Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΝέα αύξηση ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα - Πότε θα ανέβει

Νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα – Πότε θα ανέβει

Κατώτατος μισθός: Εκ νέου αύξηση θα δουν στο μισθό τους όσοι παίρνουν τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας μας. Δείτε τι ανακοινώθηκε…

Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε γνωστή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν στις αρχές του έτους. «Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ποσό που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός μετά τη νέα αύξηση, καθώς όπως είπε θα υπάρξουν εισηγήσεις και εν τέλει θα κριθεί από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει στα 751 ευρώ (μεικτά) από τον Μάρτιο, ενώ η αύξησή του αφορά 750.000 εργαζόμενους.

Κατώτατος μισθός: Τι θα γίνει με τους μισθούς σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ως εκ τούτου ο πληθωρισμός, που έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έχει πυροδοτήσει μια έντονη δυσαρέσκεια με την επικρατούσα πολιτικοοικονομική τάξη.

Ένα βασικό αίτημα από την πλευρά των εργαζομένων σε πολλές χώρες είναι η αύξηση του μισθού ώστε να περιοριστεί το αποτύπωμα της κρίσης του κόστους ζωής στα νοικοκυριά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν αναμένεται να βελτιωθούν ικανοποητικά, σύμφωνα με έκθεση της ECA International που καταλήγει πως οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να πλήξουν σημαντικά τις αυξήσεις των μισθών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023.

Εκτιμάει μάλιστα πως μόλις το 37% των χωρών παγκοσμίως θα καταγράψουν αύξηση στους πραγματικούς μισθούς (η αύξηση των ονομαστικών μισθών αφού αφαιρεθεί ο ρυθμός πληθωρισμού).

Κατώτατος μισθός: Ποιες οι προβλέψεις για τη χώρα μας

Όσον αφορά την Ελλάδα η ECA International σημειώνει πως ήταν ανάμεσα στις χώρες που το 2022 είδαν μείωση κατά 6,9% στους μισθούς σε πραγματικούς όρους.

Ωστόσο, εκτιμάει ότι το 2023 θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα καταγράψουν αυξήσεις στους μισθούς σε πραγματικούς όρους. Συγκεκριμένα βλέπει αύξηση 0,3% στους πραγματικούς μισθούς.

Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης: Πώς ο πληθωρισμός «έσβησε» την αύξηση του μισθού

Το 2022, οι εργαζόμενοι στη Σιγκαπούρη έλαβαν αύξηση μισθού 3,8% σε ονομαστικούς όρους και αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 4,0% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός όμως στη Σιγκαπούρη φέτος είναι 5,5%, παρόμοιο με το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στην περιοχή και αναμένεται να μειωθεί στο 3,0% το 2023.

«Αν και η αύξηση των μισθών το 2022 ήταν υψηλότερη στη Σιγκαπούρη από ό,τι τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του πληθωρισμού σημαίνει ότι πολλοί θα δουν στην πραγματικότητα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος», εξήγησε ο Lee Quane, Διευθυντής της ECA International για την Ασία. «Οι μισθοί θα μειωθούν κατά σχεδόν 2% φέτος σε πραγματικούς όρους».

Αυτή η τάση είναι επίσης πολύ έντονη παγκοσμίως, με τους μέσους παγκόσμιους μισθούς να μειώνονται κατά 3,5% σε πραγματικούς όρους φέτος. «Τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο ήταν φέτος σε χειρότερη θέση καθώς οι μισθοί μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους το 2022», δήλωσε ο Quane. «Κατά μέσο όρο, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% σε πραγματικούς όρους το 2022, με τους εργαζόμενους σε περισσότερες από 50 από τις χώρες που ερευνήσαμε να αντιμετωπίζουν πτώση των μισθών σε πραγματικούς όρους».

Τι προβλέπεται για το νέο έτος

«Η έρευνά μας δείχνει άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως το 2023. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα- που συλλέγει δεδομένα από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες και πόλεις- προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, αν και αυτό το ποσοστό είναι βελτιωμένο συγκριτικά με το 22% που παρουσίασαν αυξήσεις φέτος», σχολίασε ο Lee Quane.

Παγκοσμίως, η μέση αύξηση μισθού φέτος ήταν 4,0% και προβλέπεται να αυξηθεί στο 5% το 2023. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σημαντικά το 2022, το 78% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψε πραγματική μείωση μισθών και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σημείωσε αύξηση του πραγματικού μισθού.

Παρόλο που η παγκόσμια κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο έτος με υψηλότερες αυξήσεις ονομαστικών μισθών και χαμηλότερο πληθωρισμό κατά μέσο όρο, εξακολουθεί να αναμένεται μείωση 0,5% σε πραγματικούς όρους.

Οι ασιατικές χώρες κυριαρχούν στην κορυφαία δεκάδα των χωρών που προβλέπεται ότι θα δουν πραγματική αύξηση μισθών.

Η κορυφαία δεκάδα των χωρών που αναμένεται να δουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς είναι:

 1. Ινδία (4.6%)
 2. Βιετνάμ  (4.0%)
 3. Κίνα (3.8%)
 4. Βραζιλία (3.4%)
 5. Σαουδική Αραβία (2.3%)
 6. Μαλαισία (2.2%)
 7. Καμπότζη (2.2%)
 8. Ταϊλάνδη (2.2%)
 9. Ομάν (2.0%)
 10. Ρωσία (1.9%)

Από την άλλη, η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι πιθανό να είναι η Ευρώπη, όπου οι πραγματικοί μισθοί φαίνεται να μειώνονται κατά μέσο όρο 1,5%, σύμφωνα με την ECA International.

Οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος, από τότε που ξεκίνησε η καταγραγή δεδομένων το 2000. Παρά τη μέση αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 3,5%, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω του μέσου πληθωρισμού 9,1%. Πρόκειται να υποχωρήσουν περαιτέρω 4% το 2023.

Στις ΗΠΑ, μια πτώση σε πραγματικούς όρους κατά 4,5% φέτος αναμένεται να αντιστραφεί από την πτώση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους κατά 1%.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αναμενόμενες μειώσεις είναι:

 1. Πακιστάν (-9.9%)
 2. Γκάνα (-11.9%)
 3. Τουρκία (-14.4%)
 4. Σρι Λάνκα (-20.5%)
 5. Αργεντινή (-26.1%)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ