Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΝέα μέτρα: Βόμβα! Ξανά υποχρεωτικές οι μάσκες;

Νέα μέτρα: Βόμβα! Ξανά υποχρεωτικές οι μάσκες;

Νέα μέτρα: Κι όμως, δεν τελειώσαμε! Ο κορονοϊός είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν πάμε σε επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας. Δείτε αναλυτικά…

Στο ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται.

Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές.

Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το νέο κύμα κορωνοϊού ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4 με 5 εβδομάδες.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.

Πάμε για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ

«Καμπανάκια» χτυπούν οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ειδικά στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού», είπε σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε επίσης πως τα κρούσματα είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα περιορισμού και επιτήρησης της πανδημίας δεν τηρούνται από την πλειονότητα του κόσμου.

Για την τέταρτη δόση στους άνω των 30 ετών ο κ. Τζανάκης ήταν κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο:

«Δεν συστήνω την χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα έως 59 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ιδίως σε όσους έχουν νοσήσει».

Τέλος, για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται δύο βήματα πίσω από τον ιό. «Χρειάζεται ένα εμβόλιο ριζικά επικαιροποιημένο, το οποίο σε ένα βαθμό θα υπερκαλύπτει τις μεταλλάξεις».

Νέα μέτρα: «Ναι» στην επιστροφή της μάσκας και από Σαρηγιάννη

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους.

«Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός» σημείωσε.

Η κορύφωση των κρουσμάτων υπολογίζεται στις 16-17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, προβλέποντας ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000. Ο ίδιος εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας:

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου».

Παγώνη: Η μάσκα σώζει ζωές

Το ΕΣΥ πιέστηκε αυτή την εβδομάδα υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη:

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι».

Μάλιστα, η ίδια επανέλαβε πως χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα:

«Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές».

Κορονοϊός: Πάρτι στα νησιά και την Αττική κάνει η πανδημία

Με τις προβλέψεις αναφορικά με την πίεση στο ΕΣΥ να εξακολουθούν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, αλλά με τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, η χώρα μας συνεχίζει να πλήττεται από ακόμη ένα επιδημικό κύμα. Τα νησιά και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρό του και «ένοχες» είναι οι δύο υποπαραλλαγές Ομικρον 4 και Ομικρον 5.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, τα δύο στελέχη του ιού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανευρίσκονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των κρουσμάτων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, η έντονα ανοδική τάση των κρουσμάτων οφείλεται και στα σχετικά μειωμένα επίπεδα ανοσίας έναντι μόλυνσης. Για το λόγο αυτό, εδώ και τρεις εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των επαναμολύνσεων.

Ιόνια νησιά, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική είναι οι περιοχές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη έξαρση. Πρόκειται, άλλωστε, για τουριστικούς «πόλους» με έντονη κινητικότητα αυτή την περίοδο.

Επιπλέον, στις ηλικίες 18-24 ετών παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των νέων μολύνσεων, κάτι που δεν φαίνεται για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται σε περίπου 150.000-200.000.

Οι δείκτες που αποτελούν «οδηγό» για περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, προς το παρόν δεν δείχνουν σημαντική επιβάρυνση.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, επεσήμανε ότι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ παραμένουν ακόμη σταθερές και ο λόγος εισαγωγών – εξαγωγών ΜΕΘ δεν παρουσιάζει αύξηση, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό.

Μάλιστα, με βάση το χρονικό… παράθυρο μεταξύ αύξησης κρουσμάτων και πίεσης των ΜΕΘ σε όλες τις επιδημικές εξάρσεις, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι το τωρινό κύμα θα είναι ηπιότερο.

Πιο αναλυτικά, το μεσοδιάστημα από μια έξαρση κρουσμάτων έως την πίεση στις εντατικές ήταν έως τώρα 12-15 ημέρες, με εξαίρεση τον Ιούνιο του 2021 και την έξαρση που παρατηρήθηκε σε νέες ηλικίες (χωρίς να συμπαρασύρει τις ΜΕΘ) και μεγάλη εξαίρεση τη σημερινή έξαρση, κατά την οποία 28 ημέρες μετά δεν υπάρχουν ενδείξεις πίεσης.

Παρόλα αυτά, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Εάν απαιτηθεί, οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε εισήγηση για επαναφορά της υποχρεωτικότητας.

Πρόκειται για κάτι που θα εξαρτηθεί, όμως, από τις σοβαρές νοσηλείες στα νοσοκομεία. Και η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι αυτές θα κινηθούν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Νέα μέτρα: Οπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους οι κύριοι Ζαούτης και Παρασκευής, η χώρα μας είναι από τις πιο συντηρητικές στη διατήρηση μέτρων.

Από τα αξιοσημείωτα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ είναι η αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης για τα άτομα άνω των 60 ετών. Ειδικά για τους πολίτες άνω των 80 ετών η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι θανάτου είναι 82,6%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 97,8% με την τέταρτη δόση. Αντίστοιχα, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι διασωλήνωσης, το 80,1% της τρίτης δόσης για τους 80+ ετών, ανεβαίνει σε 97,5% με την 4η δόση.

Νέα μέτρα: Βασιλακόπουλος: Θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για την έξαρση των κρουσμάτων κορoνοϊού, τα εμβόλια και τον κίνδυνο εκδήλωσης νέου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και τις επαναμολύνσεις.

«Είναι περισσότερο ταλαιπωρία η επαναλοίμωξη παρά νοσηση. Οι άνθρωποι που κάνουν επαναλοιμώξεις σπανίως κάνουν σοβαρή λοίμωξη. Αν έχω αρρωστήσει πριν από 2 χρόνια και νοσήσω τώρα, αυτό λέγεται επαναλοίμωξη, ωστόσο η νόσηση που είχα τότε σπάνια με προστατεύει. Εάν νόσησα τον Ιανουάριο και τώρα νοσήσω πάλι η νόσηση είναι πιο ελαφριά», ανέφερε αρχικά.

Νέα μέτρα: Για την άρση των μέτρων ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολυπαραγοντική.

Έχει επικρατήσει το στέλεχος Ο4 και το Ο5 που είναι πόλύ πιο μετατοδικό αλλά όχι τόσο νοσογόνο, κάνει πιο έντονο πυρετό. Επιπλέον, αυτό έχει συμβεί την περιόδο που ήρθησαν όλα τα μέτρα, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας το επέτρεπε, είναι και η χώρα μας μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και έπρεπε να γίνει. Το τρίτο είναι ότι τα εμβόλια και 3η δόση, η οποία δεν έγινε από όλους, είχαν γίνει πριν από αρκετό καιρό».

Για την 4η δόση ξεκαθάρισε πως, «πολλοί γιατροί γεμίζουν με αμφιβολία τον κόσμο σχετικά με την 4η δόση. Αυτή τη στιγμή από τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι 40 από τους 95 είναι κάτω των 65 ετών.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, που το όφελος είναι ξεκάθαρο, και έχουμε λίγα στοιχεία για τους νεότερους ανθρώπους, που ξέρουμε ότι ωφελεί, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το ποσοστό.

Θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση, γιατί θα αύξανε τα αντισώματά τους, των κυττάρων που υπάρχουν για να αντιμετωπίσουν τον ίο, δεν πρόκειται να πάθει κανένας τίποτα. Στις νέες ηλικίες, όποιος και αν κάνει την 4η δόση δεν θα πάθει τίποτα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ