Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΌμικρον 2: Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα νοσείτε, χωρίς θετικό τεστ

Όμικρον 2: Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα νοσείτε, χωρίς θετικό τεστ

Μετάλλαξη Όμικρον 2: Αρχίζει και προβληματίζει η Ο 2 τους ειδικούς, ενώ στην Ελλάδα σκάνε συνεχώς νέα κρούσματα…

Όμικρον 2 αρχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες, αφού πρόκειται για μια υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον και φαίνεται να μολύνει ακόμη περισσότερο, αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία.

Μάλιστα, με βάση νέες μελέτες ενδέχεται να νοσήσει κάποιος και να μην το καταλάβει, γιατί αν και θετικός θα έχει τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η mirror.co.uk αναφέρει πως σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εντοπίστηκαν ύποπτα συμπτώματα, τα οποία δείχνουν εάν έχει κολλήσει κάποιος κορονοϊό και δεν το έχει καταλάβει.

Συγκεκριμένα, όσοι νοσούν φαίνεται ότι εμφανίζουν ίλιγγο ή ζάλη κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ στη συνέχεια μπορεί να αισθανθούν κόπωση.

Το γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊο

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτά μπορεί να έρχονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν είναι σταθερά ή πολύ έντονα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να θέλει να κάνει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις».

Μάλιστα, η Angelique Coetzee, η Νοτιοαφρικανή γιατρός που ειδοποίησε για πρώτη φορά για την μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνει πως «η κόπωση μαζί με τους μυϊκούς πόνους μπορεί να είναι μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων».

Μετάλλαξη Όμικρον 2: Τα συμπτώματα της Όμικρον

Τα συμπτώματα της Όμικρον 2 μοιάζουν αρκετά με εκείνα της αρχικής παραλλαγής, τα οποία είναι σχεδόν ίδια με εκείνα από το κοινό κρυολόγημα.

Αυτά είναι:

Ρινική καταρροή
Ξηρό λαιμό
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες είναι σε εξέλιξη τόσο για την μετάλλαξη του κορονοϊού, όσο και για την υποπαραλλαγή της. Παράλληλα, το CDC εξέδωσε προειδοποίηση για την Όμικρον, ζητώντας από τους ανθρώπους να προσέχουν το χλωμό, γκρι ή μπλε δέρμα, τα χείλη ή τα νύχια.

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Κορονοϊός: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Ομικρον με 1.425 νέα κρούσματα – Αύξηση και για την Ομικρον 2, οι περιοχές

Συνεχίζεται η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ Από τον έλεγχο των 1.725 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.589 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 1.589 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.425 αφορούν στο στέλεχος Omicron και τα 164 αφορούν στο Delta (Πίνακας 3).

Τέσσερα (4) εκ των 164 στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2 και τα οποία εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Αττικής (1), του Βορείου Τομέα Αθηνών (1), της Λέσβου (1) και του Πειραιώς (1).

Είκοσι εννέα (29) εκ των 1.425 στελεχών Omicron αφορούν στο στέλεχος ΒΑ.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε είκοσι ένα (21) εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες της Άρτας (1), του Βορείου Τομέα Αθηνών (1), του Δυτικού Τομέα Αθηνών (2), του Ηρακλείου (3), του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (8), του Λασιθίου (4), της Μήλου (1) και του Νοτίου Τομέα Αθηνών (1) και σε οκτώ (8) εισαγόμενα κρούσματα.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 47.571 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Εξ αυτών 43.007 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.823 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 31 Ιανουαρίου 2022, είχαν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 8.389 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 8.097 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 292 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων.

Μεταξύ των 8.097 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια που αφορούν το δίμηνο πριν τις 31 Ιανουαρίου 2022, τα δύο πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν απομονωθεί είναι το Delta με ποσοστό 55,92%, ακολουθούμενο από το Omicron με ποσοστό 44,07% (Πίνακας 4).

Μεταξύ των 292 δειγμάτων που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 31 Ιαν 2022, 69,86% αφορούν το στέλεχος Omicron και 30,14% στο στέλεχος Delta.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 634 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 335 στο αφορούν στο Delta, 165 στο Omicron, 113 αφορούν στο Alpha, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών μέχρι και την εβδομάδα 04 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9.

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας εντοπίζεται εστία μετάδοσης της Όμικρον 2

Για τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής της Όμικρον, γνωστή και ως Όμικρον 2 αλλά και για το πού εντοπίζονται κυρίως τα κρούσματα, μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία για τη νοσηρότητα που δημιουργεί ενώ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την υπερμεταδοτικότητά της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ύποπτα περιστατικά της Όμικρον 2 στην Κρήτη τα οποία αναλύουν εις βάθος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα δύο κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής, εκ των οποίων το ένα ήταν μέσα από την κοινότητα και όχι από κάποιον ταξιδιώτη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για διασπορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος «υποψιαζόμαστε ότι το νέο στέλεχος έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή της Σητείας, όπου εντοπίζεται μία εστία μετάδοσης».

Ο ρυθμός μετάδοσης προκαλεί τη συχνότερη εμφάνιση νέων στελεχών
Ο κ. Ζαφειρόπουλος στάθηκε σε ακόμα ένα στοιχείο που προκαλλεί ανησυχία. Το νέο στέλεχος εμφανίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την Όμικρον.

Η Όμικρον 2 εμφανίστηκε μόλις σε ένα μήνα από τον εντοπισμό της Όμικρον, ενώ μέχρι τώρα τα νέα στελέχη χρειάζονταν περίπου πέντε μήνες για να εμφανιστούν. Αυτό οφείλεται όπως είπε στον ρυθμό μετάδοσης της νέας παραλλαγής που είναι πενταπλάσιος. Δυστυχώς όπως είπε θα προχωρήσουμε με αυτόν τον ρυθμό από εδώ και πέρα.

Μετάλλαξη Όμικρον 2: Αναφορικά με τα μέτρα που είναι σε ισχύ ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι να μειώνονται οι περιορισμοί, κάτι που δυστυχώς σημαίνει την ανεξέλεγκτη διασπορά των κρουσμάτων. Ο ίδιος δε εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει αυστηρότερα μέτρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ