τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η «βρώμικη» δωδεκάδα φρούτων και λαχανικών μη βιολογικών προϊόντων, τα οποία είναι πλούσια σε χημικά και φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές για το 2023 στη λίστα προστέθηκαν τα πράσινα φασόλια και τα βατόμουρα, στα οποία εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα
Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα, οι ερευνητές ανέλυσαν 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.
Τα βατόμουρα, αγαπητά από τους διατροφολόγους για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, έχουν προστεθεί στα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια στη φετινή “βρώμικη δωδεκάδα” των μη βιολογικών προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας.
τρόφιμα: Έκτακτη ενημέρωση
Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Κάθε χρόνο, ένας κατάλογος προϊόντων ελέγχεται από υπαλλήλους του USDA, οι οποίοι πλένουν, καθαρίζουν ή τρίβουν τα φρούτα και τα λαχανικά όπως θα έκαναν οι καταναλωτές, προτού τα τρόφιμα εξεταστούν για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
Όπως και το 2022, οι φράουλες και το σπανάκι συνέχισαν να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της “βρώμικης δωδεκάδας”, ακολουθούμενα από τρία χόρτα – λάχανο, κολλάρδα και μουστάρδα.
Ακολουθούν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, οι πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές και τα κεράσια.
Τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια βρίσκονταν στην 11η και 12η θέση του καταλόγου.
Συνολικά 210 φυτοφάρμακα βρέθηκαν και στα 12 τρόφιμα
Το λάχανο και τα χόρτα μουστάρδας περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων – 103 είδη – και ακολούθησαν οι καυτερές και οι πιπεριές με 101 είδη.
«Ορισμένες από τις δοκιμές του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.
«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εκ κατασκευής», δήλωσε η Jane Houlihan, πρώην ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας της EWG. Δεν συμμετείχε στην έκθεση.
Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν εξίσου πολλά τοξικά βαρέα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
τρόφιμα: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν τόσα τοξικά μέταλλα όσα και οι επιλογές που αγοράζονται στο κατάστημα, λέει η έκθεση.
«Προορίζονται να βλάψουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Houlihan, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής έρευνας για το Healthy Babies, Bright Futures, μια οργάνωση αφιερωμένη στη μείωση της έκθεσης των μωρών σε νευροτοξικές χημικές ουσίες.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα.
Οι καταναλωτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν συμβατικά καλλιεργούμενα λαχανικά και φρούτα από το Clean 15 της EWG, έναν κατάλογο καλλιεργειών που βρέθηκαν με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.
τρόφιμα: Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων
Λίστα που δημοσιεύθηκε το 2023 από το λιγότερο προς το περισσότερο μολυσμένο λαχανικό:
Αβοκάντο
Γλυκό καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια
Σπαράγγια
Πεπόνι
μελιτζάνα
Ακτινίδια
Λάχανο
Μανιτάρια
Μάνγκο
Γλυκοπατάτες
Καρπούζι
Καρότα
Τα αβοκάντο βρέθηκαν και φέτος στην κορυφή της λίστας των λιγότερο μολυσμένων προϊόντων του 2023, ακολουθούμενα από το γλυκό καλαμπόκι στη δεύτερη θέση.
Ο ανανάς, τα κρεμμύδια και η παπάγια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το πεπόνι μελιτζάνα, το ακτινίδιο, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το καρπούζι και τα καρότα αποτέλεσαν την υπόλοιπη λίστα.
Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων να είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;
Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση “σκόπιμα παραποιεί” τα στοιχεία του USDA.
«Οι αγρότες…»
«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε ο Novak μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί δισταγμό και σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να επιλέγουν να παραλείπουν εντελώς τα φρέσκα προϊόντα».
Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, μια ένωση του κλάδου, δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.
Αλλάξτε πηγές, προτείνουν οι ειδικοί
Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μην τα παραλείπετε, λένε οι ειδικοί.
Αντιθέτως, αποφύγετε τα περισσότερα φυτοφάρμακα επιλέγοντας να τρώτε βιολογικά προϊόντα.
Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά, η πλειονότητα έχει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές ομάδες και ποια τρόφιμα ανήκουν σε καθεμιά από αυτές
Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα ισορροπημένο και ευφάνταστο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα.
– Ψωμί και δημητριακά
Εδώ θα βρεις το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τις πατάτες, το καλαμπόκι και όλα τα δημητριακά. Τα τρόφιμα αυτά είναι σαν «βενζίνη» για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό χρειάζεται να τα τρώμε καθημερινά για να έχουμε πάντα όρεξη και αντοχή.
Μην ξεχνάς να προτιμάς τα δημητριακά ολικής άλεσης, δηλαδή μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι.
– Γαλακτοκομικά
Είναι η ομάδα του γάλακτος και των προϊόντων του, στην οποία ανήκουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Είναι τρόφιμα απαραίτητα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, κυρίως διότι περιέχουν ασβέστιο, ένα συστατικό απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Εάν δεν σου αρέσει κάποιος από τους «εκπροσώπους» της ομάδας, μην απογοητεύεσαι. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα θα βρεις αντικαταστάτες!
– Φρούτα
Τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα, αλλά και σημαντικά για τη διατροφή μας. Πέρα από τα φρέσκα φρούτα, στην ομάδα ανήκουν και τα αποξηραμένα. «Εκπροσώπους» από αυτή την ομάδα χρειαζόμαστε καθημερινά. Μπορεί κανείς να τα φάει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά σίγουρα αποτελούν πολλή καλή ιδέα για σνακ!
Για να έχεις μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σου, να μην βαριέσαι, αλλά και να σέβεσαι το περιβάλλον, αναζήτησε τα φρούτα που βγάζει η κάθε εποχή του χρόνου!
– Λαχανικά
Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα λαχανικά. Μερικά από αυτά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, το αγγούρι, ή τη ντομάτα τα κάνουμε σαλάτα, και άλλα τα μαγειρεύουμε, όπως π.χ. ο αρακάς, τα φασολάκια ή οι μελιτζάνες.
Μην ξεχνάς σε κάθε σου γεύμα να υπάρχει τουλάχιστον ένα τρόφιμο από την ομάδα των λαχανικών!
– Κρέας και αβγό
Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα διάφορα είδη κρέατος –«κόκκινου» και «λευκού», όπως συνηθίζεται να λέγονται– τα προϊόντα τους, αλλά και το αβγό. Ως «κόκκινο» θεωρείται π.χ. το μοσχάρι, το χοιρινό, ενώ ως «λευκό» το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά. Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας δεν χρειάζεται να τα τρώμε κάθε μέρα, αλλά το καθένα λίγες φορές την εβδομάδα.
Δεν είναι όλοι οι «εκπρόσωποι» του κρέατος το ίδιο ευπρόσδεκτοι στη διατροφή μας. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα ψάρια, τα οποία μας βοηθούν να έχουμε γερά κόκαλα και προστατεύουν την καρδιά μας, και τα οποία χρειάζεται να τα τρώμε 2-3 φορές την εβδομάδα.
– Όσπρια
Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια. Μην ξεχνάς να τρως όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα –πέρα από τα πολλά οφέλη που έχουν, βοηθούν και το έντερο να λειτουργεί καλύτερα.
Ήξερες ότι τα όσπρια πέρα από κυρίως φαγητό αποτελούν νόστιμο υλικό για σαλάτες;
– Λίπη και έλαια
Στην ομάδα ανήκουν τα διάφορα είδη λαδιών, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, και άλλες πηγές λίπους, όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα. Τους «εκπροσώπους» της ομάδας τους χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε φαγητά ή να νοστιμίσουμε άλλα τρόφιμα, και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητά τους. Επίσης, δεν έχουν όλοι την ίδια ποιότητα, και από τους καλύτερους εκπροσώπους αναδεικνύεται το ελαιόλαδο.
Για να νοστιμίσεις τη σαλάτα σου, δοκίμασε να φτιάξεις κάποια σως με βάση το ελαιόλαδο.
– Γλυκίσματα/αναψυκτικά και σνακ
Στην ομάδα των γλυκισμάτων και υπόλοιπων σνακ ανήκουν τα τρόφιμα που έχουν πολλή ζάχαρη, αλλά και κακής ποιότητας λίπος, γι’ αυτό θα πρέπει να τα τρώμε με μέτρο. Η πολλή ζάχαρη θα μας οδηγεί συχνά στον… οδοντίατρο, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά δεν ωφελούν την υγεία.
Αν θες να κρατήσεις το μέτρο με τα τρόφιμα αυτής της ομάδας, δοκίμασε ως «κόλπο» όταν θες κάποιο σνακ, να προτιμάς πάντα να τρως πρώτα κάτι από την ομάδα των φρούτων, και έπειτα οτιδήποτε άλλο.
Πηγή: Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ