Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΔικαιολογητικάΜεγάλος κίνδυνος με το taxisnet και έκτακτος συναγερμός - Tι συνέβη

Μεγάλος κίνδυνος με το taxisnet και έκτακτος συναγερμός – Tι συνέβη

taxisnet: Τις τελευταίες υπάρχει ανησυχία για τη διαδικτυακή πύλη. Ποιος είναι ο λόγος; Οι φορολογικές δηλώσεις…

Με… έμφραγμα κινδυνεύει το TAXISnet, καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται με ρυθμούς «χελώνας».

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, καθώς απομένουν μόνο 27 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παρατάσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι χθες είχε υποβληθεί μόλις το 31% των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 69% να πρέπει να υποβληθεί έως και τις 30 Ιουνίου.

Γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά πλέον πρέπει να υποβάλλονται περίπου 165.000 δηλώσεις, αφού από τα περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεις που πρέπει να κατατεθούν από τους υπόχρεους μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.053.676 δηλώσεις.

Όλα αυτά δε τη στιγμή που τις επόμενες ημέρες το TAXIS βάζει στο φουλ τις μηχανές του προκειμένου να αναρτηθούν οι «λογαριασμοί» των επιστρεπτέων προκαταβολών σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα «τρέχει» και τα προγράμματα διασταυρώσεων για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω ακρίβειας σε εκατομμύρια πολίτες.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος για να μπλοκάρει το σύστημα είναι και φέτος ορατός, το οικονομικό επιτελείο δεν κάνει, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγο για καμία παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι σε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ως εκ τούτου, με βάση και τη «γραμμή» που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, δεν θα αφήσει τους φορολογούμενους να πέσουν στην «παγίδα» των εκπρόθεσμων δηλώσεων που κρύβουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Από την εκκαθάριση των 2,035 εκατ. δηλώσεων προκύπτει ότι το 55,9% αυτών ήταν μηδενικές, το 13,93% πιστωτικές, με συνολικό ποσό επιστροφής 96,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 30,17% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι χρεωστικό, με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου 490 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Taxisnet: Ανατροπή με αλλαγή κωδικών και στοιχείων – Τι να κάνετε

Taxisnet: Μεγάλη ήταν η σύγχυση που επικράτησε πριν λίγο καιρό, όταν υπήρξε φήμη για… deadline για αλλαγή κωδικών και στοιχείων.

Αν και όλοι πίστευαν ότι η προθεσμία για αλλαγή στοιχείων στο Taxisnet της ΑΑΔΕ έχει ημερομηνία λήξεως, αυτό δεν ισχύει.

Η υποχρέωση επικαιροποίησης στοιχείων όλων των φορολογουμένων είναι διαρκής και δεν έχει προθεσμία λήξεως

Σημαντικές αλλαγές στην ηλεκτρονική επικοινωνία των φορολογουμένων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφείλουν:

να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, ήτοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail) και τα τηλέφωνα τους (κινητό και σταθερό τηλέφωνο).

Τα στοιχεία αυτά δύναται, κατ’ επιλογή του ενδιαφερόμενου, να συγχρονίζονται με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Taxisnet: Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για την ηλεκτρονική επικοινωνία ο συναλλασσόμενος με την ΑΑΔΕ δηλώνει τουλάχιστον ένα εκ των εξής mail:

Το «προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχει πρόσβαση ο ίδιος.

Στη διεύθυνση αυτή αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση -κοινοποίηση όλων των πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της Φορολογικής Διοίκησης στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE.

Περιλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν αφορούν σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη.

Taxisnet: Το «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης».

Ως τέτοιο δηλώνεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.

Κατά τη διαδικασία της δήλωσης αυτής της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, ο ενδιαφερόμενος πολίτης καλείται υποχρεωτικά να επιλέξει από αποκλειστική λίστα ρόλων (ενδεικτικά, λογιστής, σύμβουλος, συγγενής/οικείο πρόσωπο) τη σχέση του με τον Βοηθό Εκπλήρωσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βοηθού Εκπλήρωσης αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση κοινοποίηση στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

Σε αυτά μπορεί να περιέχονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που προκύπτουν από ή περιλαμβάνονται σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη (πχ δηλώσεις Ε1, πράξεις διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού).

Με την προϋπόθεση της συναίνεσης του φορολογούμενου (check-box), μπορεί να περιέχονται και προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα ή μη), που δεν σχετίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη προς τη φορολογική διοίκηση (π.χ. πρόστιμα ανεμβολίαστων, κοινοποίηση ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής μη φορολογικών υποχρεώσεων, όπως πρόστιμα τροχαίας, υποχρεώσεις υπέρ τρίτων κ.λπ.).

Σε περίπτωση μη συναίνεσης, η ειδοποίηση αποστέλλεται μόνο στο «Προσωπικό e-mail» ή, εφόσον δεν έχει καταχωρηθεί τέτοιο, η κοινοποίηση πραγματοποιείται κατά τις κείμενες διατάξεις.

Ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακτά ψηφιακά κατάλογο των συναλλασσομένων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει και επιβεβαιώσει, ως «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης» τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση, με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης μέσω κωδικού που θα λάβει στη δηλωθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση κατά τη στιγμή της ανάκτησης.

Κατόπιν της ανάκτησης, ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακαλεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη μερίδα του συναλλασσομένου, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος έχει προηγουμένως προβεί σε δήλωση «Προσωπικού e-mail».

Η απόφαση Πιτσιλή ξεκαθαρίζει πως κατά τη συμπλήρωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου, του προσωπικού e-mail και του e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης, τα στοιχεία επιβεβαιώνονται με την αποστολή 6ψήφιου κωδικού (αντίστοιχα στο τηλέφωνο ή στο e-mail) στον συναλλασσόμενο, για το δε τελευταίο, στον Βοηθό Εκπλήρωσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε μεταβολή τους. Προσοχή!

Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επικαλείται τις μεταβολές των στοιχείων επικοινωνίας έναντι της ΑΑΔΕ έως την ημερομηνία πραγματοποίησης της επικαιροποίησης.

ΑΑΔΕ: Αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από γνωστό νυχτερινό κέντρο

Σοβαρή υπόθεση συστηματικής φοροδιαφυγής έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αφορά απόκρυψη εσόδων και μη απόδοση ΦΠΑ αξίας εκατομμυρίων ευρώ από γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας.

Η επιχείρηση ελέγχθηκε αρχικά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Αρχή διαπίστωσε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων και των όσων καταγράφουν οι φορολογικοί μηχανισμοί.

Οι λογιστές της επιχείρησης δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα παραστατικά και τιμολόγια εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προχώρησαν στην επιβολή προστίμων και άρχισαν να αναλύουν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2021, η επιχείρηση είχε αποκρύψει έσοδα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, μη αποδίδοντας ΦΠΑ αξίας 700.000 ευρώ.

Επιπλέον, η απόκρυψη εσόδων για το 2019 και το 2020 ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ και ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε τα 500.000 ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται στα βιβλία της επιχείρησης για τις παλαιότερες χρήσεις και έχει επίσης επεκταθεί σε φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτή.

Taxisnet

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ