Market pass: Λίγες μέρες απέμειναν για το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων του market pass.
Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου, ωστόσο, όσοι ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα λάβουν πρώτοι το βοήθημα για αγορά τροφίμων στις 3 Μαρτίου.
Από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr προκειμένουν να υποβάλλουν οι πολίτες τις αιτήσεις τους για το Market Pass.
Έφτασε η ώρα για το Market Pass για τα ψώνια σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων!
Market pass: Το κόλπο!
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αλλά και την χθεσινή επισημοποίηση του μέτρου, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Οι δύο φάσεις της πληρωμής με άυλη κάρτα
Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.
Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.
Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Market pass: Τέλος εποχής για την αλυσίδα Γέγος, deal με Μασούτη
Στον έλεγχο της αλυσίδας Μασούτης τα εναπομείναντα σουπερ μάρκετ Γέγος, μετά το deal με τον Σκλαβενίτη. Σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες η οικογένεια Γέγου. Ποια καταστήματα περνάνε στον βορειοελλαδίτη λιανέμπορο.
Την ολοκλήρωση ενός κύκλου στον κλάδου των σούπερ μάρκετ και την έναρξη ενός νέου σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες για τα μέλη της οικογένειας Γέγου, σηματοδοτεί το deal της ομώνυμης αλυσίδας με την αλυσίδα Μασούτη.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των αλυσίδων Γέγου και Μασούτη υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας τα καταστήματα της αλυσίδας Γέγου σε Κερατέα και Αργυρούπολη περνάνε στον έλεγχο του βορειοελλαδίτη λιανέμπορου. Η αλλαγή «σκυτάλης», στα δύο καταστήματα τα οποία σήμερα απασχολούν 30 εργαζόμενους που ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις, θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.
Του deal με την Μασούτης είχε προηγηθεί στα τέλη του 2022 αυτό με την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης απέκτησε τον έλεγχο των 4 καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη και Λούτσα.
Τα εν λόγω καταστήματα είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Γέγου και πέρυσι έκαναν τζίρο άνω των 14 εκατ. ευρώ. Τα δύο καταστήματα που αποκτά ο Μασούτης κάνουν τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ και είναι μισθωμένα.
Το 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η πολυμετοχική αλυσίδα Γέγος, που είναι στην αγορά από το 1971, εμφάνισε τζίρο 19,079 εκατ. ευρώ από 20,504 εκατ. ευρώ το 2020 (-6,95%), τα μικτά της κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 1,36% στα 5,183 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,206 εκατ. ευρώ έναντι 1,045 εκατ. ευρώ (+15,37%).
Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 927.370,47 ευρώ έναντι 769.187,31 ευρώ της χρήσεως 2020 (+20,56%), τα καθαρά κέρδη στα 719.548 ευρώ από 590.233 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,185 εκατ. ευρώ από 1,475 εκατ. ευρώ.
Market pass: Σημάδια πτώσης των τιμών στο ράφι
Μειώσεις τιμών οι οποίες φτάνουν έως 18% περιλαμβάνουν τιμοκατάλογοι που έχουν αποστείλει ή πρόκειται να αποστείλουν το επόμενο διάστημα προμηθευτές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στα προϊόντα στα οποία προτείνονται μειώσεις περιλαμβάνονται κυρίως σπορέλαια, χαρτικά και εισαγόμενα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο επώνυμα όσο και ιδιωτικής ετικέτας.
Πρόκειται δε για προϊόντα τα οποία είχαν ανατιμηθεί κατά 25% έως 35% τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι παρά τις όποιες μειώσεις, οι τιμές τους θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα προϊόντα στα οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να δούμε μειώσεις τιμών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, μειώσεις 18% και 8% αντιστοίχως.
Αφορούν δε μειώσεις κυρίως από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει μειώσεις ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα μειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.
Σε ό,τι αφορά τα επώνυμα προϊόντα έχουν σταλεί τιμοκατάλογοι με μειώσεις σε εισαγόμενα τυροκομικά, κυρίως κίτρινα τυριά, όπως gouda και edam, καθώς και σε λευκά τυριά από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα με τη μείωση τιμής και στις δύο περιπτώσεις να φτάνει το 15%.
Μειώσεις τιμών 15% περιλαμβάνουν οι τιμοκατάλογοι και για εισαγόμενα βούτυρα, καθώς και για χοιρινά ολλανδικής προέλευσης με τη μείωση τιμής στη δεύτερη περίπτωση να είναι της τάξης του 5%.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η μείωση των τιμών
στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και στη δημιουργία αποθεμάτων.
Στην ύπαρξη νέων τιμοκαταλόγων με μειώσεις τιμών αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
«Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις» δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία αύριο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει.
Σημειώνεται ότι το ηλιέλαιο αποτέλεσε ένα από τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς η Ουκρανία αποτελεί βασικό προμηθευτή ηλιελαίου.
Το επώνυμο ηλιέλαιο είχε ανατιμηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες κατά 23%, ενώ μέσα στους τελευταίους 11 μήνες η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 28,45%. Στα επώνυμα χαρτιά υγείας οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση πλησίασαν το 70%, ενώ στα γαλακτοκομικά και στα τυροκομικά οι αυξήσεις τιμών υπερβαίνουν το 25%.
Σε καμία περίπτωση βεβαίως μείωση τιμών σε κάποια προϊόντα δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2023.
Καταρχάς, ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν αποσταλεί από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους τιμοκατάλογοι με αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα. Δεύτερον, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαταραχή τόσο στην ενέργεια όσο και στην αγορά πρώτων και δεύτερων υλών. Τρίτον, τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής αγοράς κάθε άλλο παρά έχουν εξαφανισθεί.