Λουκέτο σε ελληνική τράπεζα: Tι γίνεται με τις καταθέσεις

Olympus Bank: Άσχημα νέα έρχονται από τον τραπεζικό χώρο καθώς το πιστωτικό ίδρυμα Olympus Bank παρέδωσε την άδεια λειτουργίας του στην ΤΤΕ λόγω έλλειψης κεφαλαίου σύμφωνα με το newmoney.gr. Ανάδοχος κατά επιλογή της ΤΤΕ επί του συνόλου των καταθέσεων της Olympus Bank ύψους 85 εκατ. ευρώ, κρίθηκε η Εθνική Τράπεζα η οποία ανέλαβε την ασφαλή […]

Λουκέτο σε ελληνική τράπεζα: Tι γίνεται με τις καταθέσεις

Olympus Bank: Άσχημα νέα έρχονται από τον τραπεζικό χώρο καθώς το πιστωτικό ίδρυμα Olympus Bank παρέδωσε την άδεια λειτουργίας του στην ΤΤΕ λόγω έλλειψης κεφαλαίου σύμφωνα με το newmoney.gr.

Ανάδοχος κατά επιλογή της ΤΤΕ επί του συνόλου των καταθέσεων της Olympus Bank ύψους 85 εκατ. ευρώ, κρίθηκε η Εθνική Τράπεζα η οποία ανέλαβε την ασφαλή μεταφορά τους στα συστήματά της.

Η κρούση από ξένο fund, η απορρόφηση της τράπεζας Έβρου και η ΑΜΚ που «αποκάλυψε» την παρουσία Ρώσων στο μετοχικό της κεφάλαιο – Εθνική Τράπεζα: Από την Τρίτη (7/2) η εξυπηρέτηση πελατών της Olympus Bank.

Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν για την τραπεζική αγορά η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Olympus Bank, θέτοντάς τη υπό εκκαθάριση, με τις καταθέσεις της να μεταβιβάζονται στην Εθνική Τράπεζα.

Olympus Bank: Λουκέτο

Όπως, μάλιστα, τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, πρόκειται για μία κίνηση, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη συνεταιριστική τράπεζα δεν κατάφερε να κλείσει εντός των απαιτούμενων χρονικών ορίων τις μνημονιακές της υποχρεώσεις.

«Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, η Olympus Bank απέτυχε να προχωρήσει σε ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει σήμερα το 90%, ενώ στα… χαρτιά έμειναν και οι όποιες προσπάθειες για την κεφαλαιακή της ενίσχυση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως μολονότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν εποπτεύονται από τον SSM, εντούτοις o ενιαίος επόπτης είχε δώσει σαφείς… εντολές για αυτές, οι βασικές εκ των οποίων ήταν οι παραπάνω.

Olympus Bank: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… λουκέτου

Αίτημα για ειδική συμμετοχή στη συνεταιριστική τράπεζα Δράμας υπέβαλε το 2018 στην ΤτΕ ξένο fund, με τις σχετικές συζητήσεις εντέλει να ναυαγούν (σ.σ. καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα επιρρίπτουν ευθύνες για το ναυάγιο στην πλευρά της τράπεζας).

Ακολούθησε η συγχώνευση με την τράπεζα Έβρου, για την οποία, επίσης, είχε ενημερωθεί η εποπτική αρχή, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και ξένων επενδυτών.

Η ταυτότητα των επίμαχων επενδυτών παρέμενε μυστική, με τραπεζικές πηγές να εξηγούν στο newmoney πως «σπάζοντας» τη συμμετοχή τους κατάφερναν να μένουν κάτω από τα εποπτικά ραντάρ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πάντως, οι εκπρόσωποι των βασικών μετόχων στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είχαν ρωσικές ρίζες και σχέσεις με την Κύπρο.

«Με βάση το έγγραφο του ΓΕΜΗ που δημοσιεύει η ίδια η Τράπεζα Δράμας, από το πενταμελές συμβούλιο οι τρεις είναι κάτοικοι Κύπρου και οι άλλοι δύο κάτοικοι Αττικής. Από τους τρεις, οι οποίοι προέρχονται εκ Κύπρου, ο ένας γεννήθηκε στο Σαφώνοβο της Ρωσίας και ο άλλος στη Σόφια.

Και οι δυο, όμως, έχουν την κυπριακή υπηκοότητα, όπως φαίνεται και από τα δελτία ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες, μάλιστα, φέρεται να απέκτησαν και οι δύο το 2016», ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα evros-news και συνέχιζε:

«Υπάρχει, φυσικά και η μοναδική γυναίκα μέλος του νέου δ.σ της συνεταιριστικής τράπεζας Δράμας, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι κάτοικος Αττικής. Διετέλεσε διευθύντρια στο υποκατάστημα της Ομοσπονδιακής Ρωσικής Τράπεζας Β&Ν BΑNΚ Greek Branch που αρχικά ανήκε στην, επίσης, ρωσική τράπεζα KEDR BANK».

Olympus Bank: Οι καταθέσεις και η επιλογή της ΕΤΕ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το συγκεκριμένο ποσό που συγκέντρωσε η τράπεζα με την ΑΜΚ δεν ήταν αρκετό, για να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες φέρεται να «άγγιζαν» τα 12 εκατ. ευρώ και άρα, ο επόπτης, δεδομένου ότι η Olympus Bank

«δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό», προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Στην Εθνική Τράπεζα θα κατευθυνθούν οι καταθέσεις της συνεταιριστικής «Όλυμπος», ύψους 85 εκατ. ευρώ, με τον συστημικό Όμιλο να αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος της μετάπτωσής τους στα δικά του συστήματα.

Όπως αποκαλύπτει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο των διαδικασιών μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης διερεύνησε το ενδιαφέρον και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Προέκρινε, ωστόσο, τη μεταβίβασή τους στην ΕΤΕ, μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι καταθέσεις του Ομίλου της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2022 στα 55,7 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις στις διεθνείς δραστηριότητες παρέμειναν αμετάβλητες σε 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 53,9 δισ. ευρώ.

Ως προς τους περίπου 45 εργαζόμενους της Olympus Bank (διέθετε τρία καταστήματα σε Δράμα, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη), η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει πως «θα μεριμνήσει να συζητήσει με τον ειδικό εκκαθαριστή για θέματα που τους αφορούν».

Τα νέα επιτόκια καταθέσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Σε αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες με στόχο να καταστήσουν πιο ελκυστικές τις αποταμιεύσεις των πελατών τους όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Το τελευταίο εξάμηνο, το επιτόκιο του ευρώ αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συμπαρασύροντας τα επιτόκια των χορηγήσεων για τους Έλληνες δανειολήπτες. Δεν συνέβη το ίδιο και για τα επιτόκια καταθέσεων τα οποία οι εγχώριες τράπεζες -λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας- διατήρησαν για αρκετούς μήνες “παγωμένα” στα επίπεδα των 20-30 μονάδων βάσης.

Μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι συστημικές τράπεζες “διόρθωσαν” τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στα επίπεδα των 50-60 μονάδων τον Δεκέμβριο για να οδηγηθούν τώρα σε πιο ουσιαστικές αυξήσεις στα επίπεδα των 2-2,50 μονάδων μέσα από μια βεντάλια διαφορετικών προϊόντων σε κάθε τράπεζα.

“Οι πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση στις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα τα επιτόκια καταθέσεων να αυξηθούν ένα τρίμηνο νωρίτερα”, παραδέχεται στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Σημειώνεται ότι αρκετές από τη μη συστημικές τράπεζες είχαν αναπροσαρμόσει ταχύτερα το ύψος των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις προσελκύοντας περισσότερους νέους πελάτες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν στα τέλη της εβδομάδας και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι καταθέτες έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από προϊόντα σε κάθε τράπεζα που προσφέρουν αξιόλογες αποδόσεις οι οποίες, ωστόσο, διαφοροποιούνται με βάση το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης.

Alpha Bank

Από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, οι καταθέτες έχουν στη διάθεσή τους τα παρακάτω προϊόντα με διάρκεια έως 24 μήνες και απόδοση έως 3%:

• Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών: Προσφέρει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%. Το ελάχιστο όριο της κατάθεσης είναι 30.000 ευρώ και θα μειωθεί στα 20.000 ευρώ, ενώ οι καταθέτες απολαμβάνουν τη μέγιστη απόδοση (3%) για καταθέσεις από 300.000 ευρώ και άνω.

• Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών: Προσφέρει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2%.

Από την προσεχή Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, οι καταθέτες μπορούν να απολαμβάνουν αποδόσεις έως 2,5% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ. Όλες οι καταθέσεις άνω του συγκεκριμένου ορίου απολαμβάνουν την ίδια απόδοση.

• 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση: Προσφέρει κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

• 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση: Προσφέρει κλιμακούμενα επιτόκια 1%, 1,5%, 2% και 2,5% στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Εθνική Τράπεζα

• Προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών: Προσφέρει επιτόκιο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ, και 1% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.

• Προθεσμιακή κατάθεση 15 μηνών: Προσφέρει αυξητικά κλιμακούμενη απόδοση ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 3%, και ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση 2% και με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 10.000 ευρώ.

• Προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών: Προσφέρει επιτόκιο από 1,5% έως 2,3% για ποσά 20.000-200.000 ευρώ (διαθέσιμο από τις 17 Φεβρουαρίου 2023). Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει από το 2022 το επενδυτικό προϊόν “Επενδυτικό νέας γενιάς”, που συνδυάζει προστασία κεφαλαίου, μικρή διάρκεια (18 μήνες), δυνατότητα συμμετοχής από 1.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1,5% στη λήξη, με δυνατότητα μεγαλύτερων αποδόσεων, ανάλογα και με την πορεία των αγορών.

Τράπεζα Πειραιώς

Από τις 14 και τις 21 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διάθεση των παρακάτω νέων προϊόντων με ελκυστικές αποδόσεις για τους καταθέτες:

• Προθεσμιακή κατάθεση “Στα μέτρα σου””: Προσφέρει σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης.

• Κλιμακούμενη προθεσμιακή κατάθεση “Αυξάνω”: Προσφέρει επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, με ανά τρίμηνο κλιμακούμενο επιτόκιο και καταβολή τόκων ανά τρίμηνο. Εάν , για παράδειγμα, βάσει του ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% και 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως.