Market pass: Επίσημη ημερομηνία – Πρώτη πληρωμή στο ΑΤΜ

Market pass: Οι αιτήσεις θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 Μαρτίου θα γίνουν και οι πρώτες πιστώσεις. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην αρχή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χαρακτηρίζοντάς την ενδεικτική και αποκαλυπτική, αφού παρουσίασε με τεκμηριωμένο λόγο όσα πέτυχε η κυβέρνηση με οργανωμένο […]

Market pass: Επίσημη ημερομηνία - Πρώτη πληρωμή στο ΑΤΜ

Market pass: Οι αιτήσεις θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 Μαρτίου θα γίνουν και οι πρώτες πιστώσεις.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην αρχή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χαρακτηρίζοντάς την ενδεικτική και αποκαλυπτική, αφού παρουσίασε με τεκμηριωμένο λόγο όσα πέτυχε η κυβέρνηση με οργανωμένο σχέδιο.

«Είμαστε σε θέση να πούμε πώς ότι είπαμε, το κάναμε» σημείωσε και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει την ενσυναίσθηση και το θάρρος να παραδεχθεί λάθη και αστοχίες κι αυτό γιατί τα επιτεύγματα είναι περισσότερα από τις αδυναμίες.

Για την ακρίβεια σημείωσε ότι απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι προβλέψεις είναι θετικές.

«Η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά μέτρων που στήριξε το διαθέσιμο εισόδημα», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας το «καλάθι του νοικοκυριού» έκανε λόγο για επιτυχή πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε και στην κάρτα αγορών, οι αιτήσεις για την οποία θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 Μαρτίου θα γίνουν και οι πρώτες πιστώσεις.

Πληρωμή Market pass: Οι 7 διαφορές σε άυλη κάρτα και ΙΒΑΝ

Market pass: Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινίσεις της κυβέρνησης, έχουν τη δυνατότητα έως τις 15/3 να επιλέξουν κατά πόσο επιθυμούν να λάβουν το επίδομα του «Market Pass» υπό τη μορφή της άυλης κάρτας ή με απευθείας πίστωση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, αναμένεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου να ανοίξει για τους πολίτες η εφαρμογή Market Pass στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Εναλλακτικά οι δικαιούχοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορούν να κάνουν αίτηση σε ΚΕΠ, ακόμα και με εξουσιοδότηση για άλλο πρόσωπο.

Market pass: Τι ισχύει για τις αιτήσεις

 • Όσοι πολίτες υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση στοιχείων ή να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής του συγκεκριμένου βοηθήματος – επιδόματος μέχρι τις  28 Φεβρουαρίου.
 • Όσοι δικαιούχοι υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Μαρτίου, μπορούν να την ακυρώσουν στη συνέχεια  και να την υποβάλουν εκ νέους μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει οριστικά η διορία.
 • Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση των δικαιούχων , δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κ.λπ.)
 • Αν πριν την πληρωμή εντοπισθεί κάποιο λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) χωρίς ωστόσο να  μπορεί να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής που έχει επιλέξει.

Market pass: Τι ισχύει για την ψηφιακή άυλη κάρτα

 • Η ψηφιακή άυλη κάρτα γίνεται δεκτή αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων καθώς και στις λαϊκές αγορές.
 • Για τη λειτουργία της αύλης κάρτας απαιτείται κινητό smartphone από τον χρήστη προκειμένου να μπορούν να εκτελεστούν ανέπαφες πληρωμές (NFC)
 • Επίσης, απαιτεί και από την πλευρά του εμπόρου να διαθέτει POS, webPOS ή virtualPOS που να δέχεται ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού με NFC (και όχι απλό κινητό)
 • Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν απλή κατάθεση στο λογαριασμό τους.

Market Pass: Οι διαφορές

 • Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα του «Market Pass» στον τραπεζικό τους λογαριασμό, δεν θα έχουν κανένα περιορισμό αγορών.
 • Όσοι επιλέξουν την άυλη κάρτα και κάνουν την αίτησή μέχρι τον Φεβρουάριο, θα δουν «διπλή πληρωμή» μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, περίπου στις 6 ή 7 Μαρτίου.
 • Όσοι πολίτες δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτησή τους τον  Φεβρουάριο, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στις 6 ή 7 Μαρτίου για τους Μήνες Φεβρουάριο ως Απρίλιο, ενώ γύρω στις 8 Μαΐου θα δουν και άλλη μία, για τους μήνες Μάιο ως Ιούλιο.
 • Αν η αίτηση των ενδιαφερομένων γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί έως 22 ή 23 Μαρτίου
  τα ποσά στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ) «κόβονται» 20%.
 • Να σημειωθεί πως τα ποσά στην άυλη κάρτα παύουν να ισχύουν αν δεν εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένες αγορές έως τέλη Αυγούστου.
 • Να τονισθεί πως δεν θα είναι εφικτή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, ούτε και η μεταφορά του σε τρίτο πρόσωπο.
 • Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ωστόσο δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί και να εξαργυρωθεί και από κινητό τρίτου προσώπου.

Market Pass: Τα ποσά

 • Ένα άτομο: Θα λάβει 22€/μήνα ή 132€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου (ή 106€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
 • Δύο άτομα: Θα λάβουν 32€/μήνα ή 192€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου (ή 154€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
 • Κάθε επιπλέον μέλος: Θα λαμβάνει +10€/μήνα ή +60/εξαμηνο (αλλά 48€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
 • Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Market Pass: Κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος: Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κριτήριο περιουσίας: Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Market Pass: Εξαιρέσεις

 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.
 • Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Market Pass: Ο χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων-απαντήσεων

1. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους;
Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr από τους δικαιούχους ώστε να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται για την αγορά τροφίμων και ειδών διαβίωση, το Market Pass.

2. Μέχρι πότε θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις;
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση,oι δικαιούχοι έχουν περιθώριο για την υποβολής αίτησης μέχρι τις 15 Μαρτίου.

3. Ποιες επιλογές έχουν οι δικαιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση;
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.

4. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο επιλογών;
Τα ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με αυτά που θα πιστωθούν στην ψηφιακή κάρτα. Επιπλέον, για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.

Αντιθέτως, η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

5. Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων για την καταβολή του επιδόματος;
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και
  24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
  Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα του πρώτου εδαφίου ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
 • Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.
 • Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

6.Τι ποσά δικαιούνται τα νοικοκυριά;
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

 • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
 • 7. Πότε θα πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους;
  Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί έως την 3η Μαρτίου. Για όσους υποβάλουν αίτηση από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα πραγματοποιηθεί έως την 20ή Μαρτίου 2023.
 • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιείται εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μήνα.
 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί έως τις 3 Μαρτίου. Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί την 3η Μαΐου 2023.

8. Mπορούν οι δικαιούχοι να μεταβάλλουν τα στοιχεία της αίτησης για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας;
Όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.

 • Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κ.λπ.)
 • Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

9. Σε ποια καταστήματα μπορεί να γίνει χρήση του market pass;
Το Market Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, διάφορα καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

10. Ποιοι εξαιρούνται από την επιδότηση;

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
 • Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

11. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας φορολογούμενος για να υποβάλει αίτηση;
Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet.

 • Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του σε περίπτωση επιλογής της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.
 • Η επιβεβαίωση ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώνεται, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Θα γίνεται αυτόματη αναζήτηση στοιχείων που θα κρίνουν εάν θα είναι επιλέξιμη η αίτηση του.
 • Στη συνέχεια πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και ο δικαιούχος έχει δύο επιλογές: να πιστωθεί το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνο του, που πρέπει να διαθέτει τεχνολογία NFC) ή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του.
 • Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: γραπτό μήνυμα στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

12. Εάν δεν έχουν γίνει τα έξοδα που αναλογούν στον δικαιούχο ένα μήνα, θα χάνεται το ποσό;
Εάν δεν έχουν γίνει τα έξοδα που αναλογούν στον δικαιούχο για τον έναν μήνα, θα μεταφέρεται το ποσό της επιδότησης στον επόμενο μήνα και θα ισχύουν μέχρι το τέλος της ισχύος της ψηφιακής κάρτας.

13. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη;
Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

14.Μέχρι πότε παραμένει ενεργοποιημένη η ψηφιακή κάρτα;
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.8.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Εναπομείναν υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

15. Tι συμβαίνει στην περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης των λογαριασμών;
Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επαναυποβάλει την αίτηση μέχρι την 2α Μαΐου 2023.

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.