Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΝέα μέτρα: Ανατροπή με τη μάσκα για εμβολιασμένους και μη

Νέα μέτρα: Ανατροπή με τη μάσκα για εμβολιασμένους και μη

Νέα μέτρα: Τελικά… ανατροπή σχετικά με τη χρήση μάσκας σχετικά με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δείτε αναλυτικά…

Καμία απόφαση για τις μάσκες

Το θέμα θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή.

Σήμερα συνεδρίαζε η Επιτροπή των Ειδικών για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης και για το θέμα της μάσκας.

Δεν ελήφθη απόφαση για μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδρίαζε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Είναι πιθανόν η άρση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να αποφασιστεί για μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Κορονοϊός Μέτρα – Τι ισχύει από 21/2/2022

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Καθώς και τους λοιπούς κανόνες του άρθρου 1. Επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής. Εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Για τα δικαστήρια, τα στρατιωτικά δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας. Όπου στις διατάξεις του παρόντος τίθεται ανώτατο όριο συμμετεχόντων ή παρευρισκόμενων, για τον υπολογισμό της τήρησης του ορίου αυτού δεν συμπεριλαμβάνονται δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00.

Καταργείται από την έναρξη ισχύος της παρούσας η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.6756/4.2.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αλλά και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το ίδιο ισχύει και για Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού SARS-COV-2 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00» (Β’ 430).

Νέα μέτρα: Τι ισχυρίζονται οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η άρση των περιορισμών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταφραστε στο  ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια.

Όμως, παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας.

Παράλληλα, φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας».

Αυτά δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων.

«Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας.

Που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του».

Αυτό σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, με την ευχή να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

Νέα μέτρα – Σ. Τσιόδρας: Η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους- Δεν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο

«Η παραλλαγή Όμικρον θα μας αγγίξει όλους», ανέφερε ο καθηγητής και επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσίοδρας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ωστόσο έκρινε πως είμαστε στο τέλος της επείγουσας φάσης και δεν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο για την νέα παραλλαγή του ιού, καθώς, όπως εξήγησε, επαρκεί ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις από τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα.

Ο κ. Τσίοδρας σημείωσε ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να απασχολεί τον κόσμο, όμως σε διαφορετικό βαθμό, συμπληρώνοντας ότι «Ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση», καθώς οι σκληροί δείκτες έχουν βελτιωθεί παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προσωπικό προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, υπογράμμισε ότι «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: “Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους”», προσθέτοντας ότι «άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ