Νέα βόμβα με τις χρυσές λίρες – Δείτε τι συνέβη στην Ελλάδα
χρυσές λίρες: Εκτίναξη στον αριθμό των πωλήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από πολίτες στην τράπεζα της Ελλάδος διαγράφτηκε το 9μηνο του 2022 σηματοδοτώντας το τίμημα της ακρίβειας στην καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα, ρευστοποιήθηκαν 43.141 χρυσές λίρες Αγγλίας με αύξηση 32% σε σχέση με πέρσι , ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε μια χρυσή λίρα χάνουν 118 ευρώ. Μεγάλη […]

χρυσές λίρες: Εκτίναξη στον αριθμό των πωλήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από πολίτες στην τράπεζα της Ελλάδος διαγράφτηκε το 9μηνο του 2022 σηματοδοτώντας το τίμημα της ακρίβειας στην καθημερινότητά τους.
Συγκεκριμένα, ρευστοποιήθηκαν 43.141 χρυσές λίρες Αγγλίας με αύξηση 32% σε σχέση με πέρσι , ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε μια χρυσή λίρα χάνουν 118 ευρώ.
Μεγάλη αύξηση των πωλήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου προκύπτουν από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Που σημαίνει ότι πωλούν τις λίρες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις.
Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο όγκος τους είναι αισθητά μικρότερος των ρευστοποιήσεων.
χρυσές λίρες: Τα σημάδια της κρίσης
Την τελευταία διετία με την ενεργειακή κρίση, αλλά και ειδικά από τον Φεβρουάριο του 2022, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού έχουν εκτοξευτεί και η χρυσή λίρα, στα μέσα Απριλίου ξεπέρασε τα 500 ευρώ.
Ωστόσο, μεταξύ της τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τιμή πώλησης, υπάρχει τεράστια διαφορά και δεν ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Σήμερα για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από τους ιδιώτες την τιμή των 380,06 ευρώ και την πωλεί προς 458,08 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 43.141 χρυσές λίρες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 32% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021.
χρυσές λίρες: Πόσοι αγόρασαν λίρες
Παρά τις αυξημένες πωλήσεις χρυσών λιρών, αισθητή αύξηση παρουσίασαν και οι αγορές χρυσών λιρών ιδιωτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το γ’ τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν από την ΤτΕ σε ιδιώτες, 2.709 τεμάχια έναντι 1.644 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες ανήλθαν σε 8.697 τεμάχια, παρουσιάζοντας αύξηση 89,1%, σε σύγκριση τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Οι Ελληνες πωλούν χρυσές λίρες για να τη βγάλουν
Εν μέσω βαθιάς κρίσης και αβεβαιότητας είθισται η χρυσή λίρα να αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο. Την επιλέγουν κυρίως οι επενδυτές για σιγουριά από την στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός «ροκανίζει» την αξία των καταθέσεων.
Ωστόσο, παρά την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που καταγράφεται το πρώτο εννεάμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι Ελληνες φαίνεται να είναι πολύ συγκρατημένοι στις αγορές τους, αφού από τα γκισέ της Τραπεζας της Ελλαδας αγοράστηκαν το τελευταίο εννεάμηνο 8.697 χρυσές λίρες.
Οπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβρη πουλήθηκαν σε ιδιώτες 2.709 τεμάχια έναντι 2.420 το αμέσως προηγούμενο διάστημα (αύξησις πέριξ του 12%), με τις αγορές να αφορούν σε 11.055 τεμάχια έναντι 14.506 το β’ τρίμηνο (μείωση 31,22%).
Αύξηση στις αρχές του πολέμου
Ο αγοραστικός «πυρετός» ήταν αυξημένος κυρίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε ανησυχίες για την πορεία των νομισματικών ισοτιμιών και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την ΤτΕ σε ιδιώτες, αυξήθηκαν σε 3.568, από 1.933 τεμάχια που είχαν πωληθεί στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2021 και 1.595 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Στον αντίποδα, οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο. Το φαινόμενο εκποίησης χρυσών λιρών συνεχίζεται ακάθεκτο, με τους πωλητές να επιδιώκουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτό τον τρόπο. Στο εφετινό 9μηνο εκποίησαν 43.141 λίρες, εναντι 45.888 λιρών καθόλη τη διάρκεια του 2022.
Παντως, τα στοιχεία δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά, αφού προέρχονται μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς στην αγορά δραστηριοποιείται εντόνως και η τράπεζα Πειραιώς, που δεν δημοσιοποιεί στοιχεία συναλλαγών, ενώ υπάρχουν και γραφεία και ενεχυροδανειστήρια που κάνουν αγοραπωλησίες.
Η μεγάλη άνοδος της τιμής
Αξιοσημείωτο είναι πως στο διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι μαζικές αγορές χρυσών λιρών – το πρώτο τρίμηνο του έτους – η τιμή τους είχε εκτοξευθεί στα ύψη, ξεπερνώντας τα 500 ευρώ.
Η άνοδος της τιμής ξεκίνησε με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιταχύνθηκε μετά τις 4 Μαρτίου.
Στις 25 Φεβρουαρίου οι τιμές αγοράς και πωλήσεως της χρυσής λίρας ήταν 388,40 και 468,15 ευρώ αντίστοιχα.
Στις 8 Μαρτίου η τιμή πώλησης εκτοξεύτηκε στα 509,18 ευρώ, ενώ η ΤτΕ αγόραζε τη λίρα προς 422,45 ευρώ. Στις 9 Μαρτίου πήγε σε ιστορικό υψηλό με την τιμή πώλησης να εκτοξεύεται στα 514,41 ευρώ.
Tη δεκαετία των μνημονίων 2010-2020, οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας ανήλθαν σε 1.036.786 τεμάχια.
Το ρεκόρ των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2007 όταν πουληθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες.
Επίσης το 2010, έτος εισόδου της χώρας στα μνημόνια, υπήρξε σχεδόν «ισοψηφία». Οι πωλήσεις προς την ΤτΕ ανήλθαν σε 195.383 τεμάχια και οι αγορές από ιδιώτες σε 194.475 τεμάχια.
Αγορά χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος
Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5 με ελάχιστο τα 3 ευρώ.
Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:
Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις