myΘέρμανση: Έκτακτη ανακοίνωση για το επίδομα – Σας αφορά

myΘέρμανση: Φτάσαμε στην τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να υποβάλλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει πως όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν το επίδομα και δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες […]

myΘέρμανση: Έκτακτη ανακοίνωση για το επίδομα - Σας αφορά

myΘέρμανση: Φτάσαμε στην τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να υποβάλλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης.

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει πως όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν το επίδομα και δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες να μπουν στην πλατφόρμα MyΘέρμανση για να κάνουν όλα όσα χρειάζεται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων περνάμε σε ένα νέο στάδιο το οποίο αφορά τη διαδικασία πληρωμής του επιδόματος.

Μια νέα διαδικασία που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και την οποία θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε και να παρουσιάσουμε αναλυτικά με ημερομηνίες, παραδείγματα και ποσά στο άρθρο που ακολουθεί.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα καίρια και καθοριστικά ερωτήματα που απασχολούν τους ωφελούμενους από το επίδομα θέρμανσης.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά που δικαιούται ο καθένας από τους ωφελούμενους; Ποια κριτήρια διαμορφώνουν αυτά τα ποσά; Σε πόσες δόσεις θα προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των ποσών και ποιες είναι οι ημερομηνίες-κλειδιά κατά τις οποίες οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους; Τι ισχύει για όσους από εσάς υπήρξατε δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και στο παρελθόν;

Εκτός από τα παραπάνω θα παρουσιάσουμε εκ νέου όλα τα στοιχεία που πρέπει κανείς να καταβάλει αν θέλει να κάνει την αίτηση για το επίδομα μιας και υπάρχουν ακόμα μερικές ώρες κατά τις οποίες η πλατφόρμα του myΘέρμανση θα είναι ανοιχτή και θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερουμένων.

myΘέρμανση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα

Ας πιάσουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις ως εξής:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή παλαιών δικαιούχων και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής . Το ποσό που θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με την παρούσα θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

  •  Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για όσους μένουν σε μονοκατοικία ή έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία είναι απλή καθώς μπαίνοντας στο MyΘέρμανση δηλώνουν ότι λειτουργούν ως δικαιούχοι και στη συνέχεια ακολουθούν τα εξής βήματα:

  • Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
  • Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
  • Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
  • Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Στις περιπτώσεις κοινής προμήθειας για πολυκατοικία, θα πρέπει να οριστεί διαχειριστής ο οποίος αναλαμβάνει – σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ – για την πολυκατοικία να εισάγει τα στοιχεία κάθε διαμερίσματος και τα χιλιοστά συμμετοχής στις δαπάνες θέρμανσης καθενός από αυτά.

Ο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος παραμένει ίδιος. Οι συντελεστές επιδότησης, με τις λεγόμενες βαθμοημέρες είναι ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια:

Άγαμος: 16.000ευρώ

Έγγαμος: 24.000ευρώ

Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ

Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ

Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Αντίστοιχα, όσοι μπορούν και τεχνικά να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης ως πηγή θέρμανσης, τότε αυτοί θα έχουν διπλό επίδομα. Για αυτούς το επίδομα θα είναι από 200 έως και 1.600 ευρώ εφόσον τηρούν όλα τα κριτήρια.

Ωστόσο, τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν όπως και πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

myΘέρμανση: Τα ποσά των πληρωμών για το επίδομα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης προβλέπονται δύο βασικές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Όπως είχε κάνει γνωστό εδώ και μέρες ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, προκαταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)

ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα

ή βιομάζα (πέλετ)

ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Υπενθυμίζεται πως παράταση έδωσαν στις εκπτώσεις που παρέχουν για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης τα διυλιστήρια, ενώ και η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25 / λίτρο από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχιστεί έως τις 31/12 με ενδεχόμενη παράταση, ανάλογα με τα νέα δεδομένα.