ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Νέα ευκαιρία έχουν χιλιάδες άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ηλικίας 18-29 ετών να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία μέσω επιδότησης ύψους 14.800 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τις 13/2 στην ειδική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ ώστε να ενταχθούν στο 2ο κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων.
Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».
Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Τρεις δόσεις
Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:
1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη.
3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη.
Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Γιατί δεν παίρνουν όλοι οι άνεργοι επίδομα
Οι επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών επιδείνωσαν δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των ανέργων. Τα επιδόματα αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις το μοναδικό τους έσοδο. Τι γίνεται όμως όταν και αυτά κόβονται;
Το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι ένα από τα πρώτα που χάνουν χιλιάδες άνθρωποι παρά το γεγονός ότι δεν εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι “η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ βάζει επιτέλους μία τάξη με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων που δίνει η ΔΥΠΑ και να διασφαλιστεί ότι οι παροχές θα κατευθύνονται σε αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη”, το ερώτημα παραμείνει.
“Πόσοι είναι αυτοί που το λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας;
Η αποκαλυπτική απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη σε εκπομπή της ΕΡΤ, ότι ” το επίδομα το παίρνουν 1 στους 5 από αυτούς που υποβάλλουν αίτηση”. Παραδέχτηκε ότι “είναι πολύ μικρός ο αριθμός συγκριτικά με τους δικαιούχους που παίρνουν το επίδομα ανεργίας”. Δικαιολόγησε το γεγονός ότι πολλοί αιτούμενοι κόβονται “λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων του προηγούμενου φορολογικού έτους”!.
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εργασίας
Αυτό το οποίο έγινε με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, είναι “ότι θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια, (με πυξίδα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης), ώστε να έχουν κάλυψη από την Πολιτεία οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι και όχι κάποιοι επιτήδειοι με μεγάλα εισοδήματα, που, μέχρι τώρα, εκμεταλλεύονταν το σύστημα.
Πρέπει να γίνει μία διάκριση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και απάτης, εκτός και αν θεωρεί κάποιος λογικό να προστατεύονται οι απατεώνες σε βάρος των ανέργων που έχουν πραγματικά ανάγκη”!.
Μετά τις επίσημες τοποθετήσεις των δημόσιων φορέων μήπως το σωστό ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί δεν είναι πόσοι παίρνουν το επίδομα αλλά “τι είναι τελικά οι άνεργοι, τεμπέληδες, εισοδηματίες ή απατεώνες”;.
Επίδομα μέχρι 2.600 ευρώ για γυναίκες
Ένα επίδομα έως 2.600 παρέχεται μόνο για γυναίκες.
Το «γυναικείο» επίδομα δίνεται μέσω προγράμματος κατάρτισης από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Για να εισπράξουν τα χρήματα από το επίδομα, οι δικαιούχοι πρέπει να συμπληρώσουν 520 ώρες κατάρτισης.
Αναλυτικά
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προσκαλεί άνεργες γυναίκες ηλικίας έως 49 ετών να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση και Πιστοποίηση στον κλάδο της Δημιουργικής Βιομηχανίας ως σύγχρονος πυλώνας του πολιτισμού για άνεργες γυναίκες ηλικίας έως 49 ετών», του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Το πρόγραμμα αφορά 2.000 γυναίκες έως 49 ετών και παρέχει υπηρεσίες:
Α. Συμβουλευτικής
Β. Επαγγελματικής κατάρτισης 520 ώρες στους τομείς ένδυσης & υπόδησης (120 ώρες Θεωρία και 400 ώρες πρακτικής άσκησης)
Γ. Πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων
Εκπαιδευτικό επίδομα: έως 2.600 ευρώ
Αντικείμενο της Πράξης είναι η υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής, κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής άσκησης σε 2.000 άνεργες γυναίκες ηλικίας έως 49 ετών (εγγεγραμμένες στα μητρώα ανεργίας της ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ).
Η υλοποίηση της Πράξης θα καλύψει το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
Κάθε ενδιαφερόμενη για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση συμμετοχής καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Φορέα στη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής Ωφελούμενων», είτε να συμπληρώσει και να αποστείλει την «Έντυπη Αίτηση Συμμετοχής» . Κάθε αίτηση χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό Κωδικό Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ).
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 16:00. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δύναται να παραταθεί με απόφαση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αίτησης συμμετοχής, επισκεφθείτε τη σελίδα https://creative.inegsee.gr/