Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑModerna-Pfizer: Ποιο εμβόλιο προστατεύει καλύτερα; Όλη η αλήθεια

Moderna-Pfizer: Ποιο εμβόλιο προστατεύει καλύτερα; Όλη η αλήθεια

Moderna-Pfizer: Τι δείχνει νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη για όσους έκαναν εμβόλιο με το σκεύασμα της Μoderna και τι σε ό,τι αφορά αυτούς που εμβολιάστηκαν με αυτό της Pfizer.

Το εμβόλιο της Moderna ή αυτό της Pfizer χαρίζει μεγαλύτερη προστασία στον λήπτη;

Τι δείχνει νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη για όσους έκαναν εμβόλιο με το σκεύασμα της Μoderna και τι σε ό,τι αφορά αυτούς που εμβολιάστηκαν με αυτό της Pfizer.

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο της Moderna διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν ή να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Pfizer.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοπληροφορικής Ρονγκ Σου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association»(JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 637.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους (με δύο δόσεις).

Η έρευνα έλαβε υπόψη στοιχεία της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2021 και τα περιστατικά λοιμώξεων αφορούσαν κυρίως την παραλλαγή Δέλτα (η Oμικρον δεν είχε ακόμη κυριαρχήσει).

Η μελέτη βρήκε ποσοστό νοσηλειών 12,7% για τους εμβολιασμένους με Moderna έναντι 13,3% εκείνων με Pfizer. Επίσης βρήκε 1,6 περιστατικά μόλυνσης με κορονοϊό ανά 1.000 εμβολιασμένους με Moderna έναντι 2,8 μολύνσεων ανά 1.000 εμβολιασμένους με Pfizer. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη θνητότητα ανάμεσα σε όσους είχαν εμβολιαστεί με τα δύο εμβόλια.

«Μολονότι υπάρχει μια διαφορά στις λοιμώξεις στους εμβολιασμένους, και τα δύο εμβόλια είναι άκρως προστατευτικά έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό και ιδίως έναντι των πιο σοβαρών συνεπειών της λοίμωξης. Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται σχετικά με τα αποτελέσματα των ενισχυτικών δόσεων και ιδίως την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τα εμβόλια», δήλωσε η ερευνήτρια, καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις.

Moderna-Pfizer: Κορονοϊός-Εμβόλιο: Ποιοι κινδυνεύουν με αναδρομικά πρόστιμα

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Η υποχρέωση για νέα πρόστιμα σταματά να «τρέχει» από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης

Τέλος χρόνου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία για τις βεβαιώσεις των πρώτων προστίμων.

Οσοι είναι άνω των 60 ετών – γεννημένοι έως και την 31η.12.1961 – και δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ήδη βαρύνονται με πρόστιμο 50 ευρώ, το οποίο δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αποφύγουν την αύξηση του προστίμου με τον εμβολιασμό τους, καθώς αν δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση έως τις 15
Φεβρουαρίου θα έχουν πρόσθετο πρόστιμο 100 ευρώ.

Προσοχή, καθώς ακόμη κι αν γίνει ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση από τις 16 έως τις 28 Φεβρουαρίου, το πρόστιμο των 100 ευρώ για τον φεβρουάριο θα επιβληθεί
κανονικά.

Όπως διευκρίνισε χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ θα βεβαιώνεται κάθε 16η ημέρα του μήνα. Αυτό άλλωστε προβλέπει και ο νόμος. «Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15 η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16 η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου».

Moderna-Pfizer: Κορονοϊός-Εμβόλιο: Αυτό μεταφράζεται ως εξής:

 • Πρόστιμο 50 ευρώ για την περίοδο 17 έως 31 Ιανουαρίου
 • Πρόστιμο 50 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον το εμβόλιο γίνει την περίοδο 1 έως 15 Φεβρουαρίου
 • Πρόστιμό 100 ευρώ για τον Φεβρουάριο που επιβάλλεται ολόκληρο αν ο εμβολιασμός γίνει από 16/2 και μετά
 • Πρόστιμο 50 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον το εμβόλιο γίνει την περίοδο 1 έως 15 Μαρτίου
 • Πρόστιμό 100 ευρώ για τον Μάρτιο που επιβάλλεται ολόκληρο αν ο εμβολιασμός δεν γίνει έως τις 15/3 αλλά μετά τις 16/3.

Η υποχρέωση για νέα πρόστιμα σταματά να «τρέχει» από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Για παράδειγμα:

 • Άτομο 62 ετών ανεμβολίαστο που εμβολιάζεται 2 Μαρτίου 2022

Βαρύνεται με:
– πρόστιμο 50 ευρώ για την περίοδο 17 έως 31 Ιανουαρίου
– πρόστιμό 100 ευρώ για τον Φεβρουάριο
– Πρόστιμό 50 ευρώ για τον Μάρτιο
ΣΥΝΟΛΟ προστίμου: 200 ευρώ

 • Άτομο 65 ετών ανεμβολίαστο που εμβολιάζεται 12 Μαΐου 2022

Βαρύνεται με:
– πρόστιμο 50 ευρώ για την περίοδο 17 έως 31 Ιανουαρίου
– πρόστιμό 100 ευρώ για τον Φεβρουάριο
– Πρόστιμό 100 ευρώ για τον Μάρτιο
– Πρόστιμό 100 ευρώ για τον Απρίλιο
– πρόστιμο 50 ευρώ για τον Μάιο
ΣΥΝΟΛΟ προστίμου: 400 ευρώ

Όπως εξήγησε και ο κ. Πιτσιλής:

 • Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται στις 16 κάθε μήνα
 • Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βλέπουν τα πρόστιμα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
 • Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών
 • Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myaade.

Για την πρώτη φορά η διαδικασία θα τρέξει έως τέλος Ιανουαρίου.

Προσοχή, καθώς σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η πρώτη δόση δεν διασφαλίζει και την αποφυγή του
προστίμου. Όσοι 60άρηδες εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση τον Ιανουάριο ή νωρίτερα για να αποφύγουν το πρόστιμο, όπως επίσης και όσοι εμβολιαστούν από
τώρα και στο εξής για να αποφύγουν νέα μελλοντικά πρόστιμα, κινδυνεύουν με μεγαλύτερες ποινές αν δεν κάνουν και την δεύτερη δόση.

Για παράδειγμα :

 • Άτομο 62 ετών ανεμβολίαστο που εμβολιάζεται 2 Μαρτίου 2022

Βαρύνεται με:
– πρόστιμο 50 ευρώ για την περίοδο 17 έως 31 Ιανουαρίου
– πρόστιμό 100 ευρώ για τον Φεβρουάριο

– Πρόστιμό 50 ευρώ για τον Μάρτιο
ΣΥΝΟΛΟ προστίμου: 200 ευρώ

Αν δεν κάνει την δεύτερη δόση εγκαίρως – π.χ. 23 Μαρτίου (σε 3 εβδομάδες) τότε τα πρόστιμα αναβιώνουν αναδρομικά: Έτσι για τον Μάρτιο θα πληρώσει 100 ευρώ καθώς θεωρείται ανεμβολίαστος ολόκληρο το μήνα και τα πρόστιμα θα συνεχίσουν να «τρέχουν» για όσο δεν κάνει την δεύτερη δόση.

Moderna-Pfizer: Τόκοι και προσαυξήσεις

Τα πρόστιμα θα αυγατίζουν όχι μόνο λόγω της αποχής από τον εμβολιασμό αλλά και εφόσον δεν εξοφλούνται. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι
ανείσπρακτές οφειλές τοκίζονται με 0,73% μηνιαίως.

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Η διαδικασία της εξαίρεσης

Τρεις κατηγορίες πολτιών απαλλάσσονται από το πρόστιμο:

 • Οσοι έλαβαν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας από την ειδική υγειονομική επιτροπή
 • Οσοι έχουν κάνει αίτημα για κατ’ οίκον εμβολιασμό.
 • Όοσι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις χώρες της ΕΕ ή στις 33 συνεργαζόμενες χώρες κι έχουν κάνει τη σχετική δήλωση στην πλατφόρμα anagnorisi. emvolio.gov.gr.

Moderna-Pfizer: Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν εξέτασης οι πολίτες θα μπορούν μέσω του Taxis (στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου») να υποβάλλουν αίτημα ένστασης που θα εξετάζεται από τις υπηρεσίες.

Moderna-Pfizer: «Στο πλαίσιο αυτό στα ζητήματα που αφορούν αλλαγές φορολογικής κατοικίας και εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάση, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ», είπε ο κ. Πιτσιλής, σημειώνοντας πως εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ