αυγά: Η αισχροκέρδεια στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής σούπερ μάρκετ της χώρας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα αυγά πλέον να θεωρούνται είδος πολυτελείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος είναι παράλογο ένα προϊόν όπως το αυγό που περιλαμβάνεται στο καλάθι της νοικοκυράς τη μια εβδομάδα να έχει 1,25 ευρώ η εξάδα και όταν βρίσκεται εκτός καλαθιού να αυξάνεται κατά 120% στα 2,73 ευρώ η εξάδα.
Κόκκινο χτυπάει η αισχροκέρδεια με τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης να τραβούν κάθε μέρα την ανηφόρα. Τα αυγά πλέον είναι προϊόν πολυτελείας, καθώς η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και 0,45 ευρώ ανά μονάδα.
Μιλώντας στο Μega, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορεί ένα αυγό που την Παρασκευή είναι στο καλάθι του νοικοκυριού, την Δευτέρα, να παίρνει 120% αύξηση».
αυγά: Μεγάλο σκάνδαλο
Και συνέχισε με ορισμένα παραδείγματα. Συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κάνει το εξής παράδοξο: Εκτός καλαθιού η εξάδα έχει 1,25 ευρώ με την τιμή ανά μονάδα να είναι στα 0,21 ευρώ. Τη Δευτέρα που το προϊόν βγήκε από το καλάθι η τιμή του εκτοξεύθηκε στα 2,73 ευρώ με την τιμή ανά μονάδα να είναι στα 0,45 ευρώ.
Ενώ όπως σημείωσε, το ίδιο συμβαίνει και σε αυγά ιδιωτικής ετικέτας.
Ο κύριος Ραυτόπουλος πρόσθεσε επίσης «Υπάρχει ελεύθερη αγορά, εμείς λέμε ότι είναι ασύδοτη η αγορά, γιατί εάν υπήρχε έλεγχος το υπουργείο Ανάπτυξης θα έβλεπε ότι τη μία μέρα η 6αδα αυγών έχει 1,25 ευρώ και τη Δευτέρα 2,73 ευρώ. Δεν είναι αυτό το περιθώριο κέρδους που είχε πει ο υπουργός».
αυγά: Γιατί αποτελούν βασικό συστατικό
Oι άνθρωποι απολαμβάνουν και τρέφονται με αυγά. Τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος του αυγού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ο κρόκος περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως βιταμίνες D και E) και απαραίτητα λιπαρά οξέα. ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού.
Τα αυγά είναι ένα σημαντικό και ευέλικτο συστατικό για το μαγείρεμα και η ιδιαίτερη χημική τους σύνθεση είναι το κλειδί για πολλές σημαντικές αντιδράσεις ψησίματος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυγών, με το πιο κοινό να είναι το κοτόπουλο, ενώ πιο γκουρμέ επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν πάπια, χήνα και ορτύκια.
Ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα οδηγών για οφέλη για την υγεία ή δείτε μερικές από τις καλύτερες συνταγές με αυγά, από το brunch μας με μανιτάρια μέχρι τη σαλάτα μας με αυγά και φακές με ταμάρι και κάρδαμο.
αυγά: Τα 5 κορυφαία οφέλη των αυγών για την υγεία
1. Εξαιρετικά θρεπτικό
Τα ολόκληρα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προμηθεύοντας σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε. Είναι χρήσιμες πηγές ορισμένων από τα δύσκολα προσλαμβανόμενα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες D και B12 καθώς και το μεταλλικό ιώδιο.
Τα αυγά θεωρούνται ως «πλήρης» πηγή πρωτεΐνης καθώς περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.
Επιπλέον, εάν επιλέξετε μάρκες εμπλουτισμένες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λόγω της διατροφής που ταΐζουν τα κοτόπουλα, θα επωφεληθείτε από υψηλότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες Α και Ε.
2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Τα αυγά είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως η βεταΐνη και η χολίνη. Μια μελέτη σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην Κίνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για να είναι ωφέλιμα.
3. Πηγή χολίνης
Τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης. Αυτή η ελάχιστα πολυσυζητημένη θρεπτική ουσία χρειάζεται από όλους μας για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όταν η επαρκής παροχή χολίνης είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.
4. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών
Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσιολογικό η όρασή μας να αρχίζει να επιδεινώνεται, αλλά υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνονται από μια ισορροπημένη διατροφή, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των ματιών. Τα αυγά είναι ένα παράδειγμα τροφής φιλικής προς τα μάτια.
Ο κρόκος περιέχει μεγάλες ποσότητες καροτενίων, με ιδιαίτερη σημασία η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που είναι σημαντικές για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Τα αυγά είναι επίσης πηγή βιταμίνης Α που είναι το κλειδί για την καλή όραση.
5. Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση βάρους
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία είναι πιο χορταστική από λίπος ή υδατάνθρακες. Ως διατροφική επιλογή, τα αυγά έχουν καλή βαθμολογία, καθώς είναι υψηλά στον δείκτη κορεσμού, ένα μέτρο για το πόσο χορταστικό είναι ένα φαγητό.
Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι ένα πρωινό με αυγά είναι πιο συντηρητικό από το ισοδύναμο πρωινό με υδατάνθρακες και, επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά εμπεριέχει
Τα αυγά περιέχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στην καλή μας υγεία.
Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και αποτελούν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, είτε τα απολαμβάνετε τηγανητά, ομελέτα, ποσέ ή βραστά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το κρέας και περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που έχει και το κρέας.
Μόλις ένα μεγάλο αυγό, μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, μετάλλων, καθώς επίσης και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σε μικρότερες ποσότητες.
Υπάρχουν δύο βασικά μέρη στο αυγό: το ασπράδι (λευκό μέρος) και ο κρόκος (κίτρινο μέρος). Ο κρόκος περιέχει περίπου το 80% των θερμίδων και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν στο αυγό. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, D, Ε και Κ και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. The ασπράδι του αυγού περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.
Δείτε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα αυγό…
Ριβοφλαβίνη
Η βιταμίνη Β2, επίσης γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, είναι απαραίτητη για την ενέργειά μας, για υγιή επιδερμίδα και όραση και για το μεταβολισμό μας. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 0,24 mg ριβοφλαβίνης, ή σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας.
Η ριβοφλαβίνη επίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που μας προστατεύουν από μια κατηγορία χημικών ουσιών που παράγουν τοξικά και τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.
Βιταμίνη B12
Η κοβαλαμίνη, που ονομάζεται επίσης και βιταμίνη Β12, υπάρχει επίσης στα αυγά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland η Β12 είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του RNA και του DNA. Η βιταμίνη βοηθά επίσης στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και σε ένα υγιές δέρμα, μάτια, καρδιά και συκώτι. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει 0,65 mcg βιταμίνης Β12 ή περίπου 27% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται.
Παντοθενικό οξύ
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει επίσης περίπου 0,7 mg μιας άλλης σημαντικής βιταμίνης που ονομάζεται παντοθενικό οξύ, δηλαδή περίπου το 15% της ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για έναν ενήλικα. Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Colorado.
Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα γενετικά υλικά RNA και DNA.
Συχνά περιλαμβάνεται στην διατροφή ως συμπλήρωμα –κυρίως στις γυναίκες που είναι έγκυες- για να βοηθήσει στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλες συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 23.5 mcg φυλλικού οξέος ή περίπου 6% της ποσότητας που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας κάθε μέρα.
Άλλες βιταμίνες
Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αυγά παρέχουν επίσης πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες σε μικρότερες ποσότητες: 5% βιταμίνης Α, δηλαδή περίπου 80 mg, 4% της βιταμίνης D ή 0,6 mcg και της βιταμίνης Β6 ή 0,1 mg και 2% της βιταμίνης Ε ή 0,5 mg και της θειαμίνης ή 0,03 mg, σε ένα μεγάλο αυγό.