Νέα έξοδα: Υποχρεωτικό αξεσουάρ σε όλα τα αυτοκίνητα
Αυτοκίνητο: Ξεχάστε το προειδοποιητικό τρίγωνο που έως τώρα χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε οδηγός σε περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου για λόγους ασφαλείας. Ένα νέο αξεσουάρ το οποίο βέβαια θα επιβαρύνει και την τσέπη μας έρχεται στους ευρωπαϊκούς δρόμους υποχρεωτικά και είναι ένας φωτεινός φάρος ο οποίος θεωρείται πιο ασφαλής και επιπλέον έχει σύστημα εντοπισμού μέσω GPS για […]

Αυτοκίνητο: Ξεχάστε το προειδοποιητικό τρίγωνο που έως τώρα χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε οδηγός σε περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου για λόγους ασφαλείας.
Ένα νέο αξεσουάρ το οποίο βέβαια θα επιβαρύνει και την τσέπη μας έρχεται στους ευρωπαϊκούς δρόμους υποχρεωτικά και είναι ένας φωτεινός φάρος ο οποίος θεωρείται πιο ασφαλής και επιπλέον έχει σύστημα εντοπισμού μέσω GPS για τη μείωση του χρόνου αναμονής.
Το νέο αξεσουάρ αυξάνει την ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα μειώνει και τον χρόνο αναμονής της βοήθειας χάρη στην χρήση GPS.
Ένα αυτοκίνητο που φέρει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αντικείμενα και στοιχεία μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό του να αντιμετωπίσει εύκολα και έγκαιρα μια δύσκολη στιγμή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Αυτοκίνητο: Νέα αλλαγή
Ο νόμος είναι σαφής για το ποια αντικείμενα πρέπει να έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο. Και αυτά δεν είναι άλλα από το τρίγωνο, τον πυροσβεστήρα, το φαρμακείο, το ανακλαστικό γιλέκο και εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά οράσεως.
Η συγκεκριμένη λίστα όμως αναμένεται να εμπλουτιστεί σύντομα από ένα ακόμα αξεσουάρ ασφάλειας. Αυτό είναι ένας φωτεινός φάρος μικρών διαστάσεων που θα φέρει και σύστημα εντοπισμού μέσω GPS, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το προειδοποιητικό τρίγωνο.
Το συγκεκριμένο αξεσουάρ θα γίνει άμεσα υποχρεωτικό σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. και σύντομα θα ακολουθήσουν όλες.
Η απόφαση από τις Αρχές των χωρών πάρθηκε επειδή θεωρητικά είναι μια ασφαλέστερη λύση για να σηματοδοτήσουμε το αυτοκίνητό μας σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος που, σε αντίθεση με το προειδοποιητικό τρίγωνο, δεν απαιτεί να βγούμε από το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε κατά μήκος του δρόμου για να σηματοδοτήσουμε το αυτοκίνητο και να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους οδηγούς.
Αυτοκίνητο: Υποχρεωτικός ο φάρος
Ο συγκεκριμένος προειδοποιητικός φάρος προδιαγραφών V16 διαθέτει μαγνήτη για να τοποθετηθεί πάνω στο αυτοκίνητο, έντονο πορτοκαλί φωτισμό και φυσικά εντοπισμό μέσω GPS.
Το νέο αξεσουάρ ενημέρωσης και ειδοποίησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης συνδέεται με τις τοπικές αρχές όταν ενεργοποιηθεί και για αυτό τον λόγο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον λόγο που κατασκευάστηκε. Όχι και για φακό δηλαδή.
Ο φάρος με το σύστημα γεωεντοπισμού θα πιστοποιείται από τις αρμόδιες αρχές και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ώστε να εναρμονίζεται την κείμενη νομοθεσία.
Σε χώρες όπως η Ισπανία, ο φάρος με το σύστημα γεωεντοπισμού αποτελεί ήδη μέρος του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η χρήση του καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2026.
Αυτοκίνητο: Είστε μεθυσμένοι;
Δεν είναι απαραίτητο να σας πιάσουν να οδηγείτε μεθυσμένοι ένα αυτοκίνητο. Το πρόστιμο μπορεί να έρθει απλά αν στέκεστε τύφλα δίπλα στο αυτοκίνητό σας.
Όσο οι οδηγοί αδιαφορούν για τη νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τόσο οι νόμοι θα γίνονται ακόμα πιο αυστηροί.
Κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο σε χώρες που έχουν σημαντικό πρόβλημα με τον αλκοολισμό, όπως η Βρετανία.
Εκεί λοιπόν οι Αρχές, ενόψει και των εορτών, υπενθυμίζουν ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει στον αστυνομικό να επιβάλει πρόστιμο στον οδηγό που στέκεται μεθυσμένος δίπλα στο αυτοκίνητό του.
Για τους Βρετανούς δεν είναι απαραίτητο να πιαστείς στα πράσα οδηγώντας μεθυσμένος ένα αυτοκίνητο. Αρκεί να υπάρχει η υποψία ότι θα οδηγήσεις τύφλα το αυτοκίνητό σου, χωρίς καν να έχεις μπει μέσα.
Το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό
, έως και 2.500 αγγλικές λίρες στις πιο ακραίες περιπτώσεις και με ενδεχόμενο τρίμηνης φυλάκισης.
Με βάση αυτή την παράγραφο του νόμου, αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος δεν πρέπει καν να πλησιάσει το όχημά του, καθώς είναι ύποπτος ότι θα μπει και θα το οδηγήσει.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως η Τροχαία έχει τρόπος να βρει αν κάποιος σκοπεύει να οδηγήσει μεθυσμένος.
Αν για παράδειγμα κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο έχοντας το κλειδί στην ανάφλεξη, αν στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο χωρίς να αναζητά άλλο μεταφορικό μέσο, αν κάθεται μόνος σε οποιαδήποτε θέση μέσα στο αυτοκίνητο.
Το να υπάρχει ένας λόγος για οδήγηση, όπως η ανάγκη να είναι στη δουλειά ή να έχει κλείσει ραντεβού, που δείχνουν ότι υπάρχει σαφές κίνητρο στους οδηγούς να πιάνουν το τιμόνι παρά το ότι υπερβαίνουν το όριο του αλκοόλ, μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη των προθέσεών τους.
Όλα αυτά μοιάζουν μακρινά και εκτός λογικής για χώρες όπως η δική μας. Όμως δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θέμα του αλκοολισμού και της οδήγησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με μηδενική ανοχή.
Με χρήματα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου παγιδεύουν ανυποψίαστους οδηγούς
Ένα παλιό κόλπο έχουν ανασύρει από το «οπλοστάσιό» τους οι αετονύχηδες για να αφαιρούν σε χρόνο dt πολύτιμα αντικείμενα από την καμπίνα των αυτοκινήτων.
Όλο και πιο «σκοτεινές» μεθόδους εφευρίσκουν οι συμμορίες προκειμένου να πιάσουν στις δαγκάνες τους ανυποψίαστους οδηγούς, αφαιρώντας από τους τελευταίους χρηματικά ποσά ή πολύτιμα αντικείμενα μέσα από την καμπίνα των αυτοκινήτων τους.
Πρόσφατα είδαμε να τοποθετούν ένα χαρτί στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ή ένα άδειο μπουκάλι νερού στους τροχούς, επιδιώκοντας με αυτούς τους τρόπους να παρασύρουν τους οδηγούς έξω από το όχημά τους.
Μία από αυτές αφορά στο «κόλπο του χαρτονομίσματος», το οποίο έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται στους δρόμους του πλανήτη, και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου έχει καταγραφεί μια σωρεία περιστατικών κλοπής πολύτιμων αντικειμένων… κάτω από τη μύτη των οδηγών.
Η μέθοδος έχει ως εξής: Οι σπείρες παρακολουθούν στενά τον οδηγό που έχουν βάλει στο στόχαστρο, συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με το πότε χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του (π.χ. για να πάει στον χώρο εργασίας του).
κλοπή αυτοκινήτου λεφτά στο παρμπρίζ
Λίγο πριν εισέλθει ο οδηγός στο όχημά του, οι σπείρες προσεγγίσουν το μπροστινό ή πίσω παμρπρίζ του αυτοκινήτου, τοποθετώντας, ανάμεσα στο τζάμι και τους υαλοκαθαριστήρες ένα χαρτονόμισμα.
Οι δράστες ποντάρουν στο γεγονός ότι ο οδηγός δεν θα παρατηρήσει το χαρτονόμισμα με το που πλησιάσει το όχημά του, αλλά αφού εισέλθει σε αυτό, έχοντας αφήσει εντός της καμπίνας τα πολύτιμα αντικείμενά του, όπως είναι το κινητό και το πορτοφόλι του.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πράγματι, ο οδηγός αντιλαμβάνεται την παρουσία του χαρτονομίσματος στο παρμπρίζ λίγο πριν ξεκινήσει για τον προορισμό του.
Εφόσον όλα πάνε βάσει του σχεδίου που έχουν εξυφάνει οι αετονήχυδες, ο οδηγός θα κατευθυνθεί άρον άρον στο παρμρπίζ προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά αν το συγκεκριμένο χαρτί είναι όντως… λεφτά.
Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι ο οδηγός να φτάσει έως το πίσω παρμπρίζ και να επιστρέψει στη θέση του είναι υπεραρκετός ώστε οι επίδοξοι ληστές να ανοίξουν την πόρτα του συνοδηγού και να αρπάξουν τα πολύτιμα αντικείμενα του οδηγού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές το χαρτονόμισμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αλλά, φυσικά… πλαστό.
Περιστατικά κλοπής μέσω του «κόλπου του χαρτονομίσματος» καταγράφηκαν σε μεγάλο βαθμό το περασμένο καλοκαίρι σε πολλές περιοχές τις ΗΠΑ, και κυρίως στις πολιτείες Μέριλαντ, Οχάιο και Τζόρτζια, με τις αστυνομικές αρχές να εφιστούν- τότε- την προσοχή των οδηγών.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις