Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήPlusLockdown... τέλος! Αυτά τα μέτρα παίρνει πίσω η κυβέρνηση - Τι θα...

Lockdown… τέλος! Αυτά τα μέτρα παίρνει πίσω η κυβέρνηση – Τι θα ισχύσει

Lockdown είχαμε σχεδόν το προηγούμενο διάστημα στη χώρα με το ωράριο και την απαγόρευση της μουσικής. Τι αποφάσισαν σήμερα οι ειδικοί.

Αν και όλα στη χώρα πήγαν πίσω αυτές τις μέρες λόγω της κακοκαιρίας, από σήμερα αρχίσαμε να επανερχόμαστε σιγά σιγά στην κανονικότητα.

Μια κανονικότητα, όπου πολλές ήταν οι απαγορεύσεις που είχαν αποφασίσει κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του κορονοϊού.

Τα ισχύοντα μέτρα έχουν αποφασιστεί μέχρι 30 Ιανουαρίου και για αυτό το λόγο οι ειδικοί συνεδριάζουν για να δουν τι θα γίνει από εκεί και πέρα.

Lockdown τέλος: Προς τα που κατευθύνονται οι ειδικοί

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και παρά τα σενάρια που ήθελαν να παρατείνονται για μία εβδομάδα όλα τα μέτρα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει άρση όλων σχεδόν των μέτρων στην εστίαση και αλλού.

Η επιτροπή των ειδικών θα κληθεί να εξετάσει πρόταση της κυβέρνησης για άρση του ωραρίου στην εστίαση, επιστροφή της μουσικής αλλά μόνο για καθήμενους, δηλαδή παράταση της απαγόρευσης ορθίων και ενδεχομένως αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες των γηπέδων στο 50%.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι και θα γίνει η εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ ακολούθως αναμένεται και η σχετική επίσημη ενημέρωση, ίσως το απόγευμα.

Νωρίτερα, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν να απαντήσουν λέγοντας ότι η απόφαση είναι των ειδικών, οι οποίοι εκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

Προς τα που κινείται η επιτροπή

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι η εισήγηση της Κυβέρνησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα μέτρα που εφαρμόζονται από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, προτείνεται να παραμείνει σε ισχύ μόνο η καθιστή διασκέδαση και να επιτραπεί ξανά η μουσική, να απελευθερωθεί το ωράριο και να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ο τελευταίος λόγος ωστόσο ανήκει στους Επιστήμονες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα και όποια μέτρα αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Το άρθρο θα ανανεώνεται με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης το απόγευμα.

Lockdown: Μειώνονται τα κρούσματα λόγω της κακοκαιρίας

Lockdown: Δραματική μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού εάν διατηρηθεί το ιδιότυπο «lockdown» των τελευταίων ημερών προβλέπει ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως λέει ο κ. Παυλάκης στον ΣΚΑΪ, είναι μεγάλη ευκαιρία να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν συνεχιστεί ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και διατηρηθεί η τηλεργασία:

«Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά», τόνισε ο γιατρός.

«Είναι σημαντικό να διδαχθούμε ότι το κλείσιμο περιορίζει τα κρούσματα», ωστόσο όπως ανέφερε οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.

Για την τωρινή εικόνα της πανδημίας σχολίασε πως «δεν είναι σωστό να πανηγυρίζουμε» καθώς όπως εξήγησε τα κρούσματα είναι μεν μειωμένα αλλά η θετικότητα βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

«Όταν έχουμε 20.000 κρούσματα και λέμε ότι “πάμε καλά” υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Τετάρτη ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 17.960 κρούσματα, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 5.037 κρούσματα, ενώ σταθερός εμφανίζεται ο αριθμός των περιπτώσεων στην Θεσσαλονίκη με 2.005.

Τι είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Όχι σε γενική άρση των μέτρων είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Αν και στην αρχή τόνισε ότι «δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση» στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επιστροφή της μουσικής στην εστίαση λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους.

Ερωτηθείσα, δε, για τα γήπεδα η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα σημειώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά στο τέλος» αν και ζήτησε να μην υπάρξει χαλάρωση.

Κληθείσα να σχολιάσει τον υψηλό αριθμό των θανάτων από κορονοϊό η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα λέγοντας ότι από τους θανάτους της Τετάρτης «υπήρχαν 80 μη εμβολιασμένοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η».

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε, τέλος, ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια αν και, όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.

Ποια μέτρα ισχύουν τώρα στη χώρα

Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τα μεσάνυχτα, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.

Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, ενώ απαγορεύεται η μουσική.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Υπάρχει σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός στο 10% της χωρητικότητας με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ