Μπανάνες: Το κόλπο που πρέπει να ξέρετε για να μην σας μαυρίζουν οι μπανάνες στο σπίτι. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.
Οι μπανάνες είναι τροπικά φρούτα και, γενικά, τα τροπικά φρούτα δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης μπανάνας είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι στο ψυγείο, ειδικά όταν είναι ακόμα πρασινωπές και δεν έχουν ωριμάσει.
Αν βάλετε άγουρη μπανάνα στο ψυγείο θα μειώσετε την ικανότητα του καρπού να ωριμάσει και μπορεί να μην είναι σε θέση να επαναλάβουν τη διαδικασία ωρίμανσης ακόμα και αν επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου. Και θέλετε να δώσετε στην μπανάνα σας την ευκαιρία να ωριμάσει, διαφορετικά, θα γίνει ένας πράσινος, αμυλούχος καρπός, που δεν θα είναι πολύ γευστικός.
Καθώς η μπανάνα ωριμάζει, γίνεται πιο γλυκιά, μαλακή, αρωματική, αλλά και πιο… καφέ, ή αλλιώς «μαυρίζει» όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Αυτός ο αποχρωματισμός δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο καρπός της έχει χαλάσει. Σύμφωνα με το iatropedia.gr είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης.
Εάν επιμένετε να βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο, η σωστή στιγμή να το κάνετε είναι όταν έχουν μερικά από αυτά τα καφετί σημάδια, υποδεικνύοντας ότι το άμυλο έχει μετατραπεί σε ζάχαρη.
Μόλις ένας καρπός ωριμάσει, μπορεί να ψυχθεί με σχετικά μικρό αποχρωματισμό της σάρκας, αν και η φλούδα θα γίνει ακόμα μαύρη. Αυτές οι μαύρες μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα αν και φαίνονται λίγο… τρομακτικές!
Μπανάνες: Το ξέρατε; Αυτό είναι το κόλπο για να μην μαυρίζουν
Ο καλύτερος, πάντως, τρόπος για να διατηρήσετε τις μπανάνες σας νωπές για όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι να τις αγοράσετε όταν είναι ακόμα λίγο πράσινες και να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν.
Μην τις βάζετε σε σακούλα, ή σε κλειστό χώρο. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
Εάν επιμείνετε να τις βάζετε στο ψυγείο, το κάντε μόνο όταν έχουν αποκτήσει τις πρώτες καφέ κηλίδες, σημάδια ότι έχουν ωριμάσει, αλλά ακόμα και τότε, θα έχετε μόνο λίγες μέρες καιρό προτού γίνουν πολύ μαλακές και μαυρίσουν τελείως.
Το κόλπο με την πλαστική μεμβράνη για να μην μαυρίζουν οι μπανάνες
Υπάρχει όμως και μια άλλη μέθοδος, η οποία σας εξασφαλίζει ότι οι μπανάνες δεν θα μαυρίσουν γρήγορα.
Μόλις τις αγοράσετε (όχι τελείως ώριμες) το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να τις ξεχωρίσετε μία-προς-μία από το τσαμπί.
Στην συνέχεια πάρτε την απλή πλαστική μεμβράνη που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας και τυλίξτε καλά το κοτσάνι της κάθε μπανάνας, όπως στο βίντεο που ακολουθεί.
Αλλά μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν μαυρίσουν οι μπανάνες. Εξακολουθούν να είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Απλά την επόμενη φορά, καλύτερα να μην τις βάλετε στο ψυγείο.
Πόσο κρατάνε τα τρόφιμα στο ψυγείο
Πόσο μπορώ να φυλάξω ένα τρόφιμο στο ψυγείο μου χωρίς να χάσει τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά συστατικά του; Ποιά τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα και χαλάνε πιο γρήγορα; Πως δεν θα αλλοιωθούν και ποια είναι η καλύτερη θέση στο ψυγείο να φυλάξω το μαγειρευτό φαγητό στη συντήρηση του ψυγείου; Πόσο μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο;
Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συντήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις από τυχόν αλλοίωση τους.
Πόσες μέρες μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο
Αυγολέμονο ή άλλα συστατικά που περιέχουν αυγό, αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι σωστή κίνηση να τα κρατάτε πολύ στο ψυγείο.
Γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι): έχουν ημερομηνία λήξεως
Ζυμαρικά μαγειρεμένα: Συντηρούνται έως και 4 ημέρες
Ψάρια: Αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι καλό να τα κρατάτε πάνω από μια μέρα στο ψυγείο.
Όσπρια: Έως 2 ημέρες
Λαδερά: 2 ημέρες
Σαλάτες όπως είναι το τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα: Το ξύδι και το σκόρδο που περιέχει το τζατζίκι βοηθούν ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο συντήρησής στο ψυγείο δηλαδή έως και 5 μέρες. 4 με 5 ημέρες κρατάει και η μελιτζανοσαλάτα
Η σάλτσα ντομάτας διατηρείται 5- 6 μέρες. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω καθώς βοηθά στη συντήρησή της
Τα κομμένα λαχανικά λ.χ. για να φτιάξετε σαλάτα δεν διατηρούνται για πολύ καθώς μαλακώνουν εύκολα
Οι βραστές πατάτες μπορεί να σκληρύνουν, επομένως δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πάνω από μια – δύο μέρες
Ο πουρές διατηρείται γι’ αρκετές ημέρες στο ψυγείο.
Ψωμί: 1,5 μήνα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη
Βούτυρο: 2-3 μήνες στο ψυγείο
Τυρί: 15 μέρες στο ψυγείο
Αυγά: Περίπου 20 μέρες στο ψυγείο και 7 μέρες αν τα έχετε βράσει (με το τσόφλι, δηλαδή)
Κοτόπουλο: 1-2 μέρες στο ψυγείο, 8-10 μήνες στην κατάψυξη
Κιμάς: 1 μέρα στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξη
Μπέικον: 15 μέρες στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη,
Ζαμπόν: 7-8 μέρες στο ψυγείο
Μοσχάρι: 4 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
Ψάρι: Έως 1 μέρα στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
Μουστάρδα: 5-7 μήνες στο ψυγείο
Κέτσαπ: Περίπου 2 μήνες αφού ανοιχτεί
Πίτσα: 3 μέρες στο ψυγείο, 1-2 μήνες στην κατάψυξη
Λαχανικά: 5 –7 μέρες στο ψυγείο
Φρούτα: Περίπου 5 μέρες
Μαρμελάδα: 5-8 μήνες στο ψυγείο
Γλυκά με κρέμα: Έως 7 μέρες στο ψυγείο
Να διαβάζετε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στα προϊόντα αλλά και την διάρκεια ζωής τους μετά από το άνοιγμα τους. Προϊόντα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά ή έχουν λήξει δεν έχουν καμία θέση στο τραπέζι σας και για αυτό θα πρέπει να τα πετάξετε στα σκουπίδια.
Να διαβάζετε γενικά ό,τι αφορά προϊόντα που καταναλώνετε: Διάβασε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά!
*Αν θέλετε να φυλάξετε μαγειρευτό φαγητό αφήστε το πρώτα να κρυώσει και μετά βάλτε το στη συντήρηση
*Τοποθετήστε το μαγειρευτό φαγητό κατά προτίμηση στη μέση του ψυγείου.
*Διαβάζετε τις οδηγίες στη συσκευασία που έχουν πληροφορίες για το χρόνο που μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα στην ψύξη
*Για να συντηρήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο, καλλίτερα να χρησιμοποιήσετε γυάλινα δοχεία.
Αν γίνει διακοπή ρεύματος;
Αν γίνει διακοπή για πολλές ώρες υπάρχει ο κίνδυνος τα τρόφιμα που είχατε στο ψυγείο να αλλοιωθούν. Στην περίπτωση αυτή τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κίνδυνο για μια ημέρα περίπου χωρίς όμως να ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου γιατί έτσι θα φεύγει η ψύξη.
Για τη συντήρηση η θερμοκρασία διατηρείται σε επίπεδα που δεν είναι «απειλητική» για τα τρόφιμα για 4 έως 8 ώρες. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα δείχνουν αφυδατωμένα και έχουν αλλοιώσεις στην επιφάνεια τους. Τα πιο ευπαθή τρόφιμα είναι τα ψάρια και το κρέας.