Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσεις«Λουκέτο» σε Τράπεζα Πειραιώς και απόσχιση τμήματος - Χαμός με τους εργαζομένους

«Λουκέτο» σε Τράπεζα Πειραιώς και απόσχιση τμήματος – Χαμός με τους εργαζομένους

Τράπεζα Πειραιώς: Σε καινούργια απόσχιση τμήματος προχωράει η γνωστή τράπεζα. Οργισμένοι οι υπάλληλοι με τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ενέργεια αυτή, γίνεται από την τράπεζα πειραιώς προκειμένου να μεταφέρει περίπου 60 εργαζομένους των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων σε θυγατρική εταιρεία της.

Πλήρως αντίθετοι με τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους στην μεταφορά του προσωπικού εκτός της Τράπεζας.

Δείτε αναλυτικά…

Τράπεζα Πειραιώς: Όλες οι λεπτομέρειες για το “λουκέτο”

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόκειται για την τέταρτη απόσχιση τμήματος στην οποία προχωρά η Τράπεζα. Οι τραπεζίτες με τις συγκεκριμένες μεθόδους επιδιώκουν να «κομματιάσουν» τις υπηρεσίες σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Μάλιστα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαβούλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς με τη Διοίκηση αναφορικά με την απόσχιση των εργασιών των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων και τη μεταφορά των εργαζομένων σε αυτά, προς θυγατρική εταιρεία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τα μέλη του επανέλαβαν την πάγια θέση τους ενάντια στη μεταφορά εργασιών και εργαζομένων σε εταιρείες εκτός Τράπεζας, ειδικά, με τα όσα ελάχιστα ορίζει το Π.Δ. 178/2002.

Τράπεζα Πειραιώς: Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους:

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε την αναγκαιότητα στον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, να συγχωνεύσει τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες, εντός και εκτός Τράπεζας, σε μία θυγατρική, ώστε η διαχείριση των ακινήτων να πραγματοποιείται από μία εταιρεία και να αποκομίσει οικονομίες κλίμακος.

Ο Νόμος 4601/2019, που άνοιξε την πόρτα των αποσχίσεων στις τράπεζες, είναι η αφετηρία όλων όσων συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τις αποσχίσεις. Θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σύλλογος ήταν ενάντια στην ψήφιση αυτού του Νόμου και πραγματοποίησε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και ενέργειες, προκειμένου να μην περάσει. Στον αντίποδα, σύλλογοι που σήμερα εναντιώνονται στις αποσχίσεις, τήρησαν σιγή ιχθύος, για γνωστούς πολιτικούς λόγους. Η υποκρισία άλλωστε, γεννιέται, όταν εκλείπει η μνήμη. Η αποτροπή των αποσχίσεων μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Διαφορετικά ο άλλος τρόπος είναι μέσω Συλλογικής Συμφωνίας, να διατηρηθεί το Δίκαιο εκείνο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες Συμφωνίες και ουσιαστικά υπερβαίνει το Νόμο.

Το παραπάνω δεδομένο το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς και οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι στη διαχείριση ακινήτων, οι οποίοι ζήτησαν τη διαπραγμάτευση συμφωνίας, ανεξάρτητα από όσα μεγαλόστομα περιγράφουν άλλοι σύλλογοι στις ανακοινώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, στη χθεσινή διαβούλευση, καλέσαμε τη Διοίκηση να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, για τη διαμόρφωση Συμφωνίας που θα κατοχυρώνει απόλυτα και θεσμικά την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα των εν λόγω τραπεζοϋπαλλήλων, προσθέτοντας δικαιώματα και όχι αφαιρώντας.

Η Διοίκηση δεσμεύτηκε να μας απαντήσει στην επόμενη συνάντηση σε σχέση με τις θέσεις μας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Σύλλογος λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχείρησε να εφαρμόσει τον Νόμο 4601/2019, αποτελεί κέρδος για τον κλάδο μας. Υπογράψαμε Συμφωνίες που κατοχυρώνουν απόλυτα στους εργαζόμενους την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου εσαεί.

Εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε, θωρακίζοντας τις Συμφωνίες, μέχρι να ισχυροποιηθούν τα σωματεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τη δική μας αρωγή έχουν ιδρύσει. Και σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε μαζί τους, γιατί δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι είμαστε συνάδελφοι και ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες.

Αλλάζουν οι υπηρεσίες leasing

Σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών leasing του Ομίλου, με στόχο τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας και διαχείρισης, προχωρά η Tράπεζα Πειραιώς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συστάθηκαν τρεις νέες εταιρείες:

Η εταιρεία Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις, η οποία αναλαμβάνει τη δραστηριότητα διαχείρισης χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Η εταιρεία Sunshine Leases, στην οποία μεταφέρονται μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Η εταιρεία Πειραιώς Property Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας που σχετίζεται με χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Η Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις συνεχίζει τη δραστηριότητα του Ομίλου Πειραιώς στον δυναμικό κλάδο του leasing, διατηρώντας πρωταγωνιστική θέση στην αγορά και προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη νέα Πειραιώς Leasing, καθήκοντα Διευθύνουσας Συμβούλου αναλαμβάνει η κ. Ζωή Ταχτσή, που ως σήμερα κατείχε τον ρόλο Head of Development & Asset Management, στη θέση του Ανδρέα Δημητριάδη, τον οποίο ο Όμιλος Πειραιώς ευχαριστεί για τη συνεισφορά του.

Οι εταιρείες Sunshine Leases και Πειραιώς Property Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας αναλαμβάνουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ακινήτων από δραστηριότητες leasing του Ομίλου, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού του σχεδίου.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στις υπηρεσίες leasing μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα νέα εταιρικά σχήματα, διατηρώντας όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών στη βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς

Μεγάλο ρόλο για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καλείται να αλλάξει τη λειτουργία του και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, από το βήμα του συνεδρίου The Future of Sustainable Finance που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Καθώς θα απαιτηθούν ετησίως τουλάχιστον 7 τρισ. δολάρια έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού – το ένα τρίτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ – είναι αυταπόδεικτο ότι το τραπεζικό σύστημα που παρέχει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας χρηματοδότησης της οικονομίας, έχει κρίσιμο ρόλο, χρηματοδοτώντας, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

“Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία μετά από δεκαετή κρίση έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ, η επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών και η αποκατάσταση του χαμένου εδάφους, με τρόπο όμως βιώσιμο που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι κρίσιμη και η συμβολή του τραπεζικού συστήματος σημαντικότερη”, όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι βασικός αναπτυξιακός μοχλός είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

“Οι τράπεζες έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, από την ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει για τις επιχειρήσεις έως τη διαδικασία χορήγησης των πόρων και την παρακολούθηση των επενδύσεων”, επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και τις στρατηγικές και επιχειρηματικές του επιλογές, προκειμένου να στηρίξει τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία και η επιχειρηματικότητα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε κανόνες που θεσμοθέτησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και δημιουργούν στις τράπεζες την ανάγκη για νέα μεθοδολογία αναφορικά με την αποτίμηση και διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, για ενσωμάτωση των κινδύνων στις αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις, μεμονωμένες αλλά σε τομείς της οικονομίας με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στροφή προς “πράσινους” τομείς, και την επίπτωση των ρίσκων αυτών σε υφιστάμενα δάνεια.

Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων για την κλιματική αλλαγή, έχοντας ως βασική προτεραιότητα να συμβάλλει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των παγκόσμιων Αρχών για την Υπεύθυνη Τραπεζική (Principles for Responsible Banking), μαζί με άλλες 29 τράπεζες-μέλη του UNEP-FI από όλο τον κόσμο ενώ για μια ακόμη φορά εντάσσεται στον δείκτη αειφορίας FTSE4Good Emerging Index της FTSE Russell, για τις επιδόσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (Environmental, Social, Governance – ESG).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ