Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήPlus«Lockdown» τέλος! Πότε τελειώνουν τα νέα μέτρα - Οι ημερομηνίες

«Lockdown» τέλος! Πότε τελειώνουν τα νέα μέτρα – Οι ημερομηνίες

Lockdown – Νέα μέτρα: Δείτε πότε τελειώνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό. Αναλυτικά με ημερομηνίες στο newsme.gr.

Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση… lockdown χωρίς κάτι τέτοιο να έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Οι περιορισμοί στη διασκέδαση είναι αρκετοί, αφού έχει απαγορευτεί η μουσική μέχρι και από τα… φαγάδικα.

Πότε θα φύγουν τα νέα μέτρα από τη χώρα; Δείτε τις τελευταίες πληροφορίες στο newsme.gr.

Lockdown – Νέα μέτρα: Πότε τελειώνουν τα μέτρα

Το πιθανότερο είναι πως από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου θα έρθει μία μερική άρση των μέτρων, έναν μήνα μετά από τη μέρα που τέθηκαν σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, θα αφορά πρώτα στην επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και την παράταση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Το μέτρο που είναι άγνωστο πότε θα αρθεί είναι η επιστροφή των όρθιων στα μαγαζιά.

Ποια μέτρα ισχύουν αυτή τη στιγμή:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.

Απαγορεύεται η μουσική.

Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.

Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Lockdown – νέα μέτρα: Γιατί θα παραταθούν σίγουρα για άλλη μια εβδομάδα

Βασικό σημείο προβληματισμού των ειδικών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ότι η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται στους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών.

Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δε θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση

«Νωρίς να μιλάμε για άρση των μέτρων» τόνισε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για σοβαρά κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, η εστίαση δέχεται ξανά βαρύτατο οικονομικό πλήγμα από το ωράριο και την απαγόρευση της μουσικής.

Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο «Αττικόν», τις τελευταίες ώρες δέχθηκαν 11 περιστατικά που χρειάζονταν διασωλήνωση, τέσσερα από τα οποία έχουν προσβληθεί με τη μετάλλαξη Ομικρον.

Για τους αυξημένους θανάτους από κορονοϊό, ο κ. Γώγος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που υπάρχουν ακόμα, παρά την επικράτηση της Όμικρον.

Νέα μέτρα: Το ΦΕΚ της παράτασης μέχρι τις 23 Ιανουαρίου

Την παράταση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού για τουλάχιστον μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Επιδημιολόγων με τα μέτρα θα ισχύουν έως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Έτσι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 2158/2021 με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοιςεκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνωνλειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ