λάδι: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι καταναλωτές στο χύμα ελαιόλαδο καθώς δεν παρέχει την ανάλογη εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας που προσφέρουν τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα.
Επιπλέον σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η κομισιόν απέρριψε την πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας και συνεχίζει να θεωρείται παράνομη η πώληση τέτοιου είδους λαδιού. Παραμένουν απαγορευμένες οι πωλήσεις λιανικής χύμα ελαιολάδου καθώς απορρίφθηκε η τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα το επέτρεπε.
Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), «η γνώμη και η απόφαση όλων των επαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και των ελαιοπαραγωγών κρατών – μελών της ΕΕ
για την εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής που παρέχει το επώνυμο – τυποποιημένο ελαιόλαδο, επικράτησε και στις πρόσφατες τελικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των κανόνων εμπορίας, από τους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση ελαιολάδων μόνο σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρα.
λάδι: Έκτακτη ανακοίνωση
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, παράλληλα και με όλες τις επαγγελματικές οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας μας, κινητοποιήθηκε και «πίεσε» σε πολλά επίπεδα, επί μήνες προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή νομοθέτηση από πλευράς Commission, της δυνατότητας πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και
από διάφορα άλλα δίκτυα διανομής, καθώς θα αποτελούσε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, τόσο για την ασφάλεια του καταναλωτή, όσο και για την ανάπτυξη του συνόλου του ελαιοκομικού τομέα.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η αντίληψη των καταναλωτών για την σιγουριά και εγγύηση ποιότητας, που παρέχουν τα τυποποιημένα και επώνυμα ελαιοκομικά προϊόντα, είναι θετική και παράλληλα η αλλαγή της νομοθεσίας προς το αυστηρότερο, μείωσε την διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα,
κάθε πιθανή επιστροφή στην αβεβαιότητα της διακίνησης σε ανώνυμη μορφή ενός τόσο ευαίσθητου τροφίμου θα απέβαινε καταστροφική για το σύνολο του τομέα, προεξάρχοντος του πρωτογενούς τομέα και των ελαιοπαραγωγών που τον απαρτίζουν.
λάδι: Όπως και στο παρελθόν έχει τονισθεί:
1. Η πώληση χύμα ελαιολάδου στην λιανική αγορά αποτελεί πρακτική η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια του τροφίμου, σε αντίθεση με την τυποποίηση και συσκευασία σε περιέκτες έως 5 λίτρα, πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί ως η μόνη που εγγυάται την προστασία του καταναλωτή και έχει επικυρωθεί και μέσω της πρόσφατης δημοσίευσης του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού 2022/2104 για τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου.
2. Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των καταναλωτών και η διασφάλιση της αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων του τομέα, επιτυγχάνεται μόνο με τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία και δημιουργούν αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
3. Οι μικρές και εξασφαλισμένες ποιοτικά επώνυμες τυποποιημένες συσκευασίες έχουν επί δεκαετίες καταξιωθεί και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
4. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήδη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις επιχειρήσεις του τομέα και οι συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου καθώς τηρούν όλους τους σχετικούς κανονισμούς.
5. Η τυποποίηση ελαιολάδου, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητά του, την αποφυγή νοθείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας από την θερμότητα, το φως και την οξείδωση σε όλο το διάστημα αποθήκευσης και διακίνησης, προς όφελος της ασφάλειας του καταναλωτή.
λάδι: Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας…
πληρούν διαρκώς και σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, τις υψηλότερες απαιτήσεις για διαπίστευση, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας (HACCP,ISO, BRC, IFS κλπ) και υγιεινής και εξασφαλίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και την φήμη της ποιότητάς του μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
7. Οι ποιοτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας είναι πάντα σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους αντίστοιχους σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπου πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της ποιότητας του παραμένοντος ελαιολάδου μετά την αποσφράγιση της «χύμα» μεγάλης συσκευασίας και την σταδιακή του πώληση.
8. Είναι γνωστό, ότι ήδη μέσα και από την διαρκώς αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις τυποποίησης για την μείωση των υπολειμμάτων των συσκευασιών και την ανακύκλωση των υλικών τους,
σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε (χρήση μη αποσπώμενων πωμάτων, χρήση ανακυκλωμένου PET, κλπ). Όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν στους «περιστασιακούς» περιέκτες που θα προσφέρονταν προς άμεση χρήση από τους καταναλωτές».
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, «το ελαιόλαδο είναι πηγή υγείας και ζωής.
Είναι ένα πλούσιο φυσικό προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία το οποίο όμως απαιτεί κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας του, την τήρηση αυξημένων γενικών και ειδικών απαιτήσεων, οι οποίες διασφαλίζονται μόνο με τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα, που χιλιάδες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα παράγουν και διακινούν, συμβάλλοντας στην οικονομία και στην προστασία των καταναλωτών».
Ισορροπημένη διατροφή: Η ενσωμάτωση του λαδιού
Το λάδι είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας.
Όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα και με μέτρο, ορισμένα έλαια μπορούν να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να συμβάλλουν στη συνολική υγεία και να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή των τροφίμων. Ακολουθούν ορισμένα οφέλη από τη χρήση λαδιού για την υγεία όταν ενσωματώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Πώς το λάδι βοηθάει στην δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής;
Αιθέρια λιπαρά οξέα: Ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο και το λιναρόσπορο, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.
Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για το σώμα και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και στην υποστήριξη της συνολικής κυτταρικής ανάπτυξης και ανάπτυξης.
Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών:
Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, γνωστά ως λιποδιαλυτές βιταμίνες, απαιτούν την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Οι βιταμίνες A, D, E και K είναι λιποδιαλυτές και η κατανάλωσή τους με λάδι ενισχύει την απορρόφησή τους.
Για παράδειγμα, το να ρίξετε λάδι πάνω από μια σαλάτα ή το μαγείρεμα λαχανικών με μικρή ποσότητα λαδιού μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών που υπάρχουν στο γεύμα.
Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες:
Ορισμένα έλαια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών και των τοκοφερολών, έχουν συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Μέσο μαγειρέματος: Το λάδι χρησιμεύει ως μέσο για το μαγείρεμα, επιτρέποντας την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα μαγειρεύονται καλά. Η χρήση λαδιού για το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει τη γεύση, την υφή και το άρωμα των πιάτων, καθιστώντας τα πιο ευχάριστα. Βοηθά επίσης στην αποφυγή κολλήματος και καψίματος κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.
Κορεσμός:
Η συμπερίληψη μέτριας ποσότητας λαδιού στα γεύματα μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα κορεσμού και κορεσμού. Τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, παρέχοντας μια πιο μακροχρόνια αίσθηση πληρότητας και μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη διαχείριση βάρους και τον έλεγχο των μερίδων.
Ενισχυτικό γεύσης:
Διαφορετικά έλαια έχουν ξεχωριστές γεύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση των τροφίμων. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο προσθέτει μια πλούσια, φρουτώδη γεύση, ενώ το σησαμέλαιο προσδίδει μια γεύση ξηρού καρπού.
Η ενσωμάτωση αυτών των ελαίων στα πιάτα μπορεί να ανεβάσει τη γεύση τους και να κάνει την υγιεινή διατροφή πιο ευχάριστη, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά.
Υγιεινές γαστρονομικές εναλλακτικές:
Η χρήση λαδιού στο μαγείρεμα μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική σε άλλα μαγειρικά λίπη, όπως το βούτυρο ή η μαργαρίνη, τα οποία περιέχουν υψηλότερες ποσότητες κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Η επιλογή ελαίων με πιο υγιεινά προφίλ λίπους, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι canola, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης ανθυγιεινών λιπών και στην προώθηση της καλύτερης υγείας της καρδιάς.