Νέα αλλαγή στην επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα – Σας αφορά

Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα: Αλλαγή θα έχουμε στην επιδότηση που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών συμπολιτών μας. Καθυστερεί όπως όλα δείχνουν η επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει. Αρχικά ξεκινάμε με μια βεβαιότητα. Το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα παρά το γεγονός ότι αναμενόταν μέσα στο έτος, τελικά δεν πρόκειται να […]

Νέα αλλαγή στην επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα - Σας αφορά

Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα: Αλλαγή θα έχουμε στην επιδότηση που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών συμπολιτών μας.

Καθυστερεί όπως όλα δείχνουν η επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει.

Αρχικά ξεκινάμε με μια βεβαιότητα. Το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα παρά το γεγονός ότι αναμενόταν μέσα στο έτος, τελικά δεν πρόκειται να το δούμε να ανοίγει μέσα στο 2022.

Η πληροφορία αυτή έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, η έναρξη του προγράμματος αναμένεται να γίνει από το 2023 με χρονικό ορίζοντα μέχρι και την Άνοιξη.

Ο κ. Σκρέκας, μάλιστα, εξήγησε το σκεπτικό μέσω του οποίου πάρθηκε αυτή η απόφαση. Σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ’ επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός, σημείωσε σε συνέντευξη του που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Και συνέχισε εξηγώντας πως το υπουργείο μελετά και θα προδημοσιεύσει έναν οδηγό για το πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα – Ο λόγος της αλλαγής

Ο κ. Σκρέκας εκτίμησε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι όλα έτοιμα έτσι ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα, σημειώνοντας στη συνέντευξη του στον Real Fm, ότι εκείνη την περίοδο θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες.

Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως η επιδότηση θα δίνει από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η πλατφόρμα θα είναι ξανά μέσω του gov.gr. Παρότι, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις λεπτομέρειες, ο «οδηγός» του «Αλλάζω συσκευή» δείχνει κάποια βασικά δεδομένα. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με κωδικούς Taxisnet, και θα διεκδικήσουν τα εκπτωτικά voucher. Στη συνέχεια, θα κάνουν την αγορά τους και την αντικατάσταση που θα επιβάλλεται να γίνει.

Επιδότηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Πως θα κάνετε οικονομία στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όπως το «Αλλάζω συσκευή». Έτσι, παρότι αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι πως η επιδότηση θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά- που ίσχυσαν και στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Δηλαδή:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής

2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας

3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%

4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Πετρέλαιο κίνησης: Στο τραπέζι νέο πακέτο στήριξης. Τα κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις και ο άγνωστος “Χ”

Δεν έχει φύγει από το τραπέζι ένα νέο πακέτο στήριξης έναντι της ακρίβειας, με πρώτο στην ατζέντα να βρίσκεται η ενίσχυση στο πετρέλαιο κίνησης. Κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία των κρατικών εσόδων, ενώ αγνωστος “Χ” είναι η πορεία των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο νέων δαπανών, κατά το προσεχές δίμηνο, είναι και ανοιχτό και είναι στο τραπέζι. Προ μηνών, το σενάριο που είχε επικρατήσει, αφορούσε ειδικά στο diesel κίνησης, με πιθανότερο το ενδεχόμενο της επαναφοράς της επιδότησης στην αντλία. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν στο μικροσκόπιο την τρελή πορεία των διεθνών τιμών και αισιοδοξούν στην πτώση των καυσίμων. Οι όποιες αποφάσεις, όπως λένε από την κυβέρνηση, θα είναι με γνώμονα να γίνει αντιληπτή στους πολίτες η ενίσχυση χωρίς να είναι επιβλαβής για τα δημοσιονομικά.

Όπως εξηγούν πηγές, στο τελικό αποτέλεσμα ταμειακά υπολογίζεται το διάστημα έως και τον Φεβρουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι σε επιφυλακή, όμως υπάρχει αισιοδοξία για το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από το υπουργείο εξηγούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να φανεί αν θα υπάρχει κάποια υπέρβαση στο αποτέλεσμα το 2022 λόγω και των πιθανών έκτακτων αναγκών που μπορεί να υπάρξουν.

Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ειδικά για τις παρεμβάσεις στα καύσιμα, η κυβέρνηση αναμένει την πορεία των τιμών, παραμένοντας σε εγρήγορση και από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηριζουν θετική μία μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, συνδυαστικά με την ενίσχυση του ευρώ. Αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των καυσίμων, που επηρεάζει τόσο τα καύσιμα κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.