Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΜετάλλαξη Όμικρον: Τα δύο «ύποπτα» συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα δύο «ύποπτα» συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα δεδομένα φέρνει στην επιφάνεια καθηγητής για την παραλλαγή του κορονοϊού που μας ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα!

Η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού συνεχίζει την επέλασή της όμως η διάγνωση της δεν αποδεικνύεται τελικά εύκολη υπόθεση καθώς τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι έχει ένα απλό κοινό κρυολόγημα ή ακόμη και να τα αγνοήσει εντελώς.

Με αυτή τη διαπίστωση λοιπόν ο καθηγητής Tim Spector από την Βρετανία επισημαίνει στον Independent ότι τώρα το πιο σημαντικό είναι να κάνει κάποιος τεστ ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικός καθώς μόνο έτσι θα περιοριστεί η εξάπλωση.

Μάλιστα, σημειώνει ότι τα μισά περίπου ενεργά κρούσματα δεν καταγράφονται καθώς οι άνθρωποι κάνουν τεστ μόνο αν έχουν τα «κλασικά» συμπτώματα όπως είναι ο υψηλός πυρετός, ο επίμονος βήχας και η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Η Christina Marriott, διευθύνουσα σύμβουλος της Royal Society for Public Health λέει:

«Ολοένα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου παρουσιάζουν συνήθως λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, καταρροή και φτέρνισμα.

«Είναι σημαντικό για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και να υποβάλλονται σε εξετάσεις εάν ζουν ή εργάζονται κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο», συμπληρώνει.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα δύο «ύποπτα» συμπτώματα

Η καθηγήτρια Irene Petersen, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πληροφορικής υγείας στο University College του Λονδίνου, προσθέτει: «Η καταρροή και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα πολλών λοιμώξεων, αλλά μπορεί επίσης να είναι τα πρώτα συμπτώματα -και μόνο συμπτώματα- του Covid. Επομένως, εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα σας συνιστούσα να κάνετε τεστ για μερικές ημέρες».

Γενικά η Ομικρον προκαλεί κατά κανόνα:

Ρινική καταρροή
Ξηρό λαιμό
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα

Μετάλλαξη Όμικρον: Δυσοίωνα νέα – Ίσως έρθει χειρότερο κύμα

Το μοτίβο αυτό ταιριάζει με τις προβλέψεις των πρόσφατων μοντέλων. Το κύμα νέων κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα. Επιδημιολόγοι όπως ο Τζάστιν Λέσλερ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η κορύφωση των κρουσμάτων είναι κοντά και στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια «βουτιά», όπως συνέβη στη Νότια Αφρική.

Μια συμμετρική άνοδος και πτώση κρουσμάτων τύπου V φαίνεται ως μια πολύ ωραία ιστορία, αλλά μάλλον είναι λάθος. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όσο ψηλότερα κορυφώνεται ένα κύμα, τόσο μεγαλύτερη και πιο μπερδεμένη είναι η διαδρομή προς τα κάτω. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα το κύμα αυτό να έχει μια «μακριά ουρά». Η πτώση είναι απίθανο να είναι τόσο απότομη όσο η άνοδος, σημειώνει ο Σάαντ Ομέρ, επιδημιολόγος στο Γέιλ.

Δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πρόβλεψης σχετικά με το πως θα κινηθεί στη συνέχεια ο ιός. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την κορυφή. Και «όσο πιο μακριά θέλουμε να προβάλουμε το μέλλον, τόσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει», σημειώνει η Λόρεν Μάγιερς, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το πώς μπήκαμε στο κύμα θα επηρεάσει το πώς θα βγούμε από αυτό.

Στη διαδρομή προς την κορύφωση, η Όμικρον διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα: Μεταδίδεται γρήγορα και παρακάμπτει πολλά από τα αντισώματα εμβολιασμένων και νοσήσαντων.

Σύμφωνα με μοντέλα που έρχονται από τη Νότια Αφρική – με την παραλλαγή Όμικρον να είναι παρούσα – τα κρούσματα κορυφώθηκαν γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και στη συνέχεια παρουσίασαν πτώση. «Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η Νότια Αφρική», σημειώνει η Μάγια Ματζούμντερ, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ. Μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί σε σχέση με τη Νότια Αφρική, αλλά είναι επίσης γηραιότερος. Ακόμη, τα προφίλ υγείας, οι ιατρικές υποδομές και οι προσεγγίσεις αναφορικά με τον έλεγχο του SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και ο τρόπος ζωής των κατοίκων τους», σημειώνει.

Μετά την κορύφωση, «τουλάχιστον η αρχική κατηφόρα θα είναι απότομη», τονίζει ο Γιόναταν Γκραντ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ. Η καμπύλη σε εθνικό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το «πόσο χρόνο χρειάζεται για να διεισδύσει σε διάφορα μέρη της χώρας», σημειώνει η Νάταλι Ντιν, βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory. Μια πτώση που μοιάζει με γκρεμό μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια σειρά κυλιόμενων λόφων.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ