Μόλις έσκασε: Λουκέτο σε πασίγνωστο Mall στην Αττική

Athens Heart Mall: Ανατροπή επήλθε για το γνωστό εμπορικό κέντρο Αττικής Athens Heart Mall που εδρεύει στην Πειραιώς καθώς πρόσφατα παρέδωσε λόγω υψηλών χρεών οριστικά τα κλειδιά του ακινήτου στη νέα ιδιοκτήτρια εταιρία Premia Properties.  Η Premia ως ελληνική επενδυτική εταιρία στο χώρο των ακινήτων σύμφωνα με το newsit.gr σχεδιάζει να μετατρέψει το εν λόγω […]

Μόλις έσκασε: Λουκέτο σε πασίγνωστο Mall στην Αττική

Athens Heart Mall: Ανατροπή επήλθε για το γνωστό εμπορικό κέντρο Αττικής Athens Heart Mall που εδρεύει στην Πειραιώς καθώς πρόσφατα παρέδωσε λόγω υψηλών χρεών οριστικά τα κλειδιά του ακινήτου στη νέα ιδιοκτήτρια εταιρία Premia Properties. 

Η Premia ως ελληνική επενδυτική εταιρία στο χώρο των ακινήτων σύμφωνα με το newsit.gr σχεδιάζει να μετατρέψει το εν λόγω χαρακτήρα σε συγκρότημα γραφείων.

Αλλάζει χρήση το εμπορικό κέντρο Athens Heart Mall. Τα σχέδια της Premia Properties για γραφειακούς χώρους.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου πρωτολειτούργησε ως εμπορικό κέντρο, τώρα το Athens Heart Mall της οδού Πειραιώς, ετοιμάζεται να γυρίσει «σελίδα», μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Premia Properties να το μετατρέψει σε γραφειακό συγκρότημα.

Athens Heart Mall: Στα χρόνια της κρίσης

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται κινητικότητα, καθώς οι μισθωτές των καταστημάτων ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Διανύοντας μια δύσκολη πορεία με αρκετά εμπόδια, με το μεγαλύτερο απ’ αυτά να αποτελεί το μεγάλο τραπεζικό χρέος των 55 εκατ. ευρώ, η πιο πρόσφατη σημαντική εξέλιξη για το Athens Heart πραγματοποιήθηκε το προς το τέλος του 2022, όταν το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Premia Properties, από την Εθνική Τράπεζα.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι το ακίνητο δημιουργήθηκε το 2008 από την Pasal Development, εταιρεία της οικογένειας Θεοδωρίδη, βασικών μετόχων της εταιρείας Sato.

Οι προσπάθειες να προσελκύσει τους καταναλωτές έγιναν την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Σε συνδυασμό με τη μείωση της αξίας των ακινήτων και των μισθωμάτων, το εμπορικό ακίνητο βίωσε έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης.

Έτσι, το 2018, η Pasal υπέβαλε αίτηση εξυγίανσης βάσει του πτωχευτικού κώδικα, η οποία εγκρίθηκε το 2019. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκε το εμπορικό κέντρο Athens Heart.

Ακολούθησε η αλλαγή της επωνυμίας της Pasal σε Premia, με παράλληλη είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο νέων μετόχων, με σημαντικότερη την Sterner Stenhus Greece, όπου βασικός μέτοχος είναι ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης.

Η εταιρεία λειτουργεί ως Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία κι από τότε επενδύσει σε διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και στα ακίνητα της Μπουτάρη.

Όσον αφορά το Athens Heart, η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια του ανέρχεται στα 18.471 τ.μ. κι αναπτύσσεται σε οικόπεδο 10,6 στρεμμάτων.

Athens Heart Mall: «Επιστρέφει» στην Premia

Κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου, Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180, βρίσκεται η Premia Properties ΑΕΕΑΠ με στόχο την αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω εμπορικό κέντρο που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (το διάστημα δηλαδή που είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η οικονομική κρίση) χωρίς ποτέ να καταφέρει να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων, ουσιαστικά επιστρέφει στην εταιρεία που το δημιούργησε.

Ειδικότερα, το Athens Heart θα περιέλθει στην κατοχή της Premia, έναντι τιμήματος περίπου 16 εκατ. ευρώ και αφού έχει προηγηθεί συμφωνία εξυγίανσης και «κούρεμα» των τραπεζικών χρεών της εταιρείας Doreco στην οποία ανήκει (με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου στις 31.8.22). Το χρέος της Doreco προς την Εθνική ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Το Athens Heart κατασκευάστηκε και λειτούργησε από την Pasal, η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και εξαιτίας της όχι θετικής πορείας του εμπορικού κέντρου που ήταν το μεγαλύτερο δημιούργημά της.

Τα προβλήματα για την Pasal έγιναν πιεστικά το 2012-2013 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης με την εταιρεία, ως developer τότε, να επηρεάζεται από τη μεγάλη πτώση των αξιών των ακινήτων κατά 50% και από τη συνακόλουθη μείωση των μισθωμάτων. Υπέβαλε αίτημα για εξυγίανση βάσει του πτωχευτικού κώδικα το 2018 και η απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019. Το εμπορικό κέντρο είχε εξαιρεθεί από την συμφωνία εξυγίανσης της Pasal.

Στη συνέχεια η εταιρεία μετονομάστηκε σε Premia αφού στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι μέτοχοι με κυριότερο την εταιρεία Sterner Stenhus Greece, με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη (ομογενή από τη Σουηδία) και μετατράπηκε σε ΑΕΕΑΠ.

Athens Heart Mall: Έπειτα από τρεις αυξήσεις κεφαλαίου σε διάστημα 1,5 χρόνου…

και ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022 η Premia διαθέτει ρευστότητα και δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Βάσει των στοιχείων εξαμήνου η Premia ΑΕΕΑΠ έχει 30 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 289 χιλ. τ.μ. και συνολικής εύλογης αξίας 217,4 εκατ. ευρώ (η Pasal είχε μείνει με 5 ακίνητα).

Ο σχεδιασμός της Premia για το Athens Heart, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι η αλλαγή της χρήσης του και η μετατροπή του, το πιθανότερο, σε συγκρότημα γραφείων.

Η Premia στο μεταξύ χθες ανακοίνωσε ότι στις 27/10/2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των ακινήτων της Μπουτάρης, τα οποία αναμένεται να της αποφέρουν μισθωτικά έσοδα ετησίως της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η ΑΕΕΑΠ απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτήρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κρήτης) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού. Επισημαίνεται ότι η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα η οποία έχει περάσει στην νεοϊδρυθείσα εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική (Boutari Wineries) και η οποία ανήκει σε σχήμα επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο οποίο βασικός μέτοχος είναι η Sterner Stenhus Greece.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, «η συγκεκριμένη επένδυση διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με ακίνητα βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης όπως οινοποιεία και αμπελώνες, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει καθώς και να αναβαθμίσει περιβαλλοντολογικά».

Deloitte: Σημαντική συμβολή στην εξαγορά 

Η Deloitte Ελλάδος, λειτουργώντας ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων Doreco S.A., έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας εξεύρεσης νέου επενδυτή για το Athens Heart Mall. Το εμπορικό κέντρο, το οποίο ανήκε στην Doreco S.A., εξαγοράστηκε από την θυγατρική της Premia Properties, Primalaft Athens S.A.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της εν λόγω συναλλαγής περιελάμβανε τη μεταφορά του Athens Heart Mall, στον νέο επενδυτή, την Primalaft, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διαδικασία της συμφωνίας εξυγίανσης, του άρθρου 64 του ν. 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Η ομάδα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αναδιάρθρωσης της Deloitte συγκρότησε τη σχετική έκθεση προς κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο, ενώ το τμήμα Real Estate της Deloitte συνέβαλε, ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του κύριου πιστωτή της Doreco S.A., και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Αναφορικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Athens Heart, ο κ. Αλέξης Χατζηπαύλου Partner, Restructuring & Forensic Leader της Deloitte Ελλάδος, επισήμανε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμβάλαμε στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του Athens Heart. Πρόκειται για ένα asset μεγάλης αξίας, το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πρωτεύουσας και έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε σημαντικό πόλο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Εκ μέρους της ομάδας της Deloitte που διενήργησε τον διαγωνισμό πώλησης του εμπορικού κέντρου, ο κ. Χρήστος Κοσμάς, Partner, Head of Real Estate, δήλωσε ότι «για όλους εμάς στην Deloitte, είναι πολύ σημαντικό να συμβάλλουμε με την εμπειρία και την εξειδίκευσή μας στην εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων, προς όφελος των πελατών μας, αλλά και στη δημιουργία επενδύσεων που έχουν συνολικά θετικό αποτύπωμα».