Νέα αύξηση στο ελαιόλαδο – Σε ποια τιμή πωλείται

Μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%. Μέρος των αυξήσεων έχουν ήδη περάσει σε ορισμένους κωδικούς στις τελικές τιμές καταναλωτή και σε άλλους θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες και έως το τέλος του χρόνου. Αυτή την στιγμή η μέση τιμή στο ίδιο προϊόν είχε φτάσει στα 14,84 ευρώ το λίτρο.

Νέα αύξηση στο ελαιόλαδο - Σε ποια τιμή πωλείται

Οι τιμές, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο, διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και η μειωμένη παραγωγή, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει επηρεάσει τις τιμές λένε οι παραγωγοί, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, να εκτιμά ότι το φαινόμενο των αυξήσεων είναι πρόσκαιρο.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, η καινούργια παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία. Στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 8,70 – 8,80 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία μέχρι 8,22 ευρώ.

Πάντως οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι απογοητευτικές, καθώς αναφέρει ότι έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παραγωγή.

Στις ποσότητες που παράγουν Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βρίσκεται η αιτία της διαμόρφωσης των τιμών

Οι τιμές άρχισαν να παίρνουν τον ανήφορο την προηγούμενη σεζόν, το 2022/2023 όταν οι άλλες οι δύο χώρες -πλην της Ελλάδας- αντιμετώπισαν σημαντικά μικρότερη παραγωγή εξαιτίας ακραίας ξηρασίας. Φέτος η παραγωγή παραμένει προβληματική εκεί, ενώ και για την Ελλάδα είναι μια χρονιά μειωμένης παραγωγής.

Το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό

Σχετικά με την εκμετάλλευση του καταναλωτή στην αγορά του λαδιού  ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ανέφερε: «Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες».

Ενώ για τις κλοπές που έχουν επισημανθεί ότι γίνονται στον καρπό της ελιάς: «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά κλοπών ελαιοκάρπων. Είναι ένα χρηματιστήριο πλέον το λάδι. Γίνεται ο χαμός».

Κώστας Σκρέκας για αύξηση τιμής ελαιόλαδου: «Πολύ δύσκολο να οριστεί πλαφόν»

«Το φαινόμενο της αύξησης του τιμής του ελαιολάδου είναι παγκόσμιο» είπε  μέσα στον Οκτώβριο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να οριστεί πλαφόν.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αν ορίζαμε την τιμή του λαδιού στον ελαιοπαραγωγό π.χ στα 4 ευρώ, τότε θα έρχονταν οι Ισπανοί και θα αγόραζαν μαζικά με αποτέλεσμα να σημειωνόταν έλλειψη στην αγορά».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα, είχε αναφέρει ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους. «Αν διαπιστώσουμε ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν περισσότερο κέρδος το 2023 από το 2021 θα επιβληθούν πολύ αυστηρά πρόστιμα», είχε υπογραμμίσει.

Επανέλαβε ακόμη τη χρησιμότητα του ekatanalotis.gr μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων.

Ελαιόλαδο:  Στα 10 κιλά η κατά κεφαλήν κατανάλωση ετησίως στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, είμαστε πρώτοι παγκοσμίως όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση», δήλωσε ο κ. Οικονόμου. Η Ελλάδα έχει κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου 10 κιλά/ετησίως, όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις ένα κιλό και στην Κίνα… μερικά γραμμάρια, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

Υπό κανονικές συνθήκες, «παράγουμε περισσότερο από αυτό που απαιτείται για την εγχώρια κατανάλωση. Ανάλογα με τη συγκομιδή, συχνά πουλάμε το λάδι μας στην Ιταλία ή την Ισπανία», πρόσθεσε.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν μέρος του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα, δήλωσε στο Xinhua ο Δημήτριος Λεβαντές, παραγωγός ελαιολάδου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας.

Με τα περίπου 400.000 ελαιόδεντρα που διαθέτει, η Κερατέα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παραγωγής ελαιολάδου της Αττικής, τόνισε ο κ. Λεβάντες.

«Η τιμή εξαρτάται κυρίως από τις παραγόμενες ποσότητες. Φέτος η τιμή έχει διπλασιαστεί, αλλά για εμάς αυτό δεν είναι καλό νέο, καθώς αποτρέπει τους αγοραστές», είπε.

«Επειδή η φύση πάντα βρίσκει την ισορροπία, είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε καλή παραγωγή και οι τιμές θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

Οι παραγωγοί στην Κερατέα καλλιεργούν πολλές ποικιλίες και αντικαθιστούν συνεχώς τα παλιά δέντρα με νέα, δήλωσε στο Xinhua η Ζωή Ιωαννίδου, σύμβουλος γεωργίας. Ωστόσο, έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα άρδευσης που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, είπε.

«Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η ποιότητα και να επιτευχθεί ισορροπία στις ποσότητες», δήλωσε η ίδια.

«Ένα μέτρο που θα μπορούσε να έχει άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η μείωση ή η κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο ελαιόλαδο, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 13%», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Εν τω μεταξύ, οι κλοπές ελιών και ελαιολάδου έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Πριν από λίγες εβδομάδες, περίπου 50 τόνοι ελαιολάδου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ εκλάπησαν από αποθήκη αγροτικού συνεταιρισμού στη Χαλκιδική. Κλοπές μικρότερων ποσοτήτων ελιών ή ελαιολάδου έχουν επίσης αναφερθεί σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνει το Xinhua.

Ελαιόλαδο: Πώς θα καταλάβετε πως σας έδωσαν νοθευμένο

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να αναγνωρίσουν ένα ελαιόλαδο ότι δεν είναι ακριβώς ελαιόλαδο ή ότι πρόκειται για νοθευμένο  που πλέον έχει χάσει την ιδιότητα του εξαιρετικού παρθένου;

Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «δείξουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.

Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Για το πορτοφόλι, πρακτικά ο καταναλωτής, με τη νοθεία, φτάνει να πληρώνει τα ίδια ή και περισσότερα από τα σουπερμάρκετ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», αναφέρει σε άρθρο του το «ΒΗΜΑ».

Κίνδυνος για την υγεία από τις χρωστικές

Αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν προηγούμενο, με τους νοθευτές ελαιόλαδου να μη διστάζουν να ρίξουν στην αγορά ακόμα και χρωστικές.

«Το φως της δημοσιότητας έχουν δει υποθέσεις νοθείας ελαιόλαδου, το οποίο εμπεριείχε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου μαζί με χρωστικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία», συμπληρώνει το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ».

Αδιανόητο το σοκ στην Ισπανία από τη νοθεία που κόστισε ζωές.

«Το 1981, στην Ισπανία, η κατανάλωση ενός λαδιού που πωλούνταν δόλια ως ελαιόλαδο προκάλεσε ξέσπασμα μιας προηγουμένως μη καταγεγραμμένης πάθησης, αργότερα γνωστής ως σύνδρομο τοξικού ελαίου. Από τα 20.000 άτομα που επλήγησαν, περίπου 300 πέθαναν λίγο μετά την εμφάνιση της νόσου και ένας μεγαλύτερος αριθμός εμφάνισε χρόνια νόσο».