Μην παρκάρεις αν δεις αυτή τη πινακίδα – Ποιους μήνες τρως πρόστιμο
πινακίδα: Με πρόστιμο ύψους 40 ευρώ τιμωρούνται όσοι οδηγοί λόγω άγνοιας παραβιάζουν ένα εξειδικευμένο σήμα απαγόρευσης στάθμευσης που υπάρχει σε αρκετούς δρόμους των αστικών κέντρων. Σύμφωνα με το carandmotor.gr το συγκεκριμένο σήμα είναι εμπλουτισμένο με μία ή δύο γραμμές στο εσωτερικό του και συνήθως συνυπάρχουν εκατέρωθεν ενός σχετικά στενού δρόμου και υποδηλώνουν τους μονούς και […]

πινακίδα: Με πρόστιμο ύψους 40 ευρώ τιμωρούνται όσοι οδηγοί λόγω άγνοιας παραβιάζουν ένα εξειδικευμένο σήμα απαγόρευσης στάθμευσης που υπάρχει σε αρκετούς δρόμους των αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr το συγκεκριμένο σήμα είναι εμπλουτισμένο με μία ή δύο γραμμές στο εσωτερικό του και συνήθως συνυπάρχουν εκατέρωθεν ενός σχετικά στενού δρόμου και υποδηλώνουν τους μονούς και τους ζυγούς μήνες που επιτρέπεται κάποιος οδηγός να παρκάρει το ΙΧ του.
Τη σύγχυση των οδηγών για το πότε επιτρέπεται και το πότε απαγορεύεται η στάθμευση προκαλεί ένα άγνωστο στους περισσότερους σήμα, το οποίο μπορεί κανείς συναντήσει και στους δρόμους της Ελλάδας.
Η ανεύρεση μια θέσης στάθμευσης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, γεγονός που κάνει πολλούς να εξαντλούν τα περιθώρια του Νόμου ώστε να καταστήσουν εφικτή τη χρήση ενός αυτοκινήτου στην πόλη.
πινακίδα: Κίνδυνος για πρόστιμο
Βέβαια για κινηθείς μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας οφείλεις να γνωρίζεις τις διατάξεις του ή στην προκειμένη περίπτωση να έχεις την ικανότητα να ερμηνεύεις την οδική σήμανση.

Τέλος επιτηδεύματος: Τί θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιοι απαλλάσσονται
Μπορεί, λοιπόν, το σήμα που απαγορεύει τη στάθμευση ενός οχήματος να είναι γνωστό στους περισσότερους, δεν ισχύει το ίδιο για εκείνο το οποίο εμπλουτίζεται με μία ή με δύο γραμμές στο κέντρο του.
Το συγκεκριμένο σήμα εξακολουθεί να απαγορεύει τη στάθμευση ενός οχήματος, ωστόσο, η γραμμή ή οι γραμμές που διαθέτει στο κέντρο εξειδικεύουν το μέτρο, δηλώνοντας επί της ουσίας για ποιους μήνες του έτους ισχύει η απαγόρευση και για ποιους δεν ισχύει.
Σε εκείνη την περίπτωση που συναντήσετε στον δρόμο σας το σήμα της απαγόρευσης στάσης ή στάθμευσης με τη μία γραμμή στο κέντρο του, τότε αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου δεν θα πρέπει να σταθμεύσετε τους μονούς μήνες του χρόνου (Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).
Αντιθέτως, το σήμα με τις δύο γραμμές στο μέσον του απαγορεύει τη στάση και τη στάθμευση τους ζυγούς μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, του Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.
Συνήθως τα δύο αυτά σήματα συνυπάρχουν, κοινώς το ένα βρίσκεται τοποθετημένο στη μία πλευρά του δρόμου και το άλλο στην άλλη πλευρά.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι συνήθως το γεγονός ότι το πλάτος του δρόμου είναι περιορισμένο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη στάθμευση οχημάτων και στις δύο πλευρές του.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι μια ενδεχόμενη παράβαση τιμωρείται βάσει των διατάξεων που προβλέπονται για την παράνομη στάθμευση, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το πρόστιμο φτάνει τα 40 ευρώ -και όχι τα 80 ευρώ- ενώ δεν αφαιρούνται και οι πινακίδες κυκλοφορίας.
πινακίδα: Πόσα δίνεις για την «CASH»;
Όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχει και προσφορά. Και μία πινακίδα με την ένδειξη «CASH» στην Καλιφόρνια κοστίζει τρελά χρήματα.
Το πως ξοδεύουν οι πλούσιοι αυτού του μάταιου κόσμου τα χρήματά τους δεν έχει κανένα όριο. Και μία από αυτές τις παράλογες για εμάς δραστηριότητες είναι η αγορά των πινακίδων με ειδικά χαρακτηριστικά.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μία πινακίδα με την ένδειξη “CASH” η οποία πέρα από την σημασία της στην αγγλική γλώσσα είναι και τα αρχικά του ιδιοκτήτη της, του δικηγόρου Claude Arthur Stuart Hamrick.
Ο κύριος αυτός έβγαλε την πινακίδα πριν πέντε δεκαετίες στην Καλιφόρνια, όταν ήταν εύκολο να αποκτήσει κανείς τέτοιες πινακίδες.
πινακίδα: Με το πέρασμα των χρόνων…
η πινακίδα άρχισε να αποκτά μεγάλη αξία, για προφανείς λόγους. Όμως ο ιδιοκτήτης της δεν αποφάσιζε να την πουλήσει.
Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, όπου ανάθεσε σε μία εξειδικευμένη εταιρία να την βγάλει σε δημοπρασία. Και το ποσό που ζητάει -και μάλλον θα πάρει- είναι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια!
Η αγορά τέτοιων πινακίδων “ματαιοδοξίας” όπως της ονομάζουν είναι σχετικά νέα στην Καλιφόρνια. Και στην ίδια δημοπρασία θα πωληθούν και κάποιες άλλες ακόμα πιο ακριβές, όπως η “CINEMA” στα 1.895.000 δολάρια, ή την “GOVIRAL” για 3.888.888 δολάρια.
Βέβαια αυτό το σπορ δεν είναι άγνωστο σε άλλα μέρη του πλανήτη. Ιδίως στα Εμιράτα όπου υπάρχουν πινακίδες που πωλούνται πάνω από 14 εκατομμύρια δολάρια!
Απειλή προστίμου: Τι κρύβεται πίσω από την πινακίδα;
Ένα αυτοκίνητο κομμένο στη μέση και τέσσερις άνθρωποι: Αυτή η πινακίδα σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων προκαλεί συχνά την περιέργεια των οδηγών. Σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από αυτό.
Ξανά και ξανά, οι οδηγοί συναντούν νέες, ελάχιστα γνωστές πινακίδες στην οδική κυκλοφορία. Αυτό δεν είναι περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 500 διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν οριστεί από τις αρχές.
Ωστόσο, μια αινιγματική πινακίδα προκάλεσε πρόσφατα ιδιαίτερη ανησυχία στους οδηγούς.
Οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων συνεχίζουν να εξαπλώνονται, ιδίως στις μεγαλύτερες πόλεις. Για να υποστηριχθεί αυτή η νέα μορφή κινητικότητας με χώρους στάθμευσης και προνόμια στάθμευσης, εισήχθη μια νέα πινακίδα το 2021 με την επικαιροποίηση του Κανονισμού Οδικής Κυκλοφορίας (StVO).
Πρόκειται για μια συμπληρωματική πινακίδα που τοποθετείται κάτω από μια πινακίδα στάθμευσης και υποδεικνύει θέσεις στάθμευσης για οχήματα κοινής χρήσης αυτοκινήτων.
Δείχνει ένα αυτοκίνητο κομμένο στη μέση με τέσσερα άτομα συγκεντρωμένα γύρω του.
Οι εμπειρογνώμονες του StVO επισημαίνουν ότι η μη εξουσιοδοτημένη χρήση των χώρων στάθμευσης από κοινού οδηγεί σε συνέπειες.
Όποιος κάνει παράνομη στάση σε αυτούς τους χώρους στάθμευσης πρέπει να περιμένει πρόστιμο 55 ευρώ, σύμφωνα με το Bußgeldkatalog.org.
Οι πόλεις και οι δήμοι μπορούν ακόμη και να διατάξουν ρυμούλκηση.
“Για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες στην κοινή χρήση αυτοκινήτων, πρέπει να λειτουργεί ομαλά. Αυτό εξηγεί το ύψος του προστίμου”, αναφέρει το StVO.
Πρόστιμα για ανασφάλιστα
Η υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα οχήματα θεσπίστηκε με νόμο του 2014 και προβλέπει οικονομικά πρόστιμα και όχι μόνο σε όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου, κατά τους ελέγχους από την Τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι 500 ευρώ.
Η επιβολή προστίμων σε ανασφάλιστα οχήματα ισχύει ακόμη και για τους κατόχους που έχουν επιλέξει να μην ανανεώσουν το ασφαλιστήριο τους και να μην κυκλοφορούν το όχημα τους, στην περίπτωση που δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους.
Στην περίπτωση παραλαβής ειδοποιητηρίου ή επιβολής προστίμου μετά από εντοπισμό του αυτοκινήτου χωρίς ασφάλιση στο δρόμο, ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει εντός 8 ημερών ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο. Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το ασφαλίσει και να πληρώσει παράλληλα παράβολο 250 ευρώ.
Αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος αλλά και των πινακίδων του.
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά στην περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα.
Τότε, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας φτάνει στα δύο χρόνια. Στην περίπτωση που ο κάτοχος αμελήσει τα παραπάνω και κυκλοφορήσει ξανά, η χρονική διάρκεια αφαίρεσης των παραπάνω φτάνει στα τρία χρόνια.
Η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων συνοδεύεται παράλληλα από χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Για τα ΙΧΕ το ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 250 ευρώ, ενώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης στα 1.000 ευρώ.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις