπτά (17) ετών καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτείται να πληροί ο συνοδός τους.
Επίσης, καθορίζονται οι κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται στον οδηγό και στον συνοδό σε περίπτωση παραβάσεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, περιλαμβανομένης της παράβασης η οποία αφορά σε οδήγηση από κάτοχο προσωρινής άδειας οδήγησης που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών χωρίς την παρουσία συνοδού, οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή των παρ. 6 έως 9 του άρθρου 4 του ν. 4850/2021.
Άρθρο 2
Όροι και προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό
1.Υποψήφιος οδηγός, που έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαεπτά (17) ετών και έχει πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης οχήματος κατηγορίας Β, δύναται να λάβει μέρος στις θεωρητικές εξετάσεις και πρακτικές δοκιμασίες για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, που πραγματοποιούνται από τον Φορέα εξετάσεων.
2.Σε υποψήφιο οδηγό της παρ. 1 που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την πρακτική δοκιμασία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, παρέχεται η δυνατότητα οδήγησης με συνοδό και του χορηγείται προσωρινή άδεια οδήγησης (για συνοδευόμενη οδήγηση), η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διαδικαστικές προϋποθέσεις των άρθρων 42 έως 47 του ν. 4663/2020 και της υπ’ αρ. 16110/1967/2020 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
3.Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται ηλεκτρονικά
μέσω Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) κατόπιν ταυτοποίησης του δικαιούχου σύμφωνα με τη διαδικασία της υπ’ αρ. 16110/1967/2020 απόφασης και το έντυπο είναι σύμφωνο με το Παράρτημα ΙΑ αυτής.
Ο δικαιούχος διασυνδέεται σε ηλεκτρονικό σύνδεσμο (hyperlink) στον διαδικτυακό τόπο «https://prosorini-adeia-odigisis.yme.gov.gr» για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, είτε σε έντυπη μορφή (εκτυπώνοντάς την), είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτώνοντάς την ως αρχείο μορφότυπου pdf σε κατάλληλο μέσο (όπως έξυπνο τηλέφωνο).
Στο κάτω μέρος του εντύπου αναγράφεται με έντονα γράμματα η φράση «Οδήγηση υποχρεωτικά με συνοδό μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους.
Η οδήγηση με συνοδό επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του οδηγού και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής εντός της Περιφέρειας. Μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς συνοδό εντός της ελληνικής επικράτειας.».
4.Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση…
με συνοδό οχήματος της κατηγορίας Β έως και την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Παραρτήματος Ι του π.δ. 51/2012 (Α’ 101), δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία συνοδού για την οδήγηση από τον ενδιαφερόμενο. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου, δεν δύναται να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών.
5.Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η συνοδευόμενη οδήγηση εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής εντός της Περιφέρειας. Μετά τη συμπλήρωση των δεκαοκτώ (18) ετών, η προσωρινή άδεια ισχύει για οδήγηση και χωρίς συνοδό εντός της ελληνικής επικράτειας για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου.
6.Με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων στις διατάξεις της παρούσας, η προσωρινή άδεια οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β παρέχει στον κάτοχό της όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που παρέχει η κατοχή άδειας οδήγησης της συγκεκριμένης κατηγορίας οχήματος. Ο κάτοχος της προσωρινής άδειας οδήγησης υπόκειται σε όλες τις ρυθμίσεις και κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την οδική κυκλοφορία οχημάτων.
7.Ο κάτοχος προσωρινής άδειας οδήγησης υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του, καθώς και απλή εκτύπωση ή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο σε ψηφιακή μορφή την προσωρινή άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις για τα έγγραφα που υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση ο οδηγός.