Οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμός σχετικά με το νερό και τη χρήση πλαστικού μπουκαλιού. Δείτε τι απέδειξε νέα έρευνα…
Επιστήμονες σημαίνουν συναγερμό για την αποφυγή χρήσης πλαστικών μπουκαλιών ειδικά από εγκύους, αφού η έρευνα δείχνει ότι τα μικροπλαστικά, εκτός από τον πλακούντα, μπορεί να καταλήξουν στα όργανα του εμβρύου
Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε νερό μόνο από γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.
Η Dr Luisa Campagnolo, ειδικός στην ιστολογία και την εμβρυολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, προειδοποιεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρο- και τα νανοπλαστικά καταλήγουν στους ανθρώπινους ιστούς.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια – ένα υποπροϊόν της αποικοδόμησης του πλαστικού – μπορούν να καταλήξουν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν ακόμη και στον πλακούντα.
Επίσης τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ανθρώπινους ιστούς μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ορισμένων ορμονών και κατ’ επέκταση ορισμένες βιολογικές διεργασίες.
Τώρα μια νέα μελέτη σε ποντίκια που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης δείχνει ότι το πλαστικό που καταναλώνεται μπορεί να καταλήξει στα εμβρυϊκά όργανα.
Τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε μπορούν να απελευθερώσουν υπολείμματα, ειδικά όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως και, σύμφωνα με την Δρα. Campagnolo, δεν πρέπει να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από αυτά.
«Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε πλαστικό μιας χρήσης που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, όπως πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στο γυάλινο ποτήρι.
Ο Δρ Φίλιππος Δημοκρίτου, ειδικός στη νανοεπιστήμη και την περιβαλλοντική βιομηχανική στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα από μελέτες σε ζώα είναι «πολύ ανησυχητικά».
Η έρευνά του σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nanomaterials είναι η πρώτη απόδειξη ότι το πλαστικό που καταναλώνεται μπορεί να περάσει στο έμβρυο.
«Ανιχνεύουμε αυτά τα μικρο και νανοπλαστικά στον πλακούντα 24 ώρες μετά, αφού περάσουν από το στομάχι εγκύων ζώων», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα εντοπίσαμε σε κάθε όργανο του εμβρύου, υποδηλώνοντας πιθανές αναπτυξιακές επιπτώσεις».
«Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά οι καιρικές συνθήκες και η φωτοοξείδωση τα σπάνε μικροσκοπικά θραύσματα. Αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα, που ονομάζονται μικρο-νανοπλαστικά, ανιχνεύονται σε ανθρώπινους πνεύμονες, πλακούντες και αίμα, εγείροντας ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία», ανέφερε ο Δημοκρίτου στη Daily mail
Ο ίδιος τόνισε ότι τα μικροπλαστικά «είναι ένας αναδυόμενος ρύπος και ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε αναφορικά με τον κίνδυνο.
«Η χρήση περίπου 5 γραμμαρίων μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σε εβδομαδιαία βάση ισοδυναμεί με μια πιστωτική κάρτα που εισέρχεται στο στομάχι μας. Σαφώς και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη Λίθινη Εποχή, αλλά ως κοινωνία πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι, να υιοθετούμε βιώσιμες ιδέες για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση.
Εμείς, οι επιστήμονες, η κοινωνία, οι ρυθμιστικές αρχές, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης υλικών και χημικών εν γένει», κατέληξε ο ερευνητής.
Τι συμβαίνει με το νερό; Έμμεση ιδιωτικοποίηση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τι απαντά η κυβέρνηση
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης καταγγέλλουν πως λίγο πριν το κλείσιμο της βουλής για τις εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει το «τελικό χτύπημα» στις ΔΕΥΑ με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης – που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με συνοπτικές διαδικασίες – προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων με σκοπό την ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους.
Όπως περιγράφεται στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του νομοσχεδίου, μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου, στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), όπως μετονομάζεται πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξορθολογίζονται και επικαιροποιούνται οι αρμοδιότητες των φορέων υδατικής διαχείρισης και πολιτικής, προσαρμόζονται επιμέρους ρυθμίσεις και θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα.
Χωρίς καν να υπεισέλθει κανείς στις λεπτομέρειες της λειτουργίας της «νέας» ρυθμιστικής Αρχής προκύπτει και το βασικό ερώτημα – που ανησυχεί φορείς, εργαζομένους και πολίτες:
Γιατί παραχωρείται ο έλεγχος ενός αγαθού κοινής ωφελείας – όπως το νερό – σε μια ρυθμιστική αρχή, εφόσον η αγορά παροχής τού εν λόγω αγαθού δεν ιδιωτικοποιείται ή δεν απελευθερώνεται;
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα, όπως ρητά έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (1906/2014, 190/2022, 191/2022).
Όπως σημειώνει η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υφίσταται το ανταγωνιστικό πλαίσιο με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
«Εφόσον το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, ούτε καν ως μονοπώλιο δεν μπορεί να νοηθεί η υπαγωγή του σε μια Ρυθμιστική Αρχή της αγοράς», υπογραμμίζει η Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή.
Νερό: Τι απαντά η κυβέρνηση
Ο Κώστας Σκρέκας έχει υποστηρίξει πως αυτό που προτείνει το νομοσχέδιο είναι μια οριζόντια αρχή να εποπτεύει τους φορείς που παρέχουν τις υπηρεσίες ύδατος – σε αντίθεση με σήμερα, που στην εποπτεία αυτή εμπλέκονται περισσότερα από έξι υπουργεία:
«Θέλουμε την εποπτεία και τον έλεγχο. Δεν στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης κάνουν καλά τη δουλειά τους, άλλες πολύ καλά, άλλες καλά. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε συστηματικά. Μόλις το 40% των επιχειρήσεων αυτών καταχωρούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην αντίστοιχη πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», είχε αναφέρει στην επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα:
«Υπάρχουν ΔΕΥΑ σήμερα, που τιμολογούν έως και 190% το κόστος του νερού. Δηλαδή, υπάρχουν πολίτες – δημότες που πληρώνουν 40% και 50% παραπάνω το νερό από ό,τι θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ της τιμολόγησης. Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι υπάρχει πλημμελής έλεγχος. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίει η δημόσια διοίκηση».
Νερό: Έρχονται αυξήσεις στις τιμές;
Με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου – που ορίζουν τις αρμοδιότητες, τη σύνθεση και τη λειτουργία της ΡΑΑΕΥ – επέρχεται κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που τα ελέγχουν.
Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η νέα Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται θεσμικά σε βάρος τόσο του υπουργείου και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Υδάτων, όσο και ιδίως σε βάρος των ΔΕΥΑ, ενώ υπεισέρχεται σε ζητήματα που συνδέονται με κρίσιμες αρμοδιότητες των επιχειρήσεων, θεσμικά κατοχυρωμένες, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και ο έλεγχος της τιμολογιακής τους πολιτικής. Ουσιαστικά, επιχειρείται η κατάργηση του ιδρυτικού νόμου των Δ.Ε.Υ.Α., ο ν. 1069/80.
Παράλληλα, για το έργο της η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και όχι επί των καθαρών κερδών τους.
Και αυτό, μάλιστα, θα συμβαίνει ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές, με χρήματα δηλαδή που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους καταναλωτές.
Σημειώνεται πως – όπως αναφέρθηκε και παράπανω – η ΡΑΑΕΥ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης, ενώ θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα».
Ακόμη ένα προβληματικό σημείο, ωστόσο, που θα πρέπει να αναδειχτεί είναι το γεγονός πως η νέα ρυθμιστική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ.
Πηγή: dikaiologitika.gr