Market Pass 2: Ώρα για αίτηση – Πώς θα πάρετε μεγαλύτερο ποσό

market pass 2: Στις 15 Σεπτέμβρη αναμένεται το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων των νέων δικαιούχων της επιδότησης τροφίμων market pass 2. Επίσης όλοι οι παλαιοί δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νέα αίτηση έως τις 25 Σεπτέμβρη εφόσον θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής του voucher ή το […]

Market Pass 2: Ώρα για αίτηση - Πώς θα πάρετε μεγαλύτερο ποσό

market pass 2: Στις 15 Σεπτέμβρη αναμένεται το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων των νέων δικαιούχων της επιδότησης τροφίμων market pass 2.

Επίσης όλοι οι παλαιοί δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νέα αίτηση έως τις 25 Σεπτέμβρη εφόσον θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής του voucher ή το iBAN του τραπεζικού του λογαριασμού.

Παλαιοί και νέοι δικαιούχοι του Market Pass 2 αναμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας του gov.gr για την αίτηση.

Για τις δύο κατηγορίες ισχύουν διαφορετικές διαδικασίες, αφού οι φορολογικές δηλώσεις 2023 που έκλεισαν πριν από λίγες ημέρες, έχουν αλλάξει τα κριτήρια για ορισμένους.

market pass 2: Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει από τις 15/9 έως τις 30/10

Έτσι, θα προκύψουν νέοι δικαιούχοι που στον πρώτο γύρο δεν μπήκαν στις λίστες πληρωμής. Υπάρχουν επίσης δύο ξεχωριστές προθεσμίες για παλαιούς και νέους δικαιούχους.

Ποιες είναι οι αλλαγές του Market Pass 2 και οι διαφορές σε σχέση με τον πρώτο γύρο:

Δύο προθεσμίες: Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει στις 15 Σεπτεμβρίου για όλους. Όσοι είχαν κάνει αίτηση στο παρελθόν και τελικά πληρώθηκαν γιατί ήταν δικαιούχοι, δεν χρειάζεται να υποβάλουν ξανά αίτηση.

Παρόλα αυτά, δίνεται η δυνατότητα σε παλαιούς δικαιούχους να μπουν στην πλατφόρμα μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2023, για να τροποποιήσουν, εφόσον το επιθυμούν, τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους. Αν δηλαδή είχαν δηλώσει άλλο ΙΒΑΝ στον πρώτο γύρο και θέλουν να το αλλάξουν. Γενικά, η πλατφόρμα θα κλείσει για αιτήσεις στις 31 Οκτωβρίου 2023.

Ευκαιρία για μεγαλύτερα ποσά: Εάν οι παλαιοί δικαιούχοι αλλάξουν την επιλογή του ΙΒΑΝ και προτιμήσουν την άυλη κάρτα, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπορούν να λάβουν μεγαλύτερο ποσό. Και το αντίστροφο:

Αν είχαν επιλέξει άυλη κάρτα και τώρα «γυρίσουν» σε ΙΒΑΝ, θα λάβουν λιγότερα. Π.χ. Εάν κάποιος έλαβε το 80% του επιδόματος στον τραπεζικό του λογαριασμό και αυτή τη φορά επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, θα λάβει το 100% του νέου Market Pass.

Η πληρωμή του Market Pass μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας μεγαλώνει το ποσό της επιδότησης

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Market Pass 2: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ

Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ

Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Market Pass 2: Τα ποσά ανά δικαιούχο
Τα ποσά του Market Pass ανά μήνα θα είναι τα ίδια:

22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό
32 ευρώ για ζευγάρι χωρίς τέκνα
το ίδιο ποσό (32 ευρώ) δικαιούται και μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
42 ευρώ λαμβάνει μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 42 ευρώ
με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ
με τρία 62
με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 72 ευρώ

Πώς κάνω αίτηση για Market Pass 2 στο gov.gr

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (κάνετε κλικ εδώ), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς για το TAXISNet.

Ακολουθεί η εξής διαδικασία:

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.

Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας – στο κινητό τηλέφωνο θα λάβετε έναν κωδικό με SMS, ενώ στο e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

Μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για Market Pass και Οκτώβριο για Youth Pass

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις για το Market Pass – Ένα μήνα αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα του Youth Pass

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του Market Pass, ενώ ένα μήνα αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 200.000 νέους ηλικίας 18 και 19 ετών για το Youth Pass των 150 ευρώ. Οι πληρωμές υπολογίζονται για τους πρώτους εντός του Οκτωβρίου, ενώ για τους δεύτερους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός για τους νέους προέβλεπε τη χορήγηση του επιδόματος νωρίτερα, τελικά η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Οι δικαιούχοι του youth pass θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Το ποσό θα χορηγηθεί σε ψηφιακή κάρτα και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές δράσεις, όπως θέατρο, σινεμά, συναυλίες.

Οι νέοι θα λάβουν youth pass για δύο συνεχόμενα έτη

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται ότι «παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών».

Δικαιούχοι είναι «φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ό έτος».

Ως εκ τούτου οι νέοι που θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα παίρνουν 150 ευρώ και την επόμενη χρονιά που θα έχουν γίνει 19 ετών θα λαμβάνουν άλλα 150 ευρώ.

Φέτος το youth pass θα λάβουν οι νέοι που είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι γεννήθηκαν το 2004) και το 19ο έτος (όσοι γεννήθηκαν το 2003).

Το 2024 θα λάβουν για δεύτερη χρονιά τα 150 ευρώ του επιδόματος οι περυσινοί 18άρηδες που έγιναν φέτος 19 ετών και όσοι συμπληρώνουν φέτος τα 18 χρόνια τους. Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα των δικαιούχων θα παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της.