Μην το ξεχάσετε! Πλησιάζει διπλή αργία για όλους – Ημερομηνίες

Αργία: Ερχονται δύο ημέρες, οι οποίες θεωρούνται αργίες σχεδόν για όλους. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει… Κι ενώ οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν πολλοί εργαζόμενοι που είτε δεν έχουν σχεδιάσει τις άδειες τους, είτε ψάχνουν τρόπο για να κερδίσουν χρόνο ξεκούρασης, αναζητούν απάντηση σε ένα σημαντικό και τελικά όχι τόσο απλό ερώτημα: ποιες […]

Μην το ξεχάσετε! Πλησιάζει διπλή αργία για όλους - Ημερομηνίες

Αργία: Ερχονται δύο ημέρες, οι οποίες θεωρούνται αργίες σχεδόν για όλους. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει…

Κι ενώ οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν πολλοί εργαζόμενοι που είτε δεν έχουν σχεδιάσει τις άδειες τους, είτε ψάχνουν τρόπο για να κερδίσουν χρόνο ξεκούρασης, αναζητούν απάντηση σε ένα σημαντικό και τελικά όχι τόσο απλό ερώτημα: ποιες μέρες εκτός των γνωστών μεγάλων αργιών, είναι αργίες μέσα σε αυτή την εορταστική περίοδο.

Μπορεί οι μαθητές και οι δάσκαλοι να κάνουν διακοπές παρατεταμένα για δύο εβδομάδες, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την πλειοψηφία.

Για αυτό το λόγο πολλοί έχουν εύλογες απορίες. Τελικά η 26η Δεκεμβρίου και η 2α Ιανουαρίου, οι αμέσως επόμενες μέρες δηλαδή μετά τις δύο μεγάλες γιορτές της περιόδου είναι αργίες;

Παρακάτω σας δίνουμε μια σαφή και αναλυτική απάντηση που θα λύσει την απορία.

Αργία: Τι ισχύει για την 26η και την 27η Δεκεμβρίου

Πολλοί ρωτούν αν είναι αργία. Και όμως η 26 Δεκεμβρίου είναι αργία. Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι και αυτή αργία όπως και ανήμερα.

Έτσι λοιπόν δεν υπάρχουν μαγαζιά που θα είναι ανοιχτά. Το πότε ανοίγουν τα μαγαζιά είναι μια καλή ερώτηση που δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η 27 Δεκεμβρίου δεν είναι αργία και όλοι επιστρέφουν στις δουλειές τους εκτός αν έχουν πάρει άδεια.

Τι ισχύει για τη μέρα μετά την Πρωτοχρονιά

Πολλοί ρωτούν αν είναι αργία. Και όμως δεν είναι αργία. Τι συμβαίνει με την επόμενη ημέρα της πρωτοχρονιάς; Είναι αργία;

Πολλοί ρωτούν αν είναι αργία. Και όμως δεν είναι αργία. Για την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, η οποία δεν θεωρείται επίσημη αργία, αλλά όπως εθιμικά γίνεται, τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά.

Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου, τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά για τρεις συνεχόμενες Κυριακές.

Από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα επιστρέψουν στο καθιερωμένο χειμερινό ωράριο. Κατά το χειμερινό ωράριο τα καταστήματα είναι ανοικτά: Δευτέρα και Τετάρτη 9:00 – 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00 και Σάββατο 9:00 – 15:00.

Σας αφορά! Ποιες είναι οι αργίες του 2023;

Αργίες 2023: Το 2022 πάει για το τέλος του και αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε πέφτουν οι αργίες του 2023.

Μάλιστα, εκτός από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το 2023 δίνει 3 τριήμερα ενώ η μέρα του Αγίου Πνεύματος δίνει και τέταρτο για όσους όμως δεν εργάζονται. Πάντως για όσους ρωτούν για την 17 Νοεμβρίου, δεν είναι αργία για όλους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη αναζητούν τις σχετικές ημερομηνίες του 2023 για να οργανώσουν -μικρές ή μεγαλύτερες- αποδράσεις. Και όταν υπάρχουν χρήματα από διάφορα επιδόματα όπως την επιταγή ακρίβειας, ακόμα καλύτερα.

Αυτές είναι όλες οι αργίες του 2023:

-Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2023 (Κυριακή)

-Θεοφάνια 6 Ιανουαρίου 2023 (Παρασκευή)

-Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023 (Δευτέρα)

-Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου 2023 (Σάββατο)

-Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

-Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023

-Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023

-Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2023

-Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2023 (Δευτέρα)

-Αγίου Πνεύματος 5 Ιουνίου 2023 (Δευτέρα)

-Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2023 (Τρίτη)

-28 Οκτωβρίου 2023 (Σάββατο)

-Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2023 (Δευτέρα)

-Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2023 (Τρίτη).

Ποιες είναι υποχρεωτικές και επίσημες αργίες του 2023

Από τις αργίες στην Ελλάδα άλλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο, και άλλες είναι αργίες κατά έθιμο. Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αργιών είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών ενώ κατά την προαιρετική αργία εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση.

Οι υποχρεωτικές ημέρες αργίας είναι η 25 Μαρτίου όπου είναι η εθνική μας εορτή, η Δευτέρα του Πάσχα, η15η Αυγούστου όπου είναι η κοίμηση της Θεοτόκου, η 28η Οκτωβρίου που ανήκει στις εθνικές μας εορτές και τα Χριστούγεννα που γιορτάζονται 25 Δεκεμβρίου.

Γιατί οι αργίες κάνουν καλό 

Πολλοί είναι τόσο πολυάσχολοι, ώστε θεωρούν την ξεκούραση ως αδυναμία και απώλεια πολύτιμου χρόνου. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί βιολογική ανάγκη και τη χρειάζονται.

Ένας από τους καλύτερος τρόπος για να ξεκουραστούν σώμα και μυαλό είναι ένας υπνάκος των 15-30 λεπτών, μία φορά την ημέρα. Ένας υπνάκος επί 30 λεπτά τη φορά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ ένας υπνάκος των 26 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε ορισμένες δουλειές κατά 38%.

Εξίσου αποδοτικό είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα, καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, με κλειστά τα μάτια, αναπνέοντας βαθιά, δίχως να κάνετε ούτε να σκέφτεστε τίποτα, είτε αποκοιμηθείτε είτε όχι. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε σε μέρες αργίας αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.

Χριστούγεννα: Πότε κλείνουν τα σχολεία – Οι ημερομηνίες

Αντίστροφα μετρούν τις ημέρες για το κλείσιμο των σχολείων οι μαθητές σε όλη τη χώρα. Τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου του νέου έτους 2023.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «τα σχολεία θα μείνουν κλειστά από το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων», αλλά επειδή μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Οι διακοπές των δύο εβδομάδων που ξεκινούν από τις 24 Δεκεμβρίου, ισχύουν και για τα παιδιά που πηγαίνουν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η επιστροφή στα θρανία θα γίνει μετά και τον εορτασμό των Θεοφανείων, με τα μαθήματα να ξεκινούν εκ νέου τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023.