πλυντήρια αυτοκινήτων: Αλλαγές προωθούνται στο καθεστώς της ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στον καθαρισμό και στη λίπανση των αυτοκινήτων από το Υπουργείο Υποδομής και Μεταφορών.
Σύμφωνα με την απόφαση, αποσαφηνίζονται για πρώτη φορά όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάθε πλυντήριο αυτοκινήτων, όπως και η κυκλοφοριακή του σύνδεση με το οδικό δίκτυο της χώρας.
Η νέα απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών βάζει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας εγκαταστάσεων καθαρισμού και λίπανσης οχημάτων.
Οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας αυτοτελών εγκαταστάσεων πλύσης, καθαρισμού και λίπανσης οχημάτων, καθώς και η κυκλοφοριακή τους σύνδεση με το οδικό δίκτυο, καθορίζονται για πρώτη φορά με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.
πλυντήρια αυτοκινήτων: Νέα απόφαση
Η Απόφαση αφορά τα πλυντήρια με χειροκίνητα μέσα καθαρισμού και τα πλυντήρια με αυτόματα μέσα εξωτερικού καθαρισμού (παλινδρομικής κίνησης – rollover ή τύπου σήραγγας – tunnel), ενώ ανάλογα με την κατηγορία των οχημάτων που εξυπηρετούν, τα πλυντήρια και λιπαντήρια εξυπηρετούν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και βαρέα οχήματα.
Ανάλογα με το είδος της εξυπηρέτησης, οι εγκαταστάσεις αφορούν την πλύση αυτοκινήτων οχημάτων με υπαλλήλους και την πλύση αυτοκινήτων οχημάτων με αυτοεξυπηρέτηση, ενώ ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού, πλύσης ή και λίπανσης αυτοκίνητων οχημάτων διακρίνονται στις εξής 3 κατηγορίες:
Μικρής δυναμικότητας, που διαθέτει μέχρι και πέντε (5) θέσεις καθαρισμού
Μεσαίας δυναμικότητας, που διαθέτει από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) θέσεις καθαρισμού και
Μεγάλης δυναμικότητας, που διαθέτει περισσότερες από δέκα (10) θέσεις καθαρισμού
Ανάλογα με τη χρήση τους, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού, πλύσης και λίπανσης αυτοκινήτων οχημάτων διακρίνονται σε δημοσίας χρήσης, όπου επιτρέπεται να εξυπηρετούνται τα προσερχόμενα οχήματα για την παροχή της υπηρεσίας έναντι αντιτίμου, και σε ιδιωτικής χρήσης, στις οποίες επιτρέπεται να εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο τα αυτοκίνητα οχήματα που είτε ανήκουν ή είναι συμβεβλημένα ή συσχετίζονται με το πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) που αιτείται τη λειτουργία της ιδιωτικής χρήσης εγκατάστασης καθαρισμού.
πλυντήρια αυτοκινήτων: Πού επιτρέπεται η λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων;
Η Απόφαση περιγράφει συγκεκριμένες προϋποθέσεις σχετικά με τη χωροθέτηση και τις προδιαγραφές των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό τους, τις απαιτήσεις πυροπροστασίας και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, τη σήμανση και τις κυκλοφοριακές συνδέσεις των εγκαταστάσεων με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.
Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού, πλύσης ή και λίπανσης πάσης φύσεως αυτοκινήτων οχημάτων, επιτρέπεται να λειτουργούν σε περιοχές όπου η εν λόγω χρήση επιτρέπεται από τις ισχύουσες χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, ενώ για την κυκλοφοριακή σύνδεση της εγκατάστασης, ακολουθούν τη νομοθεσία των σταθμών αυτοκινήτων.
Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις που έχουν αδειοδοτηθεί ή γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους πριν από την έναρξη ισχύος της Απόφασης, υποχρεούνται να προσαρμοσθούν εντός τριών (3) ετών από τη δημοσίευσή της. Με αφορμή την υπογραφή της σχετικής Απόφασης, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Για πρώτη φορά μετά την έκδοση του σχετικού νόμου 4313/2014, εξειδικεύονται με σαφήνεια οι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των πλυντηρίων και λιπαντηρίων οχημάτων, με βάση συγκεκριμένους κανόνες για τις χρήσεις που επιτρέπονται και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία τους χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Δημιουργείται, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό περιβάλλον».
πλυντήρια αυτοκινήτων: Γιατί το παρμπρίζ του αυτοκινήτου έχει αυτές τις μαύρες κουκκίδες;
Οι μικρές μαύρες κουκκίδες που βλέπουμε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας δεν βρίσκονται εκεί για αισθητικούς λόγους, αλλά αφορούν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών.
Κάθε μέρα που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, βρίσκεστε περιτριγυρισμένοι από μέταλλο, πλαστικό και γυαλί. Και σε περίπτωση που περνάτε ώρες μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας λόγω μποτιλιαρίσματος, θα έχετε παρατηρήσει διάφορα περίεργα σημεία της, όπως οι μικρές μαύρες κουκκίδες γύρω από το παρμπρίζ.
Όπως αποδεικνύεται, αυτές οι μικρές κουκκίδες δεν εξυπηρετούν αισθητικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, αφορούν αρκετούς σημαντικούς σκοπούς που ίσως να μην περνάνε από το μυαλό σας, ασφάλειας και κατασκευής.
Πιο συγκεκριμένα, το μαύρο περίγραμμα στο παρμπρίζ ονομάζεται φριτ και είναι μία επίστρωση με βάση το σμάλτο που «τυπώνεται» στο γυαλί και στη συνέχεια ψήνεται για να γίνει ένα με αυτό. Η περιοχή αυτή μετά χρησιμεύει στη συνέχεια ως ασφαλές σημείο επαφής για κόλλες ουρεθάνης που χρησιμοποιούνται για να «ενώσει» το παρμπρίζ στο πλαίσιο του αυτοκινήτου.
Όταν κατασκευάζεται ένα παρμπρίζ…
πρώτα κόβεται στο επιθυμητό σχήμα και μετά τυπώνεται το φριτ. Σε αυτό το στάδιο, το γυαλί είναι ακόμα επίπεδο και πρέπει να καλουπωθεί για να διαμορφωθεί, επομένως θερμαίνεται πριν τοποθετηθεί σε μία ράβδο κάμψης.
Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι οι μαύρες κουκκίδες, που θα βοηθήσουν τελικά στην καλύτερη διασπορά της θερμότητας, για πιο ομοιόμορφη και εύκολη διαδικασία κατασκευής και ενίσχυσης του παρμπρίζ.
Μόλις ετοιμαστεί το παρμπρίζ για τοποθέτηση στο αυτοκίνητο, το φριτ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, όχι όμως για λόγους ενίσχυσης, αλλά για αισθητικούς. Με αυτό τον τρόπο η αυτοκινητοβιομηχανία καταφέρνει να κρύβει τις κόλλες από την κοινή θέα.
Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να κοιτάτε αυτές τις κουκκίδες στο παρμπρίζ σας, θυμηθείτε ότι χρειάζονται για να κατασκευαστεί το παρμπρίζ, ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο.
Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση
Ο Σκαραβαίος της Volkswagen ξεπερνά το θρυλικό Model T της Ford για να πάρει τον τίτλο του αυτοκινήτου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.
Αυτή την ημέρα, από τη γραμμή συναρμολόγησης της Volkswagen βγαίνει το 15.007.034ο Beetle. Είναι το αυτοκίνητο που σπάει το ρεκόρ που κατείχε το Model T –το οποίο κατασκεύαζε η Ford από το 1908 έως το 1927- για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Η ζωή του Beetle ξεκινά τη δεκαετία του 1930 και είναι ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Volkswagen. Και αυτό γιατί το αυτοκίνητο που θα αποδεικνυόταν το δημοφιλέστερο όλων των εποχών ξεκίνησε σαν όραμα του Αδόλφου Χίτλερ, που μόλις είχε γίνει καγκελάριος στη Γερμανία και ήθελε να φτιάξει δρόμους, αλλά και φθηνά αυτοκίνητα για τον λαό.
Την εποχή εκείνη, ο Αυστριακός μηχανικός Φέρντιναντ Πόρσε ήδη δούλευε πάνω στον σχεδιασμό ενός μικρού αυτοκινήτου για τις μάζες. Χίτλερ και Πόρσε συναντήθηκαν, με τον μηχανικό να αναλαμβάνει να σχεδιάσει αυτό που ονομάστηκε «το αυτοκίνητο του λαού».
Ουσιαστικά, η μαζική παραγωγή του αυτοκινήτου που αργότερα θα ονομαζόταν Beetle ξεκίνησε μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950, το best seller της VW πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στις ΗΠΑ. Αρχικά, η υποδοχή των Αμερικανών καταναλωτών ήταν τουλάχιστον χλιαρή, τόσο εξαιτίας της παραδοσιακής προτίμησής τους για τα μεγάλα αυτοκίνητα όσο και λόγω των δεσμών της Volkswagen με τον Χίτλερ.
Όμως, η θρυλική διαφημιστική καμπάνια την οποία εγκαινίασε το 1959 η εταιρεία Doyle Dane Bernbach, προωθώντας το μικρό μέγεθος του αυτοκινήτου σαν το μεγάλο του πλεονέκτημα, «γύρισε» το παιχνίδι. Το Beetle έγινε περιζήτητο στην αμερικανική αγορά.
Το 1998, η Volkswagen άρχισε να πουλά το «New Beetle», συνεχίζοντας ωστόσο να παράγει και τον προκάτοχό του. Στις 30 Ιουλίου του 2003, το τελευταίο από τα αρχικά Beetle βγήκε από την γραμμή παραγωγής της εταιρείας στο Μεξικό, κλείνοντας μια ιστορία 60 ετών, στη διάρκεια των οποίων πουλήθηκαν περισσότερα από 21 εκατ. τέτοια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.
Είναι όμως το Beetle το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο όλων των εποχών; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.