Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήPlusLockdown και νέα μέτρα χωρίς SMS για εμβολιασμένους και μη

Lockdown και νέα μέτρα χωρίς SMS για εμβολιασμένους και μη

Lockdown και νέα μέτρα: Παρεμβάσεις έρχονται το επόμενο διάστημα με αυστηρότερα μέτρα χωρίς SMS στο 13033!!!

Σε καθεστώς lockdown φαίνεται ότι θα οδηγηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι ανεμβολίαστοι, αλλά και όσοι εμβολιασμένοι μπουν στην ίδια κατηγορία λόγω του αριθμού των δόσεων που έχουν κάνει, ενώ ταυτόχρονα τα νέα μέτρα πλήττους και όσους είναι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις.

Οι ελευθερίες των πολιτών, κυρίως των εμβολιασμένων, αναμένεται να περιοριστούν περισσότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το μοντέλο που εξετάζεται για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους φαίνεται να είναι το γαλλικό.

Οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν ένα νέο εμβολιαστικό πάσο για τον COVID-19 νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Η επίσημη έναρξη ισχύος του νόμου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου, ενδέχεται να καθυστερήσει επειδή το συντηρητικό κόμμα Les Républicains είπε ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι η «ισορροπία» μεταξύ της ανάγκης «προστασίας» των Γάλλων και ο σεβασμός των ελευθεριών τους είναι σεβαστός.

Εάν εγκριθούν, τα νέα μέτρα θα σημαίνουν ότι άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα για να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέρχονται σε μέρη όπως μπαρ και εστιατόρια. Ένα αρνητικό τεστ COVID-19 δεν θα αρκεί πλέον όπως πριν, εκτός από την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υγείας.

Το νέο γαλλικό πάσο μοιάζει με τον λεγόμενο κανόνα 2G που έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ο οποίος περιορίζει την πρόσβαση σε εστιατόρια ή θέατρα σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον COVID. Αν και δεν επιβάλλει άμεσα τον εμβολιασμό, κάνει ουσιαστικές διακρίσεις έναντι των μη εμβολιασμένων.

Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη δραματική αύξηση των καθημερινών μολύνσεων από κορωνοϊό.

Όσοι στο εργατικό δυναμικό είναι άνω των 50 ετών θα πρέπει να επιδείξουν δελτίο υγείας που θα αποδεικνύει ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19, διαφορετικά αντιμετωπίζουν αναστολή από την εργασία από τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσοι είναι άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Lockdown και νέα μέτρα: Τα νέα μέτρα στην Ελλάδα

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναγκάσει την ελληνική αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν τη στρατηγική τους.

Κι αυτό γιατί πλέον πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν και εμβολιασμένους πολίτες.

Για τους ανεμβολίαστους, το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση τους από τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση. Τα rapid στα σούπερ μάρκετ έχουν απορριφθεί.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.

Πάντως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα φαίνεται πως έχουν αρχίσει και πιέζονται και οι εμβολιασμένοι.

Καταρχήν το πιστοποιητικό εμβολιασμού πλέον θα λήγει για όλους στους επτά μήνες, πράγμα που σημαίνει πως ο χαρακτηρισμός «πλήρως εμβολιασμένος με δύο δόσεις» δεν θα ισχύει, καθώς όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις θα πρέπει σύντομα να κάνουν και την αναμνηστική, αλλιώς αν περάσουν οι επτά μήνες θα έχουν τις ίδιες απαγορεύσεις με τους ανεμβολίαστους.

Η απαγόρευση στην εστίαση και η επιβολή ωραρίου λειτουργίας μαζί με την απαγόρευση της μουσικής, αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, μιας και μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των μαγαζιών.

Το ίδιο ισχύει και με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία έβαλαν λουκέτο.

Ένα προνόμιο ακόμη που είχαν οι εμβολιασμένοι και αφορούσε την παρακολούθηση αγώνων δεν ισχύει, καθώς οι φίλαθλοι δεν μπορούν πλέον να πάνε στο γήπεδο.

Τέλος τα μέτρα που ελήφθησαν για τα σχολεία αφορούν και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test.

Lockdown και νέα μέτρα: Πιστοποιητικό νόσησης: Παράταση! Μεγάλη αλλαγή έφερε η νέα απόφαση

Πιστοποιητικό νόσησης: Μια αλλαγή έφερε η νέα απόφαση σχετικά με τα πιστοποιητικά νόσησης από κορονοϊό. Δείτε τι αλλάζει. Για ποιους δόθηκε παράταση…

Σύμφωνα με το ΦΕΚ δίνεται μια μικρή παράταση στα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 05/07/2021 έως και τις 31/10/2021 τα οποία παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.

Μια μεγάλη αλλαγή είχε το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες αφού για πρώτη φορά στην ουσία προβλέπεται μια μικρή παράταση στα πιστοποιητικά νόσησης που είχαν λήξει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο είτε -ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους- κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Διευκρινίζεται, ακόμα, ότι η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 05/07/2021 έως και τις 31/10/2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.

Παρ’ όλα αυτά, η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 04/12/2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου rapid test διαρκεί ενενήντα 90 ημέρες.

Υπενθυμίζεται οτι μετά την αλλαγή της ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης από τους έξι στους τρείς μήνες δεν είχε δοθεί στην ουσία καμία παράταση για όσους είχαν πιστοποιητικά που είχαν λήξει ενώ, με την παρούσα αλλαγή τους δίνεται στην ουσία χρόνος για να προγραματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους

Lockdown και νέα μέτρα: Δημοσιεύτηκε η απόφαση που φέρνει αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης

Σημαντικές διευκρινίσεις για το πιστοποιητικό νόσησης, τη διαδικασία έκδοσής του και τη διάρκεια ισχύς του περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ειδικότερα όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης αρχικά υπενθυμίζεται ότι
ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορoνοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορωνοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε στην ειδική πλατφόρμα edupass.gov.gr είτε μέσω της ηλεκτρονικής σχολικής κάρτας για COVID-19.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ εκδίδεται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Πιστοποιητικό νόσησης: Ειδική αναφορά στην ΚΥΑ γίνεται και για τη διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης και συγκεκριμένα:

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων. Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ