Τράπεζα Πειραιώς: Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 29/11 τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς λόγω 24ωρης απεργίας που ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων αντιδρώντας στο business plan της τράπεζας 2022-2025 και με την αμέριστη στήριξη της ΟΤΟΕ.
Την αντίθεσή της «στη συρρίκνωση του δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς με πρόσχημα την ψηφιοποίηση» εκφράζει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας – ΟΤΟΕ.
Kαι δηλώνει ότι στηρίζει την την 24ωρη απεργία της 29ης Νοέμβρη, που προκήρυξε ο σύλλογος εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και όλες τις κατά τόπους κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.
Η ΟΤΟΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως: «έχει έγκαιρα, έμπρακτα, επανειλημμένα και τεκμηριωμένα αντιταχθεί στις πολιτικές συρρίκνωσης των Τραπεζών.
Τράπεζα Πειραιώς: Απεργία για τις 29/11 προκήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς
Την προκήρυξη 24ωρης Απεργίας στην Τράπεζα Πειραιώς, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων, με στόχο να ακυρωθούν “τα – επικίνδυνα για τους εργαζόμενους – σχέδια της Τράπεζας”, όπως αναφέρει.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι οι θέσεις του είναι οι εξής:
“* Η ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα και η μετάβαση στη ψηφιακή οικονομία, δεν μπορεί να αποτελεί de facto όχημα μείωσης της απασχόλησης.Δε μπορεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να προκύπτει μέσα από τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Δε συνάδει επ’ ουδενί με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής και τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων του τραπεζικού τομέα.
* Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα έχουμε θέσεις εργασίας μέσα στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας και την εκπαίδευση που η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να μας παρέχει. Μόνο έτσι άλλωστε, θα αναβαθμιστούν και οι σχέσεις της Τράπεζας με το πελατειακό κοινό.
* Οι επιδιώξεις της Τράπεζας για αυξημένα και άμεσα μερίσματα, μέσα από την μονοδιάστατη πρακτική της διαρκούς εξοικονόμησης κόστους, χωρίς να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, είναι πλέον πέραν κάθε λογικής αιτιολογίας και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.), συνεπής στις θέσεις του, εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή με τεκμηρίωση κι επιχειρήματα στο business plan, όταν αυτό ανακοινώθηκε”.
Και καταλήγει “θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Εργασίας και κάθε άλλο φορέα, προκειμένου να τοποθετηθούν απέναντι στις πρακτικές της Τράπεζας που εργαλειοποιεί την ψηφιακή μετάβαση σε βάρος της εργασίας και ευρύτερα της κοινωνικής συνοχής.”
Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της 29ης Νοεμβρίου
Στη συστηματική μείωση του προσωπικού, στις αποσχίσεις και στο συνεχιζόμενο κλείσιμο των καταστημάτων, που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια με προμετωπίδα την ψηφιοποίηση και έχει ως μοναδικό στόχο, μέσω της μείωσης του κόστους, τη μεγιστοποίηση των κερδών των τραπεζών προς όφελος μόνο των μετόχων.
Όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει και αναδείξει, όλα τα παραπάνω προσλαμβάνουν ακραίες διαστάσεις στη χώρα μας, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στον κλάδο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Οι συνέπειες αυτών των επιλογών των Τραπεζών στην εξυπηρέτηση της πελατείας, ιδίως στην περιφέρεια, στις απομακρυσμένες και στις νησιωτικές περιοχές, γίνονται εδώ και καιρό ιδιαίτερα αισθητές, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού για μεγάλο κομμάτι της πελατείας και των τοπικών κοινωνιών.
Η ΟΤΟΕ στήριξε και στηρίζει τις εύλογες αντιδράσεις των Συλλόγων-μελών της, των εργαζόμενων, της πελατείας και των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε κάθε επιλογή που συρρικνώνει τον κλάδο.
Απέναντι σε κάθε επιλογή που απειλεί και αποσταθεροποιεί την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας.
Απέναντι σε κάθε επιλογή που αποξενώνει ή και αποκλείει συμπολίτες μας από την πρόσβασή τους στο ουσιώδες αγαθό της προσιτής τραπεζικής εξυπηρέτησης.
Η ανακοίνωση
Τέτοια – και μάλιστα πρωτοφανούς, μέχρι σήμερα, έκτασης – επιλογή συρρίκνωσης είναι το Business Plan 2022-2025 της Τράπεζας Πειραιώς. Ενα σχέδιο που φιλοδοξεί να «απαλλάξει» την Τράπεζα από έναν στους 3 σήμερα εργαζόμενους, να αποσχίσει και άλλες δραστηριότητες, να κλείσει ακόμα περισσότερα καταστήματα, με τις γνωστές συνέπειες για τους εργαζόμενους, την πελατεία και για ολόκληρη την κοινωνία».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως:
«Η ΟΤΟΕ, ως θεσμική και συλλογική έκφραση της βούλησης των μελών της και των εργαζομένων του κλάδου, ανέλαβε και θα αναλάβει παραπέρα πρωτοβουλίες τόσο για τις αποσχίσεις, με σχέδιο τροπολογίας, όσο και για την απόκρουση των ακραίων, μονομερών και κοινωνικά βλαπτικών πολιτικών συρρίκνωσης που ακολουθούν οι Τράπεζες στην Ελλάδα, με πρόσχημα και με όχημα την ψηφιοποίηση.
Καλούμε την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, που πλήττουν στο σύνολό τους όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Συμφωνία με την ΟΤΟΕ για αυξήσεις 5,5% μέχρι το 2024
Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα η ΟΤΟΕ και οι εκπρόσωποι των τραπεζών όσον αφορά την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων και την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η σύμβαση η οποία αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, θα έχει διάρκεια 3 ετών και προβλέπει σωρευτικά αυξήσεις στους μισθούς 5.5%. Ειδικότερα προβλέπονται αυξήσεις 2% από 1/10/2022, 1% από 1/12/2023 και 2.5% από 1/12/2024.
Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους διαμορφώνεται στα 1019.13 ευρώ.
Η σύμβαση θα περιλαμβάνει επίσης ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης, κάτι το οποίο αποτελούσε βασικό αίτημα της ΟΤΟΕ καθώς ο κλάδος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες δηλώνουν ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και δεσμεύονται ότι δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Η αύξηση των μισθών
Η αύξηση των μισθών στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ θα συμπαρασύρει περαιτέρω τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς στις περισσότερες τράπεζες υπάρχει ενεργή και επιχειρησιακή σύμβαση με υψηλότερες αμοιβές.
Η σύμβαση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.
Σημειώνεται ότι στις 31.12.2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα απασχολούσαν 37.734 υπαλλήλους και ο αριθμός των καταστημάτων σε όλη την επικράτεια ήταν 1.838. Ένα χρόνο αργότερα το προσωπικό ήταν 33.121 άτομα και τα καταστήματα μειώθηκαν σε 1.680.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις συνεταιριστικές τράπεζες ενώ ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μετακινήθηκε (carve out) κυρίως προς της εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers)
Tην περίοδο 2022-2023 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου περί τους 3.000 τραπεζοϋπαλλήλους με το μέγιστα ποσά αποζημίωσης (με μπόνους) να διαμορφώνονται μεταξύ 150.000-180.000 ευρώ ενώ λαμβάνονται πρόνοιες για τους άνω των 50-55 ετών που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.
Έκλεισαν 300 καταστήματα στη διάρκεια της πανδημίας – Αποχώρησε πρόωρα άνω του 15% των εργαζομένων
Κατά 438 καταστήματα (-24%) μείωσαν το δίκτυό τους οι τράπεζες την περίοδο 2018 – 2021, ενώ μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας (2020-2021) οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες έκλεισαν 300 καταστήματα ή το 18% του δικτύου τους. Παράλληλα, την διετία 2020-2021 αποχώρησε πρόωρα άνω του 15% των εργαζομένων τους.
Από το 2008 οι τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.530 καταστήματα (ποσοστό μείωσης 62%), ενώ οι εργαζόμενοι στα πιστωτικά ιδρύματα, μειώθηκαν κατά 54% (άνω των 35.000 μέχρι το 2021).
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά του ραγδαίου μετασχηματισμού των τραπεζών (αρχικά λόγω των δεσμεύσεών τους έναντι του SSM μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015 και από ένα σημείο και μετά ως απόρροια της καλπάζουσας τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης), ο οποίος δεν γίνεται «αναίμακτα» για εργαζόμενους και πελάτες.
Το θέμα της δραστικής συρρίκνωσης δικτύου και προσωπικού των τραπεζών αναμένεται να έρθει ξανά στο προσκήνιο με αφορμή το νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2022 – 2025.
Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς πρόκειται να στείλει υπόμνημα στα κόμματα της Βουλής, ζητώντας να γίνει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των περαιτέρω περικοπών που θα διενεργήσει η Τράπεζα μέχρι το 2025.
Σημειώνεται ότι χθες ο Σύλλογος προκήρυξε 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου.
Στο υπόμνημά του προς τα κόμματα ο Σύλλογος Εργαζομένων της Πειραιώς αναφέρει ότι η Διοίκηση της Τράπεζας προχωρά στον σχεδιασμό για ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους (από 8.500 σήμερα) καταργώντας 100 ακόμα καταστήματα του δικτύου της και αξιοποιώντας παράλληλα στο πεδίο της μείωσης της απασχόλησης τις διατάξεις περί εταιρικών μετασχηματισμών αποσχίζοντας υπηρεσίες.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο επιθυμεί να απομειώσει το 31% του προσωπικού της Τράπεζας, μετά από μια προηγούμενη μείωση κατά 27% την περίοδο 2018-2021.