Λογαριασμοί ΔΕΗ: Ποια χρέωση αυξήθηκε – Πόσα θα πληρώσετε

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Άσχημα νέα έρχονται για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυξάνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τη στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ήδη επιβεβαρυμένοι για αυτούς. Συγκεκριμένα, το χαράτσι αυτό, θα ανέβει στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα νοικοκυριό από 14 ευρώ και άνω στον 4μηνιαίο λογαριασμό […]

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Ποια χρέωση αυξήθηκε - Πόσα θα πληρώσετε

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Άσχημα νέα έρχονται για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυξάνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τη στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ήδη επιβεβαρυμένοι για αυτούς.

Συγκεκριμένα, το χαράτσι αυτό, θα ανέβει στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα νοικοκυριό από 14 ευρώ και άνω στον 4μηνιαίο λογαριασμό του.

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές με τις νέες χρεώσεις των ΥΚΩ.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση των ΥΚΩ επιβαρύνει όλα τα τιμολόγια των καταναλωτών και υπάρχει για να μπορούν οι κάτοικοι των νησιών, που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα, να πληρώνουν ρεύμα στις τιμές που πληρώνουν και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας.

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Αυξήθηκε η χρέωση

Η νέα χρέωση θα είναι σχεδόν 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μέχρι σήμερα από 0 έως 1.600 kWh η χρέωση των ΥΚΩ ήταν 0,00690 ευρώ.

Έτσι ένα νοικοκυριό που κατανάλωσε 1.400 KW το τετράμηνο θα πληρώσει 23,8 ευρώ από 9,6. Να σημειωθεί πως στα ίδια επίπεδα θα μείνουν οι καταναλώσεις από τις 1.600 kw – 2000kw και από τις 2.000kw και πάνω.

Για εν κρυπτώ αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος έκαναν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμμελος και Πέτη Πέρκα. «Η αιτιολόγηση του νέου χαρατσιού εμπαίζει την ελληνική κοινωνία.

Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυτοί για την «αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις» ενώ τα υπερκέρδη είναι ήδη στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας.

Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους και οι χρεώσεις ΥΚΩ θα έπρεπε να είχαν μειωθεί εδώ και ένα χρόνο, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων των νησιών», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Πώς θα «ξεφουσκώσεις» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ αποτελούν πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης. Ο χειμώνας καταφθάνει και οι τρόποι μείωσης των λογαριασμών ρεύματος αλλά και τα μέτρα στήριξης τίθενται στο τραπέζι.

Ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν θα μπορέσει να βάλει αντλία θερμότητας, ας δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να «ξεφουσκώσουν». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Κάθε πότε έρχονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ;

Οι λογαριασμοί ΔΕΗ εκδίδονται ανά μήνα ή ανά δίμηνο, ανάλογα με τη πρόγραμμά μας. Έτσι, λαμβάνουμε 3 Έναντι και 3 Εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με το δίμηνο συμβόλαιο και 9 Έναντι με 3 Εκκαθαριστικούς στο μηνιαίο συμβόλαιο.

Γιατί όμως καθυστερούν να φτάσουν στα χέρια μας; Συνήθως εξαιτίας της ταχυδρομικής υπηρεσίας, με τους καταναλωτές να χάνουν την έκπτωση συνέπειας!

Ακριβώς επειδή η ΔΕΗ δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση παροτρύνει τους πελάτες της να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά.

Πώς μπορώ να δω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Πλέον, μπαίνοντας στο my.dei.gr μπορείς να πληρώσεις ηλεκτρονικά το λογαριασμό ρεύματος (e-bill) και να έχεις πρόσβαση στους λογαριασμούς του τελευταίου 12μηνου!

Κάνε το και θα λαμβάνεις εγκαίρως το λογαριασμό σου, θα ξέρεις τι χρωστάς και θα αποφεύγεις περίεργα λάθη και τις διπλοχρεώσεις.

Πώς θα μειώσω τους λογαριασμούς ρεύματος;

Τα ξεχασμένα φώτα, το πλυντήριο, το air condition, το θερμοσίφωνο αλλά και το μαγείρεμα «γονατίζουν» τους καταναλωτές με τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Τι πρέπει να γίνει;

Μονώσεις

Αρχικά, πρέπει να μονώσουμε το σπίτι. Η διαρροή ζέστης ή κρύου αντίστοιχα, μπορεί να οδηγήσει σε 20% επιπλέον κατανάλωση. Με σωστή μόνωση θα εξοικονομήσεις ενέργεια. Μπορείς να βρεις καλές εταιρείες μονώσεων στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία για στεγανοποιήσεις και θερμομονώσεις που μάλιστα συνεργάζονται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον».

Κλείνουμε τις συσκευές

Απ’ όσο φαίνεται η «κατάσταση αναμονής» αυξάνει το κόστος. Ο υπολογιστής, η τηλεόραση και οι συσκευές που δεν απενεργοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας μπορούν να μας κοστίσουν 30€ ετησίως!

Μαγειρεύουμε έξυπνα
Επιλέγουμε τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη για κάθε εστία και αποφεύγουμε το άσκοπο άνοιγμα του φούρνου όσο είναι σε λειτουργία. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε χύτρα και το φούρνο μικροκυμάτων για να μειώσουμε κι άλλο το χρόνο λειτουργίας της κουζίνας.

Φροντίζουμε το ψυγείο

Αν είσαι από αυτούς που ανοίγουν το ψυγείο συνέχεια, μήπως και βρουν κάτι καινούριο στα ράφια, θα πρέπει να ξέρεις πως η συνήθειά σου αυτή κοστίζει!

Επίσης, ιδανικά, το ψυγείο θα πρέπει να το τοποθετήσεις όσο πιο μακριά γίνεται από το καλοριφέρ και την κουζίνα, πηγές θερμότητες που θα αυξήσουν τη λειτουργία του.

Κλείνουμε το θερμοσίφωνο
Δεδομένου ότι το θερμοσίφωνο ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ρεύματος, είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες και να κλείνουμε το θερμοσίφωνο εγκαίρως!

Αν πάλι επιλέξεις ηλιακό θερμοσίφωνο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι λογαριασμοί ρεύματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντικαθιστούμε τις ενεργοβόρες συσκευές

Η ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο λογαριασμό ρεύματος. Η αντικατάσταση του κλιματιστικού, του ψυγείου, της κουζίνας και του πλυντηρίου με συσκευές καλύτερης ενεργειακής απόδοσης θα μειώσουν την κατανάλωση και κατ’ επέκταση το κόστος.

Με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» μπορούμε να λάβουμε voucher για να προμηθευτούμε νέες, ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Μπορώ να μπω στο Κοινωνικό Τιμολόγιο;

Τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν κυρίως εισοδηματικά κριτήρια και μπορείς να τα βρεις στα ειδικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Το σημαντικό είναι πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι ενεργεία δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, διαφορετικά θα απενταχθούν από τη λίστα!

Τι είναι το Bonus εξοικονόμησης;

Το bonus εξοικονόμησης αποτελεί μία επιδότηση που θα δοθεί στους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτάται από την εξοικονόμηση κατανάλωσης.

Επί ένα μήνα πουλούσε ρεύμα με «καπέλο» 156%

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν το νέο ρεκόρ ακρίβειας στη χονδρεμπορική αγορά Οκτωβρίου και τη νέα αισχροκέρδεια στη λιανική

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας σε βάρος των πολιτών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί ανέμελη.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ τον Οκτώβριο αγόραζε στη χονδρεμπορική ρεύματος με 232 ευρώ ανά MWh και πουλούσε στη λιανική 595 ευρώ ανά MWh. Δηλαδή με προσαύξηση 363 ευρώ /MWh, ή 156% όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσίευσαν Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. «Θέλετε και άλλη απόδειξη για την αισχροκέρδεια Μητσοτάκη;» διερωτάται με νόημα ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέτη Πέρκα τονίζουν ότι «για έναν ακόμη μήνα, τον Οκτώβριο, η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα κινήθηκε σε ύψος ρεκόρ, κλείνοντας στα 232,6 Euro/ΜWh, πολύ υψηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή αυτή επιβαρύνει όλη την αγορά ενέργειας, εφόσον εμπεριέχεται στις τιμές των παρόχων ρεύματος, και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Όπως σημειώνουν, «σε αντίστοιχο ύψος ρεκόρ κινούνται και τα υπερκέρδη της προμήθειας (λιανικής) ρεύματος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η τιμή λιανικής, σταθμισμένη με το μερίδιο αγοράς των παρόχων, κινείται στα 583 Euro/ΜWh (χρέωση οικιακών τιμολογίων ΔΕΗ 595 Euro/ΜWh), δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή της χονδρεμπορικής!

Το πάρτι υπερκερδών που επιλέγει να στηρίζει η κυβέρνηση με τα λεφτά των πολιτών, συνεχίζεται, για πάνω από έναν χρόνο, και η κυβέρνηση παρακολουθεί ανέμελη. Όπως αναλύεται στο συνοδευτικό αρχείο, για τον μήνα Σεπτέμβριο υπολογίζονται υπερκέρδη στην προμήθεια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μόνο για τη χαμηλή τάση που ανέρχεται στο 55% της κατανάλωσης, ενώ η προκλητική δημιουργία «νέας γενιάς υπερκερδών» συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».