Λουκέτο έχει μπει σε χιλιάδες μαγαζιά της εστίασης στη χώρα μας. Τι έχει συμβεί και κατέληξαν να τα σφραγίσουν.
Άσχημα είναι τα νέα για την εστίαση στη χώρα μας, αφού τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί και για κάποιες η μόνη λύση είναι το λουκέτο.
Δείτε αναλυτικά…
Σε πόσες επιχειρήσεις μπήκε λουκέτο
Όπως προκύπτει, συνολικά 4.000 επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στον τομέα της εστίασης, όπως αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
“Η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων αφορά σε όλα τα είδη επιχειρήσεων εστίασης είτε πρόκειται για καφετέριες, είτε για εστιατόρια, είτε για κέντρα διασκέδασης. Είναι αρκετοί οι λόγοι που συνέτειναν σε αυτή την εξέλιξη.
Η αρχή έγινε από τη στιγμή που χρειάστηκε να κλείσουν τα καταστήματα στη διάρκεια της πανδημίας για εννέα μήνες μετά από κρατική εντολή. Επίσης για σημαντικό χρονικό διάστημα η εστίαση βρέθηκε αντιμέτωπη με περιοριστικούς όρους χωρίς μουσική ή με αποστάσεις στα τραπέζια και μειωμένο ωράριο καθώς και με τοπικά lockdown.
Μόλις θεωρήσαμε ότι επανερχόμαστε σε κανονικότητα από το καλοκαίρι του 2021, άρχισαν να μας έρχονται οι πρώτοι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του συγκεκριμένου έτους, με το κόστος ενέργειας να είναι το διπλάσιο. Ακολούθησε η σταδιακή αύξηση των πρώτων υλών που επιτάχυνε σημαντικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου από τον Μάρτιο του 2022 και ύστερα”.
Την ίδια στιγμή η εστίαση παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή όπου δραστηριοποιείται μία επιχείρηση.
“Υπάρχουν για παράδειγμα περιοχές με κινητικότητα και άλλες με σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας κινείται ικανοποιητικά, ωστόσο τα προάστια έχουν πρόβλημα. Υφίστανται αρκετές επιχειρήσεις, που λόγω του ότι δεν έχουν κίνηση, κλείνουν δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και επαναλειτουργούν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Τέτοιες περιοχές είναι η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι”.
Λουκέτο: Τεράστιο το λειτουργικό κόστος – Πόσο ανέβηκε
Ο κύριος Καββαθάς στέκεται και στη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 41% σε σύγκριση με το 2020. “Το υψηλό κόστος λειτουργίας που σχετίζεται με το ενεργειακό κόστος, την τιμή των πρώτων υλών και τις αυξήσεις στα ενοίκια, έχει επιβαρύνει την εστίαση, λειτουργώντας σωρευτικά”.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου και το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος είναι στα μέσα Απριλίου, θα ευνοήσει τον κλάδο της εστίασης.
“Έτσι, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί θα ξεκινήσουν να κινούνται από το τέλος Μαρτίου, διευρύνοντας τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ταυτόχρονα οι προκρατήσεις κινούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Εκτίμησή μου ωστόσο είναι ότι και πάλι θα έχουμε επιδόσεις διαφορετικών ταχυτήτων στις επιχειρήσεις εστίασης καθότι θα υπεραποδίδουν οι τουριστικές περιοχές και στον αντίποδα θα υπάρχουν περιοχές που δεν αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς – κυρίως στην ηπειρωτική χώρα – που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ζήτημα θα αντιμετωπίσουν και επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές με περιορισμένη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι υπάρχουν νησιά με τουριστική περίοδο μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, επομένως και η κίνηση στα καταστήματα τοποθετείται αντίστοιχα στους δύο αυτούς μήνες”.
Πως προσπαθούν να μειώσουν το κόστος
Μία από τις κινήσεις στις οποίες προχωρούν αρκετοί επαγγελματίες προκειμένου να περιορίσουν το κόστος είναι η μείωση του αριθμού των προσφερόμενων πιάτων στους καταλόγους τους. «”Μαζεύουν” τους καταλόγους ώστε να περιέχουν λιγότερα πιάτα, χωρίς όμως να ρίχνουν την ποιότητα» σημειώνει ο κ. Δαβερώνης. Για παράδειγμα, εξηγεί, δεν θα βγει σε καμία περίπτωση από τον κατάλογο η φέτα, παρά το γεγονός ότι έχουν ανέβει οι τιμές στα τυροκομικά, ωστόσο μπορεί να αφαιρεθεί ένα πιάτο το οποίο είχε μέσα ως συστατικό τη φέτα.
Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το κόστος των πρώτων υλών καθώς όταν ένα πιάτο βρίσκεται στον τιμοκατάλογο ο επαγγελματίας θα πρέπει να είναι σε θέση και να το παρασκευάσει εάν το παραγγείλει ο πελάτης. Εξάλλου οι επιχειρήσεις δεν έχουν το περιθώριο να αγοράζουν πρώτες ύλες τις οποίες τελικά δεν θα χρησιμοποιήσουν.
Περιορίζουν τις μέρες και ώρες λειτουργίας
Άλλες επιχειρήσεις εστίασης, επιλέγουν είτε να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους – για παράδειγμα να ανοίξουν μόνο τη μία από τις δύο «βάρδιες» τις καθημερινές – είτε να παραμείνουν κλειστές για κάποιες μέρες της εβδομάδας.
«Ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας, όπως στο παραλιακό μέτωπο, αρκετοί επαγγελματίες διαπιστώνουν πως δεν συμφέρει να ανοίξουν το μαγαζί τους για να καθίσουν τελικά δύο παρέες. Έτσι επιλέγουν κάποιες μέρες να μην λειτουργήσουν, περιμένοντας να γεμίσουν με κόσμο το Σαββατοκύριακο» εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.
Για τον κ. Δαβερώνη πάντως πολύ σημαντικό είναι, παρά τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου λόγω των αυξημένων δαπανών «να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα». Οι επαγγελματίες, εξηγεί, αναζητούν μεν τρόπους για να μειώσουν το κόστος και στο τέλος της ημέρας να έχουν κέρδος ωστόσο παράλληλα οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες, να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.