Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΛογαριασμοί ρεύματος: Κρυφή επιδότηση για Δεκέμβριο - Πώς θα την πάρετε

Λογαριασμοί ρεύματος: Κρυφή επιδότηση για Δεκέμβριο – Πώς θα την πάρετε

Λογαριασμοί ρεύματος: Γνωστές έγιναν από την κυβέρνηση οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο για το μήνα Δεκέμβριο 2022.

Οι επιδοτήσεις Δεκεμβρίου 2022 – Μπόνους για μείωση κατανάλωσης. Δείτε τις ανακοινώσεις Σκρέκα για το ρεύμα.

Τις κρατικές επιδοτήσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (25/11) ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας αρχικά αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να υπάρξει χαμηλότερο πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μάχη που θα συνεχιστεί στις 13 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Κρυφή επιδότηση για Δεκέμβριο – Πώς θα την πάρετε

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια:

– Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών

– Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι τότε θα υπάρχει επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
– Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και σε αυτή την κατηγορία προβλέπεται η επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης σε σχέση με το 2021

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο η επιδότηση για τον Δεκέμβριο ορίστηκε σε 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η συνολική επιδότηση για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατομμύρια ευρώ (282 εκατομμύρια για τα νοικοκυριά) με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών και έχει αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, μέτρο που αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η κρίση. Θα είμαστε δίπλα τους και αυτόν τον δύσκολο χειμώνα» κατέληξε ο υπουργός Ενέργειας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τιμολόγια των παρόχων για τον Δεκέμβριο

Πριν από λίγες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ανακοινώσει τα τιμολόγιά τους για τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα:

– στη ΔΕΗ μέχρι τις 500 κιλαβατώρες κατανάλωσης, το κόστος θα ανέλθει σε 38 λεπτά και σε 39,2 ευρώ για την δεύτερη κλίμακα, μετά τις 500 κιλοβατώρες

– η Φυσικό Αέριο, θα τιμολογήσει τους πελάτες της τον Δεκέμβριο με 29,8 λεπτά για τα τιμολόγια με έκπτωση συνέπειας και με 31,8 λεπτά χωρίς έκπτωση.

– η ΕΛΙΝΟΙΛ για το πρόγραμμα Power On Home ρίχνει τις τιμές στα 28,5 λεπτά.

– η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμοκατάλογο 30,4 λεπτά με το πρόγραμμα GENEROUS Home και 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση συνέπειας.

– η Elpedison διαμόρφωσε τιμολόγιο 35 λεπτών για το πρόγραμμα Electricity Home Day κατεβάζοντάς τα στα 32,7 λεπτά με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Elpedison Συνέπεια Day που παρέχεται με πάγιο 5 ευρώ το μήνα.

– η Protergia ανακοίνωσε ότι για τον Δεκέμβριο, η τιμή της κιλοβατώρας θα ανελθει στα 36,8 λεπτά

– η NRG του ομίλου της Motor Oil ανακοίνωσε τιμολόγια από 31,9 λεπτά και η WATT &VOLT 38,9 λεπτά.

Ρεύμα: «Εκτόξευση» στα 295 ευρώ η μεγαβατώρα την Πέμπτη

Αύξηση κατά 38% καταγράφει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα, «φλερτάροντας» ξανά με την περιοχή των 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 294,46 ευρώ/MWh, από 213,36 ευρώ/MWh που ήταν χθες Τετάρτη, με την χαμηλότερη στα 232,24 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 367 ευρώ/MWh. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες η χαμηλότερη τιμή είχε υποχωρήσει, μετά από πολύ καιρό, στα 44,70 ευρώ/MWh (με την υψηλότερη στα 330,26 ευρώ/MWh).

Αυτή η αιφνίδια άνοδος της τιμής του ρεύματος έχει την εξήγησή της, καθώς, μεταξύ άλλων, μετά από αρκετές ημέρες κυριαρχίας των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, για σήμερα πήρε «κεφάλι» το φυσικό αέριο. Έτσι στο ενεργειακό μίγμα συμμετέχουν το φυσικό αέριο με 34,95%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,81% (26,94% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 20,67%, ο λιγνίτης με 10,72% και τα υδροηλεκτρικά με 4,33%.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές στο TTF και το υπερδιπλάσιο «πλαφόν»

Την ίδια ώρα, σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, στο «φόντο» των ανακοινώσεων για την επιβολή πλαφόν που έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε.

Έτσι, χθες, στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στα 129,20 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 8%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και τα 133,8 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα τα συμβόλαια Ιανουαρίου έκλεισαν στα 135,57 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 137,84 ευρώ/MWh.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη χθεσινή άνοδο της τιμής, αναδεικνύεται ο εξωπραγματικός χαρακτήρας της πρότασης της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο TTF στα «υψίπεδα» των 275 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδο υπερδιπλάσιο ακόμη και από χθεσινή αυξημένη τιμή.

Κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση αρκετών κρατών-μελών που ζητούν δραστική μείωση της τιμής του πλαφόν. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε ότι η χώρα μας επιδιώκει να τεθεί ο πήχης κάτω των 200 ευρώ.

«Πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες από τις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΝ.

Ο Κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ και ότι στόχος μας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών)» για τον οποίο και θα επιχειρηθεί να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ