Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΝεα μετρα: «Βόμβα» με lockdown τα Χριστούγεννα - Ποιος και γιατί εισηγήθηκε

Νεα μετρα: «Βόμβα» με lockdown τα Χριστούγεννα – Ποιος και γιατί εισηγήθηκε

Νεα μετρα: Γνωστός καθηγητής εισηγείται λοκνταουν και προβλέπει μαύρα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα μέτρο που θέλει να επιβληθεί στους ανεμβολίαστους!

Λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος.

«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα.

Πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, λοκντάουν των ανεμβολίαστων, ‘πράσινο πάσο’ σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε».

Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή». «Δε δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νεα μετρα: «Η υποχρεωτικότητα είναι το μεγάλο μας όπλο»

«Επιτέλους η πολιτεία άλλαξε το επιχειρησιακό της σχέδιο αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα.

Η υποχρεωτικότητα είναι το μεγάλο μας όπλο, είναι η μόνη μας ελπίδα να ελέγξουμε την πανδημία… Αν μας άκουγε από το καλοκαίρι η πολιτεία δε θα είχαμε αυτή τη σφοδρότητα του 4ου κύματος» σχολίασε ο γιατρός.

Θα πρέπει, προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος, να δώσουμε κι άλλες κλίνες ΜΕΘ σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων σε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας όλου του ΕΣΥ.

Τριτη δοση εμβολιου: Ανατροπή! Τότε ανοίγει η πλατφόρμα – Έκτακτη ενημέρωση

Τριτη δοση εμβολιου: Διαφορετικό θα είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου σε σχέση με αυτό που περιμέναμε.

Αλλαγές ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά που περιμέναμε για την τρίτη δόση.

Συγκεκριμένα, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες 18 και άνω στους τρεις μήνες, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το κύριο Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε γνωμοδότηση για την αναμνηστική δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες, με δεδομένο την έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Όπως ανέφερε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θα γίνει σταδιακά διαθέσιμη από απόψε το βράδυ έως και το πρωί του Σαββάτου (4/12), ενώ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνεχίζει να ισχύει το δίμηνο από την πρώτη δόση.

Τριτη δοση εμβολιου: Τι προσφέρει

Η τρίτη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά δύο τρίτα συγκριτικά με τις δύο δόσεις, διαπίστωσε η μεγάλη βρετανική μελέτη REACT του Imperial College στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης – κατά την οποία εξετάστηκαν με τυχαίο τρόπο πάνω από 100.000 άνθρωποι μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου – η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την ανοσία.

Από τους πάνω από 8.300 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν λάβει την ενισχυτική δόση, μόλις οι 30 (0,36%) μολύνθηκαν από τον ιό αφότου η ανοσία τους ενισχύθηκε στις δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της τρίτης δόσης.

Από την ομάδα των 68.000 ατόμων που είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις, περίπου οι 700 (δηλαδή το 1,03%) μολύνθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως π.χ. η ηλικία, οι ερευνητές του Imperial College ανέφεραν πως αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να μολυνθούν άτομα που έχουν λάβει και την τρίτη δόση, μειώνονται κατά δύο τρίτα.

Ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, επιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις είναι «υψηλά αποτελεσματικές».

Τα εν λόγω ευρήματα, έρχονται μετά τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας που έδειξαν ότι οι πιθανότητες μόλυνσης για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, είναι μία στις πέντε συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Το NHS στην Αγγλία ήδη σχεδιάζει τη διάθεση ενισχυτικών δόσεων κάθε χρόνο, όπως αποκάλυψε η γενική διευθύντρια Αμάντα Πρίτσαρντ χθες Τετάρτη.

Νεα μετρα: Τριτη δοση εμβολιου: Πόσο αυξάνει τα αντισώματα

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε επαγγελματίες υγείας, ανακοινώθηκαν από τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο (Ιατρική Σχολή), Ιωάννη Τρουγκάκο (Τμήμα Βιολογίας), Βαγγέλη Καραλή (Τμήμα Φαρμακευτικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).

Στη μελέτη αυτή μετείχαν οι πρώτοι 71 υγειονομικοί, που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα, εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη (30 άνδρες και 41 γυναίκες, διάμεσης ηλικίας 48 έτη), ελέγχθηκαν για την παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων έναντι του τμήματος RBD της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (anti-SRBD), πριν την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν τη δεύτερη δόση, 2 εβδομάδες, 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες, 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά την τρίτη δόση. Η τρίτη δόση έγινε 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, δηλ. μόλις έγινε διαθέσιμη για τους υγειονομικούς στη χώρα μας.

Ο μέσος τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ένα μήνα μετά την τρίτη δόση ήταν 97,8%, υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο (p<0,001), ενώ το επίπεδο των αντισωμάτων anti-SRBD έφτασε στο ανώτερο όριο των 2500 μονάδων/mL για 70 από τους 71 συμμετέχοντες (πολύ υψηλός τίτλος αντισωμάτων, για τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχει καθοριστεί η τιμή των 132 μονάδων/mL από το FDA των ΗΠΑ).

Νεα μετρα: Μετά την τρίτη δόση, η μέση αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των anti-SRBDs αντισωμάτων ήταν 166,4% και 594,4% αντίστοιχα,  σε σχέση με τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν οι συμμετέχοντες εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν εντυπωσιακά υψηλότερος και σε σχέση με τον τίτλο δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, που ήταν ο μέχρι πρότινος υψηλότερος της μελέτης (93%). Αντίστοιχα ο τίτλος των anti-SRBD, ένα μήνα μετά την τρίτη δόση, ήταν 146% υψηλότερος από αυτόν που ήταν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το φύλο ή την ηλικία.

Συμπερασματικά, η τρίτη δόση του εμβολίου επάγει πολύ υψηλό τίτλο τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και anti-SRBD, και αυτό εξηγεί τη μειωμένη επίπτωση της νόσου COVID-19 σε όσους έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ