Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΝέα λίστα για τηλεργασία - Ποιοι μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι

Νέα λίστα για τηλεργασία – Ποιοι μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι

Τηλεργασία: Νέο πλαίσιο που αναδιαμορφώνει τις συνθήκες τηλεργασίας, είναι πλέον σε ισχύ μετά την απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση, πώς επηρεάζεται η διαδικασία της παροχής εξ’ αποστάσεως εργασίες και από πότε θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η απόφαση.

Ειδικότερα λοιπόν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από κοινού με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη υπέγραψαν απόφαση για τη μορφή της παροχής εξ’ αποστάσεως εργασίας κατόπιν αίτησης του εργαζομένου.

Η απόφαση αυτή συγκεκριμενοποιεί ήδη ψηφισμένες διατάξεις και ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Αρχικά, λοιπόν, να σημειωθεί ότι η απόφαση που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί θα τεθεί σε ισχύ και θα επηρεάζει τους εργαζόμενους από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Έτσι κι αλλιώς το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους, κάτι που ήδη προβλέπεται να συμβεί για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Στην απόφαση αυτή λοιπόν αναφέρονται αναλυτικά και διεξοδικά οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αιτηθούν εξ’ αποστάσεως εργασία.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ ορίζει με σαφήνεια τις παθήσεις των εργαζομένων οι οποίες μπορούν να αιτιολογήσουν κίνδυνο της υγείας τους. Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις τότε μπορεί να αποφευχθεί η δια ζώσης εργασία και να επιλεχθεί η τηλεργασία.

Επιπλέον στην ΚΥΑ αναλύεται η διαδικασία, που απαιτείται έτσι ώστε να υποβληθεί η αίτηση για παροχή τηλεργασίας του εργαζομένου προς τον εργοδότη.

Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία επίλυσης διαφοράς που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αν και εφόσον ο εργοδότης από την πλευρά του δεν αποδεχθεί την αίτηση που έχει υποβάλλει ο εκάστοτε εργαζόμενος για παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας – τηλεργασίας.

Τηλεργασία – Όλα όσα προβλέπει η ΚΥΑ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βασικότερες προβλέψεις είναι οι εξής:  Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας δικαιούνται να ζητήσουν εργαζόμενοι με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:

1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.

2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.

3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη ≥2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη ≥2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 <50% ή/και DLCO<40%.

6. Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες με διαχυτική ικανότητα <50%.

7. Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία.

8. Κυστική ίνωση.

9. Καρδιοπάθειες οποιασδήποτε αιτιολογίας με κλάσμα εξώθησης μικρότερο ή ίσο του 40% και μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια.

10. Μείζων ανεπίπλεκτη καρδιοχειρουργική επέμβαση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αντικατάσταση βαλβίδων), μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.

11. Δυσρυθμίες καρδιάς με ιστορικό υποτροπιαζόντων συγκοπτικών επεισοδίων περισσότερων από δύο ανά έτος.

12. Σοβαρή συμπτωματική καρδιακή βαλβιδοπάθεια.

13. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό εξωνεφρική κάθαρση.

14. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια με μη αντιρροπούμενη κίρρωση.

15. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή ΗIV λοίμωξη με CD4 ≤200/μl.

16. Ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών.

17. Νευρολογικά νοσήματα που απαιτούν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.

18. Παθήσεις με σημεία μυϊκής αδυναμίας αναπνευστικών μυών (βαριά μυασθένεια ή νευρομυϊκή πάθηση) κυρίως σε περιόδους υψηλού κινδύνου λοίμωξης.

19. Νευρολογικές παθήσεις με υπολειπόμενο νευρολογικό έλλειμμα, μετά τη λήξη της αναρρωτικής άδειας, το οποίο καθιστά δυσχερή τη μετάβαση στην εργασία.

20. Νόσος του κινητικού νευρώνα.

21. Επιληψία με τεκμηριωμένες πάνω από τρεις επιληπτικές κρίσεις τον μήνα.

22. Νόσος Πάρκινσον μετρίως σοβαρή ή σοβαρή.

23. Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου.

24. Οξύ ή χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα, εφόσον δυσχεραίνει τη μετάβαση στην εργασία, μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.

25. Αιμοσφαιρινοπάθειες (Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, κλπ) με συχνές μηνιαίες μεταγγίσεις.

26. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης υπό ινσουλινοθεραπεία (HbA1c του τελευταίου 3μήνου ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες) ή σοβαρές μικρο/μακρο αγγειακές ή άλλες επιπλοκές.

27. Μη επαρκώς ρυθμιζόμενο ενδοκρινικό νόσημα (σοβαρός υπο/υπερθυρεοειδισμός, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποφυσιακή ανεπάρκεια, κλπ) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα ή/και περιοδικές νοσηλείες.

28. Ασθενείς, μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, κατά τη μετεγχειρητική περίοδο και μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας, μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.

29. Προϋπάρχουσα αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Φ80100/24283/2022 «Αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β΄ 1224) και, όπως κάθε φορά, ο ανωτέρω πίνακας διαμορφώνεται, λόγω πιθανής ή ενδεχόμενης επιδείνωσης αυτών.

30. Γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά τα στάδια της ωοθηκικής διέγερσης, εμβρυομεταφοράς και αναμονής, μέχρι την εργαστηριακή διάγνωση της κύησης.

Τηλεργασία – Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Η διαδικασία, μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση για τηλεργασία:

– Οι εργαζόμενοι με τις προαναφερθείσες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για παροχή τηλεργασίας καταθέτοντας παράλληλα Ιατρική Γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (του άρθρου 54 του ν. 4488/2017).

-Η Ιατρική Γνωμάτευση εκδίδεται ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά (γνωμάτευση θεράποντος ιατρού ή πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ, διαγνωστικές εξετάσεις ή/και ατομικός φάκελος ασθενή, κ.ά.), εντός 10 ημερών από την υποβολή της.

– Η ιατρική γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρει το πρόβλημα υγείας του εργαζομένου που τεκμηριώνει κίνδυνο υγείας που μπορεί να αποφευχθεί με την παροχή τηλεργασίας, τη χρονική διάρκεια της τηλεργασίας, που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες και την ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του εργαζομένου για συνέχιση της τηλεργασίας.

– Μετά την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και της ιατρικής γνωμάτευσης, ο εργοδότης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο το συντομότερο δυνατόν, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν των 10 ημερών από την παραλαβή της αίτησης, εάν κάνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Αν δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας αυτής, το αίτημα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτό.

– Εάν ο εργοδότης απορρίψει το αίτημα, θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, στη βάση είτε της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του εργαζομένου, (που δεν δικαιολογεί την άσκησή τους, μέσω τηλεργασίας) είτε της έλλειψης τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του εργαζομένου που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την τηλεργασία.

Πώς θα γίνεται επίλυση διαφορών

Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με απόφαση του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, συστήνονται μία ή περισσότερες τριμελείς Επιτροπές εμπειρογνωμόνων που είναι αρμόδιες για την υποβολή έκθεσης, με την οποία διαπιστώνουν τη βασιμότητα ή μη των λόγων απόρριψης του αιτήματος Οι Επιτροπές αποτελούνται από ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ Ιατρικής Σχολής, ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και έναν γιατρό με ειδικότητα ιατρικής της εργασίας.

Για τη σύνταξη της έκθεσης μπορεί να ζητούνται οι απόψεις των μερών ή/και να διενεργείται αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εργοδότη από τον ιατρό εργασίας που είναι μέλος στην Επιτροπή αυτή. Η έκθεση υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Επιθεώρηση Εργασίας, πριν από την έκδοση του πορίσματος του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων.

– Τέλος, σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της ΚΥΑ δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες, λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων, που οδηγούν σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία. Επίσης, δεν αντικαθιστούν ούτε τροποποιούν τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και την επίβλεψη της υγείας τους από τον ιατρό εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ