Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΝέα μέτρα για εργαζόμενους - Υποχρεωτικά δύο rapid test ανά εβδομάδα -...

Νέα μέτρα για εργαζόμενους – Υποχρεωτικά δύο rapid test ανά εβδομάδα – Ποιους αφορά

Νέα μέτρα: Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν από αύριο, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, με συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων να έχουν την υποχρέωση δύο rapid test ανά εβδομάδα.

Δύο rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, πληρώνοντας οι ίδιοι την δαπάνη για τον διαγνωστικό έλεγχο.

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, τριών μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, και θεωρούνται πια ανεμβολίαστοι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην εργασία τους χωρίς rapid test και φυσικά δεν θα μπορούν να μπουν:

σε κλειστούς χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, συνέδρια, γυμναστήρια.

Επιπλέον θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test για να μπουν σε λιανεμπόριο, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια, εργασία, εκπαίδευση, υπηρεσίες αισθητικής, χώρους λατρείας.

Έτσι όσοι εργαζόμενοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε rapid test.

Νέα μέτρα: Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον 2 ημερών.

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, 1 φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Οι εργοδότες για τα rapid test των εργαζομένων υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων –εργοδοτών με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19».

Δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης (μενού: μητρώα – στοιχεία προσωπικού), οι εργαζόμενοι για τους οποίους, κατά τον χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, έχει ήδη επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση ή με το θάνατο του εργαζόμενου).

Νέα μέτρα: Πρόστιμα

Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Η παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

O εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.

Νέα μέτρα: Ποιοι εμβολιασμένοι χάνουν το πιστοποιητικό στις 7/2

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από 7 μήνες, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έχουν περιθώριο έως τις 7/2, καθώς μετά την συγκεκριμένη προθεσμία το πιστοποιητικό λήγει.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, δίνεται μία μικρή παράταση για το διάστημα 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου, καθώς τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας ανέβαλαν τον εμβολιασμό πολλών πολιτών.

Παρόλα αυτά, υπάρχει περιθώριο έως τις 7/2 για τρίτη δόση και αφορά μόνο όσους εμβολιάστηκαν πριν από 7 μήνες.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το εξής:

«Λόγω ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας, που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου, έως και 7 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

Τα μέτρα σήμερα σε εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες – Τι αλλάζει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

Από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου οι άνω των 18 που δεν έχουν κάνει την γ’ δόση και έχουν περάσει επτά μήνες από την β’ δόση θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Δυστυχώς παραμένουν πολλοί, πάνω από 500 χιλιάδες και έτσι θα αναγκαστούν να περιοριστούν με νέα μέτρα και απαγορεύσεις.

Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Πληρότητα 10% στα γήπεδα
Απαγορεύονται οι όρθιοι στην εστίαση
Ποια μέτρα ισχύουν μόνο για ανεμβολίαστους

Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέλθουν σε κανέναν κλειστό χώρο. Για παράδειγμα, τα σινεμά και θέατρα είναι με 100% πληρότητα όμως μόνο για εμβολιασμένους, ενώ στην εστίαση μπορούν να καθίσουν μόνο στους ανοιχτούς χώρους με την επίδειξη αρνητικού rapid.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού χάνουν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είναι εμβολιασμένοι, αλλά δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση. Η διορία τελειώνει μέσα στις επόμενες μέρες και αυτό θα είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα μπορούν να βγουν ελεύθερα για ψώνια ή να κλείσουν τραπέζι σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα, οι εμβολιασμένοι που χάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να κάνουν tapid test για να πάνε στη δουλειά τους, αλλά και για να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ εκτός νομού.

Πρόκειται για θέματα που θα αλλάξουν τη ζωή τους ραγδαία. Ουσιαστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, αν έχουν περάσει εφτά μήνες από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου έχουν το τελευταίο ελεύθερο Σαββατοκύριακο στην εστίαση, στα εμπορικά, αλλά και στην εργασία.

Νέα μέτρα: Συγκεκριμένα δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια
Πού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με PCR ή rapid test

καταστήματα λιανικού εμπορίου
ανοικτοί (εξωτερικοί) χώροι εστίασης
κομμωτήρια
ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι εργασίας
εκπαίδευση
χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλοι με συναφείς δραστηριότητες
χώροι λατρείας
Πάντως όσοι αποφασίσουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου την τελευταία στιγμή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού βγαίνει την επόμενη μέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ