Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΜεγάλο «σοκ» για Cosmote, Vodafone – Δείτε τι έκανε η Nova-Wind

Μεγάλο «σοκ» για Cosmote, Vodafone – Δείτε τι έκανε η Nova-Wind

Nova-Wind: Μεγάλο το σοκ που προκαλεί σε Cosmote και Vodafone, έχοντας βγει πολύ δυνατά στην αγορά.

Επενδύσεις εκατομμυρίων από τη σύμπραξη Nova-Wind. Στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών, αλλά και την εμπειρία των χρηστών στοχεύουν οι άνθρωποί της.

Η Nova-Wind θα αντλήσει μέσω της HOF κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα €50.000.000 προέρχονται από το «πουγκί» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα €30.000.000 από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Μεγάλο «σοκ» για Cosmote, Vodafone – Δείτε τι έκανε η Nova-Wind

Κομμάτι του παζλ των μεγάλων εν Ελλάδι επενδύσεων στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και των δικτύων νέας γενιάς είναι πλέον η Nova-Wind η οποία μετά από την έγκριση των σχετικών χρηματοδοτήσεων και με βραχίονα την θυγατρική της εταιρεία Hellenic Open Fiber (HOF), θα «τρέξει» το στρατηγικό σχέδιό της για ανάπτυξη σε πανελλαδικό εύρος του δικτύου οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home).

Εν προκειμένω, η Nova-Wind θα αντλήσει μέσω της HOF κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα €50.000.000 προέρχονται από το «πουγκί» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα €30.000.000 από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα –σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα– με τις οποίες υπογράφηκαν στην περασμένη Δευτέρα οι σχετικές δανειακές συμβάσεις διάρκειας 10 ετών.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της «μαμάς» Nova-Wind που ως γνωστόν ανήκει στην United Group, κοστολογείται συνολικά στα €100.000.000 κι όπως διευκρινίστηκε τα υπόλοιπα €20.000.000 που απαιτούνται για τη χρηματοδοτική κάλυψή του θα αντληθούν από ίδια κεφάλαια της HOF.

Όπως προαναφέρθηκε το επενδυτικό σχέδιο της HOF αφορά την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και σε αυτό το πεδίο θα κατευθυνθούν οι πόροι που εξασφαλίστηκαν. Οι πόροι θα διασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα ενός εκτεταμένου σχεδίου επενδυτικών δράσεων της Nova-WIND για ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και δικτύων νέας γενιάς, αναδεικνύοντας την εταιρεία ως στρατηγικό εταίρο του Εθνικού Σχεδίου για την ανάκαμψη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν ώθηση στην πράσινη μετάβαση και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Το σύνολο των επενδύσεων της Nova-Wind για τεχνολογίες νέες γενιάς πρόκειται να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2026 και αφορά κυρίως στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) και στην εθνική κάλυψη του δικτύου 5G, αλλάζοντας την αγορά σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ και αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την τηλεοπτική εμπειρία των πελατών της μέσω του περιεχομένου της EON, μίας εκ των κορυφαίων πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της Nova-Wind το deal αντανακλά τη δέσμευσή της εταιρείας ως μακροπρόθεσμου επενδυτή υποδομών να δημιουργήσει νέας γενιάς υποδομές, που με τη σειράς τους θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην τεχνολογία για όλους τους πολίτες.

Nova-Wind: Δυναμική εκκίνηση του Ευρωταμείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hellenic Open Fiber είναι η πρώτη εταιρεία με πεδίο δράσης τον τομέα ψηφιακών επενδύσεων, που κατέθεσε αίτηση για σύναψη δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Φεβρουάριο του 2022. Κι αυτό έχει τη σημασία του διότι με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της HOF με τις τράπεζες Eurobank και ΕΤΕ και την έγκριση άντλησης σημαντικών πόρων από το Ευρωταμείο, σηματοδοτείται η έναρξη μιας δεύτερης σημαντικής ψηφιακής επένδυσης στην ανάπτυξη των συνδέσεων με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (σ.σ. έχει προηγηθεί η δανειακή σύμβαση του ΟΤΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία μπαίνει στις ράγες με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν μπορεί, επιπρόσθετα, να παραγνωριστεί ότι το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δυναμική εκκίνηση με τη συμμετοχή και του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που δηλώνει «παρών» στην ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικής ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει, τέλος, και η παράμετρος που επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκης, που ήταν παρών στην υπογραφή των δανειακών συμβάσεων της HOF και υπογράμμισε ότι οι ευνοϊκοί όροι που προβλέπει το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» έχουν αυξήσει, κατακόρυφα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αξιοποίησή του συμπληρώνοντας ότι η υλοποίηση ποιοτικών επενδύσεων, σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, συμβάλλει, καταλυτικά, στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μόνιμη ανάπτυξη.

Τα βήματα μετά τη συγχώνευση Nova και Wind

Έως τα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Wind με τη NOVA. H NOVA, λαμβάνοντας “κληρονομιά” τους συνδρομητές της Wind, θα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Έχοντας ήδη ενοποιηθεί κάτω από μια κοινή διοικητική ομάδα, η υλοποίηση της συγχώνευσης, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, συνεχίζεται με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Έως τον Σεπτέμβριο, η NOVA θα έχει αποχωρήσει από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Κάντζας, με επιμέρους τμήματα της εταιρείας να μεταφέρονται σε Παιανία, Καλλιθέα και Ταύρο.

Η μητρική εταιρεία, η United Group, μέσω της κοινής εταιρικής ανακοίνωσης NOVA – Wind, επανέλαβε χθες την πρόθεσή της να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, εστιάζοντας σε τομείς, όπως το δίκτυο οπτικών ινών, η πανελλαδική κάλυψη 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.

Έμφαση στη συνδρομητική τηλεόραση, με “όπλο” την Premier League

Η NOVA υποστήριξε ότι θα “δράσει καταλυτικά στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία” και θα αναβαθμίσει την τηλεοπτική εμπειρία των πελατών της, μέσω του περιεχομένου της EON, παρέχοντας στους συνδρομητές πλούσιο περιεχόμενο, με “κορωνίδα” την αγγλική Premier League για τις επόμενες 6 σεζόν.

Η NOVA, η οποία στα τέλη του 2020 διέθετε 318.629 πελάτες λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Κύπρο, εστιάζει την εμπορική πολιτική της σε συνδυαστικά πακέτα συνδρομητικής και σταθερής τηλεφωνίας, με επίκεντρο την αγγλική Premier League.

Για παράδειγμα και ενόψει της έναρξης της ποδοσφαιρικής περιόδου, ξεκίνησε το λανσάρισμα πακέτων από 31 ευρώ έως 45,3 ευρώ το μήνα με πακέτα Fiber 50 και 100, με στόχο την ενίσχυση μεριδίων αγοράς, όχι μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και στη σταθερή τηλεφωνία.

Από την πλευρά της και η Wind, η οποία καταλαμβάνει την 3η θέση στην εγχώρια αγορά κινητής, λανσάρει συνδυαστικά εμπορικά πακέτα (κινητή + σταθερή τηλεφωνία με δίκτυο οπτικής ίνας + κανάλια της ΕΟΝ) από 32 ευρώ έως 59 ευρώ το μήνα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου Wind και Nova
Σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία την United Group, η Wind ενσωματώθηκε πλήρως τον Ιανουάριο, συνεισφέροντας στο πρώτο τρίμηνο του έτους έσοδα 140 εκατ. ευρώ (+6%), ενώ η NOVA έσοδα 60 εκατ. ευρώ (-1%).

Αντίστοιχα, τα ΕΒΙΤDAal της Wind ανήλθαν στα 39,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 22%, ενώ της NOVA στα 17 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1%.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Wind ανήλθαν στα 34 εκατ., ήτοι μείωση 3%, ενώ της NOVA στα 19 εκατ., ήτοι αύξηση 208%.

Αντίστοιχα, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή ανήλθε στη Wind και στην κινητή τηλεφωνία στα 13 ευρώ και στο ευρυζωνικό ίντερνετ στα 19,1 ευρώ, ενώ στη NOVA και τη συνδρομητική τηλεόραση στα 18,4 ευρώ.

Τέλος, για την Wind Hellas, η United Group ανέφερε ότι είναι ένας από τους τρεις παρόχους ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, με ιδιόκτητο δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και περίπου 3,4 εκατ. συνδρομητές στα τέλη Μαρτίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ