Μεγάλη έκπληξη από τα ΙΚΕΑ: Τι φέρνουν που δεν έχουν οι άλλοι
ΙΚΕΑ: Η εταιρεία κάνει τη μεγάλη έκπληξη και ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα επαναγοράς και μεταπώλησης επίπλων ως μεταχειρισμένων, με σκοπό να το μονιμοποιήσει στην πορεία. Σε ποιες χώρες… Η σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει αντίστοιχα προγράμματα επαναγοράς σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας να καταστήσει τις επιχειρήσεις της πιο βιώσιμες […]

ΙΚΕΑ: Η εταιρεία κάνει τη μεγάλη έκπληξη και ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα επαναγοράς και μεταπώλησης επίπλων ως μεταχειρισμένων, με σκοπό να το μονιμοποιήσει στην πορεία. Σε ποιες χώρες…
Η σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει αντίστοιχα προγράμματα επαναγοράς σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας να καταστήσει τις επιχειρήσεις της πιο βιώσιμες και φιλικές για το κλίμα μέχρι το 2030
Πιλοτικό πρόγραμμα επαναγοράς και μεταπώλησης επίπλων ως μεταχειρισμένων, με σκοπό να το μονιμοποιήσει στην πορεία, ξεκινάει στις ΗΠΑ η Ιkea.
Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημά του σε προάστιο της Φιλαδέλφειας από σήμερα μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου και σταδιακά θα εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές.
Η Ikea έχει ξεκινήσει αντίστοιχα προγράμματα επαναγοράς σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας να καταστήσει τις επιχειρήσεις της πιο βιώσιμες και φιλικές για το κλίμα μέχρι το 2030.
ΙΚΕΑ: Πώς λειτουργεί
Οι πελάτες θα μπορούν να πουλήσουν τα ελαφρώς χρησιμοποιημένα έπιπλα Ikea με αντάλλαγμα πίστωση στα καταστήματά της εταιρείας. Τα είδη θα είναι στη συνέχεια διαθέσιμα για μεταπώληση στην ενότητα «ως έχει» σε μειωμένες τιμές.
Τα πλήρως συναρμολογημένα έπιπλα θα αξιολογηθούν με βάση την κατάσταση, την παλαιότητα και τη λειτουργικότητά τους.
Όλο και περισσότερες εταιρείες λιανεμπορίου στρέφονται σε πιο βιώσιμες πρακτικές και προϊόντα, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών και περισσότερο της νέας γενιάς.
Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες όπως η Gap, η Macy’s, η J.C. Penney και η J.Crew’s Madewell συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα μεταπώλησης ThredUp για μπαίνοντας δοκιμαστικά στην αγορά μεταχειρισμένων.
Έρευνα της Piper Sandler σε εκπροσώπους της λεγόμενης γενιάς Ζ, και συγκεκριμένα σε 7.000 εφήβους με μέσο όρο ηλικίας 16,1 έτη, έδειξε ότι το 47% των εφήβων έχει αγοράσει και 55% έχει πουλήσει μεταχειρισμένα προϊόντα.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι έφηβοι διαθέτουν το 8% του χρόνου αγορών τους σε αγορές μεταχειρισμένων. Η εξαμηνιαία έρευνα συγκέντρωσε αποτελέσματα από περισσότερους από 7.000 εφήβους με μέσο όρο ηλικίας τα 16,1 έτη.
Ενώ μεγάλο μέρος της ζήτησης εκφράστηκε για μεταχειρισμένα ρούχα, η Ikea επιδιώκει να μεταφέρει αυτή την τάση και στα μεταχειρισμένα έπιπλα.
IKEA: ΣΟΚ για τους πελάτες – Έκτακτη ανακοίνωση της εταιρείας
IKEA: Η ΙΚΕΑ έλαβε πρόσφατα ενημέρωση ότι σε ορισμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στα συγκεκριμένα είδη σερβιρίσματος.
H ΙΚΕΑ προχωρά σε προληπτική ανάκληση των ειδών σερβιρίσματος HEROISK & TALRIKA (πιάτο φρούτων, βαθύ πιάτο, μικρό πιάτο, μπολ και κούπες,) λόγω πιθανού κινδύνου σπασίματος κατά τη χρήση με πιθανό το ενδεχόμενο καψίματος λόγω του ζεστού περιεχομένου (φαγητού ή ποτού).
IKEA: Όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση:
«Στην ΙΚΕΑ έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών μας και για αυτό το λόγο όλα μας τα προϊόντα υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Όλες οι προϊοντικές προδιαγραφές είναι σύμφωνες με τα ισχύοντα πρότυπα και τη νομοθεσία».
Η ΙΚΕΑ έλαβε πρόσφατα ενημέρωση ότι σε ορισμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στα συγκεκριμένα είδη σερβιρίσματος HEROISK & TALRIKA ότι κατά τη χρήση τους υπάρχει το ενδεχόμενο να σπάσουν και να προκαλέσουν κάψιμο στο χρήστη του σκεύους.
Η IKEA καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα σκεύη σερβιρίσματος να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στο κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ της περιοχής τους για επιστροφή χρημάτων. Σημειώνεται ότι για την επιστροφή δεν απαιτείται η επίδειξη της απόδειξης αγοράς.
Τι γνωρίζουμε για τα ΙΚΕΑ
Η ΙKΕΑ (σουηδική προφορά: ικέιά) είναι επιχείρηση με μεγάλα καταστήματα επίπλων, έχει σουηδική προέλευση, η έδρα της είναι στην Ολλανδία αλλά διατηρεί σουηδική ταυτότητα.
Η αλυσίδα έχει 345 καταστήματα σε 42 χώρες, πολλά στην Ευρώπη, τα υπόλοιπα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, την Ασία και την Αυστραλία.
Ο κατάλογος της IKEA, που περιέχει περίπου 12.000 προϊόντα, είναι τυπωμένος σε 160 εκατομμύρια αντίγραφα (2006) παγκοσμίως, και διανέμεται δωρεάν, μέσω του ταχυδρομείου και των καταστημάτων.
Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αιλμχουλτ (Älmhult) της Σουηδίας το 1943 από τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad). Το όνομα της επιχείρησης είναι σύνθετο των πρώτων γραμμάτων αντίστοιχα του ονοματεπώνυμού του, του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.
Πρώτα, ο Κάμπραντ πωλούσε τα προϊόντα του από το σπίτι του και με ταχυδρομική εντολή, αλλά τελικά άνοιξε ένα κατάστημα στην κοντινή πόλη Älmhult. Εκεί βρισκόταν επίσης και το πρώτο κατάστημα “Αποθήκη επίπλων IKEA” που ήρθε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τα πολυκαταστήματα IKEA και στις 23 Μαρτίου 1963, το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο εξωτερικό, στο Asker της Νορβηγίας.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε η εταιρία με ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη το 2001 και ακολούθησε ένα κατάστημα στα Σπάτα της Αττικής το 2003.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ: 2 στην Αθήνα (στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και στην λεωφ. Κηφισού), στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα και στα Ιωάννινα. Καθώς, επίσης και 6 κέντρα παραγγελιών και παραλαβών σε όλη την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα βρίσκονται στην Πάτρα, στην Κομοτηνή , στη Ρόδο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στην Καλαμάτα, το οποίο και άνοιξε το καλοκαίρι του 2019.
Στην Κύπρο λειτουργεί ένα κατάστημα στη Λευκωσία, ενώ υπάρχει κέντρο παραγγελιών και παραλαβών στη Λεμεσό.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις